Skip to content

Αυτή είναι η ελληνική ασφαλιστική διαμεσολάβηση: έρευνα ΕΕΑ

Παρουσιάστηκε χθες παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης (Γιώργου Ζαββού, Υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή) η πρώτη κλαδική μελέτη για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση που εκπονήθηκε από την ICAP με πρωτοβουλία του ΕΕΑ και του Γενικού Γραμματέα της Επιτροπής Διαμεσολάβησης, Δημήτρη Γαβαλάκη.

Τα συμπεράσματα είναι πολλά, είναι σίγουρο ότι θα αναλυθούν και θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα. Ακολουθεί μια γενική αποτίμηση των σημαντικότερων σημείων.

Το πρώτο πράγμα στο οποίο έριξε φως η έρευνα είναι ο αριθμός των ενεργών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών σε όλη την Ελλάδα που ανέρχονται σε περίπου 13.000 επαγγελματίες, με βάση τις δηλώσεις εισοδήματος μιας και κάθε χρόνο, όπως ειπώθηκε, περίπου 1.000 άτομα μπαίνουν, δοκιμάζουν και φεύγουν από το χώρο, αφήνοντας τον ΚΑΔ τους να ισχύει και δίνοντας την εντύπωση ότι οι διαμεσολαβητές είναι πολλοί περισσότεροι.

Το 50% των επαγγελματιών ασφαλιστών είναι πλήρους απασχόλησης και το 46% μπήκαν στο χώρο μέσω σύστασης από άλλο διαμεσολαβητή. Ένα 20%, ωστόσο, εισήλθε με δική του πρωτοβουλία!

6 στους 10 διαμεσολαβητές ανεξάρτητου δικτύου είναι πρώην συνεργάτες αποκλειστικού δικτύου.

Σε ποσοστό 54% θεωρούν ότι η υψηλή φορολογία του επαγγέλματος και η απουσία φορολογικών κινήτρων είναι το πιο σημαντικό εμπόδιο για την προσωπική επαγγελματική τους εξέλιξη και την εξέλιξη του επαγγέλματος γενικότερα. Η χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση προτάθηκε ως το σημαντικότερο εμπόδιο μόνο από το 20% των ερωτηθέντων.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας, τα νέα καινοτόμα προϊόντα, μαζί με την εκπαίδευση, αλλά και την εξειδίκευση είναι τα θετικά βήματα στα οποία, σύμφωνα με τη διαμεσολάβηση, μπορεί να προχωρήσει ο κλάδος για να ανθίσει και να αναπτυχθεί με υγεία στο μέλλον.

Ένα στοιχείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι την περίοδο της κρίσης (2015-2019), το 46% των διαμεσολαβητών απάντησε ότι αύξησε τις προμήθειές του και το 45% ότι μειώθηκαν οι προμήθειες που λάμβανε! Οι προμήθειες κυμαίνονται έως 10.000 ευρώ το χρόνο για το 22% των ερωτηθέντων, μεταξύ 10.000-20.000 για το 16%, ενώ ένα 30% λαμβάνει ετησίως έως 30.000 ευρώ προμήθειες.

1 στους 2 τωρινούς επαγγελματίες μπήκε στο χώρο μετά το 2000 για αυτό και ο μ.ο. δραστηριοποίησης στον κλάδο είναι τα 18 χρόνια. Ηλικιακά οι περισσότεροι είναι κάπου στη δεκαετία των 40 με 50 ετών. Οι μεσίτες αποτελούν το 5% της διαμεσολάβησης και οι Συντονιστές το 11%. Οι υπόλοιποι περισσότεροι (πράκτορες) εκπροσωπούν συμβάσεις από 2 έως 5 εταιρείες, δεν διατηρούν συνεργασία με άλλο πράκτορα, αλλά όσοι το κάνουν, δίνουν σε αυτόν έως και το 25% της παραγωγής τους. Εργάζονται σε υποκατάστημα κάποιας ασφαλιστικής για να μειώσουν τα διαχειριστικά τους έξοδα. Ως προς το μορφωτικό τους επίπεδο, σε ποσοστό 57% έχουν κάνει ανώτερες και ανώτατες σπουδές, ενώ σε ποσοστό 60% έχουν περάσει από τα θρανία του ΕΙΑΣ.

Τη μεγαλύτερη παραγωγή φέρνουν οι ασφαλίσεις υγείας (ποσοστό 40%), ενώ τη μεγαλύτερη (αρνητική) επίδραση από την ψηφιακή τεχνολογία την υφίσταται, κατά την άποψή τους, ο κλάδος αυτοκινήτου.

Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 45% έχει ελάχιστες πιθανότητες να γίνει διαμεσολαβητές πλήρους απασχόλησης (τα συνήθη παράλληλα επαγγέλματα είναι λογιστές – φοροτεχνικοί και στην επαρχία αγρότες). Ωστόσο, το άλλο 41% αισθάνεται ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να μετατραπεί σε διαμεσολαβητής πλήρους απασχόλησης. Οι περισσότεροι διαμεσολαβητές (46%) αποκλειστικού δικτύου δεν σκοπεύουν να γίνουν ανεξάρτητοι, ωστόσο, ένα 25% από αυτούς που εργάζονται αποκλειστικά για μια εταιρεία το σκέφτεται ή θα ήθελε να μεταπηδήσει στο ελεύθερο δίκτυο.

Τη μελέτη παρουσίασαν οι Δημήτρης Γαβαλάκης (ΓΓ και πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης του ΕΕΑ) και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (Senior Consultant Οικονομικών Μελετών της ICAP).

Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Νίκος Υποφάντης.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Προέδρου της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα διαχειρίζονται περί τα 17 δις ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν είναι όλα εντός της χώρας – θα μπορούσαν, όμως, εν δυνάμει. Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύουν τη σημασία του κλάδου για την Ελλάδα, πόσο επίκαιρος και σημαντικός είναι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας! “Κοιτάξτε τι έγινε μέσα στην κρίση, τι έγινε μέσα στο lockdwn. Όταν άλλα δίκτυα γονάτισαν μπροστά σε πραγματικά προβλήματα, εμείς που τρέχουμε εταιρείες, είδαμε τον επαγγελματία ασφαλιστή ως εκ θαύματος με μαγικούς τρόπους να στέκεται δίπλα τους πελάτες του. Και αυτός/αυτή το ήθελε, αλλά και ο πελάτης ήθελε τον προσωπικό ασφαλιστή του. Πέραν αυτού αν δούμε τις ειδήσεις τόσο τώρα όσο και διαχρονικά, τα θέματα που μας απασχολούν είναι θέματα που αγγίζουν τις ασφάλειες: Υγεία, Ασφαλιστικό, Συντάξεις, Φυσικές καταστροφές και κάτι ακόμα, οι επενδύσεις”, συμπλήρωσε.

Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είπε: “Είναι η ώρα για να γίνουν σημαντικές αλλαγές γιατί η ιδιωτική ασφάλιση είναι ένας κλάδος που η πανδημία απέδειξε τη μεγάλη χρησιμότητά της. Πρέπει – και με αφορμή την καταστροφή στην Καρδίτσα – επιτέλους, να δοθούν φοροελαφρύνσεις και φορολογικά κίνητρα ειδικά για τα συμβόλαια φυσικών καταστροφών που ουσιαστικά θα δώσουν τη δυνατότητα να παρέμβει η ιδιωτική ασφάλιση. Σαράντα χρόνια έχουμε κολλήσει στην Ελλάδα στο 2%, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 7%.”

“Η ασφαλιστική αγορά μπορεί να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην ελληνική οικονομία, της οποίας οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί προς το καλύτερο δυο φορές τόσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και από την Κομισιόν από το διάστημα Μάρτιος- Απρίλιος 2020″, είπε με τη σειρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. “Τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά καλύτερα και αυτό δε θα είχε συμβεί εάν κοινωνία και κυβέρνηση δεν είχαν συνεργαστεί τόσο καλά και δεν λαμβάνονταν γρήγορα οι απαραίτητες αποφάσεις και δεν κάναμε αυτό που ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει. Αν όντως έρθει μέχρι το τέλος του χρόνου το εμβόλιο κατά του Covid-19, τότε το 2021 θα μπορέσει να είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά γενικότερα, αλλά και για τον ασφαλιστικό κλάδο ειδικότερα“, κατέληξε.

Στο τέλος της μελέτης οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών Σωματείων, κ. Ιωάννης Τοζακίδης (Πρόεδρος ΕΑΔΕ – ΠΣΣΑΣ), κ. Δήμητρα Λύχρου (Πρόεδρος ΕΕΑΕ), κ. Θεοδώρα Γουργούλη (Πρόεδρος ΠΣΑΣ), κ. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος (Πρόεδρος ΠΟΑΔ) και κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής (Πρόεδρος ΣΕΜΑ) εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους και την πεποίθησή τους ότι η μελέτη θα βοηθήσει στη μελλοντική εξέλιξη του κλάδου με ορθό και εποικοδομητικό τρόπο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2020. Έγινε αποστολή ερωτηματολογίου σε περίπου 5.700 διαμεσολαβητές και με βάση τελικό δείγμα 1.423 ατόμων, μέγεθος όχι μόνο αντιπροσωπευτικό, αλλά και τεράστιο συγκριτικά με τέτοιου είδους έρευνες.

Δείτε στη συνέχεια σημαντικούς πίνακες:

1 Comment


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *