Skip to content

Αυτοκίνητο: Μείον 3,75% η περυσινή παραγωγή

Η Στατιστική Επετηρίδα Ασφάλισης Αυτοκινήτου εκδίδεται για μία ακόμη χρονιά στην παρούσα μορφή της, παρέχοντας χρήσιμη πληροφόρηση στα μέλη της ΕΑΕΕ ενώ ταυτόχρονα δίνεται μια στατιστική επισκόπηση της ασφάλισης αυτοκινήτων τα τρία τελευταία χρόνια στους ενδιαφερόμενους μελετητές.

Το περιεχόμενο της ετήσιας στατιστικής επετηρίδας ασφάλισης αυτοκινήτων είναι διαθέσιμο για όλους σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της Ενώσεως (www.eaee.gr) στο πεδίο «ΜΕΛΕΤΕΣ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ» και πιο συγκεκριμένα στη διεύθυνση:  http://www1.eaee.gr/sites/default/files/statisticalyearbook2020.pdf

Η δομή της έκθεσης περιέχει τέσσερεις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα καταγράφονται και αναλύονται οι ζημιές για το ημερολογιακό έτος 2020 (με παράλληλη αναφορά στα δύο προηγούμενα έτη), οι σχετικοί δείκτες που προκύπτουν από την μελέτη τους καθώς και η πρόσφατη ιστορική εξέλιξή τους. Στην δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των ζημιών. Στην τρίτη ενότητα καταγράφονται οικονομικά μεγέθη της ασφάλισης αυτοκινήτων για το οικονομικό έτος 2020 (αναλογία έτους). Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα καταγράφεται η εξέλιξη των αποζημιώσεων ανά έτος ατυχήματος.

Σύνοψη βασικών σημείων

Η ασφάλιση αυτοκινήτων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους ασφάλισης στην Ελλάδα. Συμμετέχει κατά 46,4% στην παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλίσεων κατά Ζημιών και κατά 24,1% στην συνολική παραγωγή ασφαλίσεων Ζωής και Ζημιών (στοιχεία έτους 2020).

Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτων (άθροισμα των κλάδων 3. Χερσαίων οχημάτων και 10. Αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων) του έτους 2020 ήταν 1,05 δισ. €, μειωμένη κατά 3,75% σε σχέση με το 2019. Την ίδια χρονιά οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών συνολικά κατέγραψαν παραγωγή 2,25 δισ. €, αυξημένη κατά 0,4% έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

Οι σημαντικότεροι αριθμοδείκτες που προκύπτουν από τη μελέτη των στοιχείων των ετών 2019 και 2020 αντιστοίχως, αναφορικά με την ασφάλιση αυτοκινήτων για το σύνολο των καλύψεων και των οχημάτων, έχουν ως εξής:

Τα ασφαλισθέντα οχήματα και η συχνότητα ζημιών της ανά τύπο ασφαλισμένου οχήματος (με βάση την εκτίμηση πρώτου έτους), φαίνονται στα επόμενα δύο γραφήματα.

Τέλος, οι δείκτες ζημιών (υπολογισμένοι με βάση το οικονομικό έτος) για τους κυριότερους
τύπους οχημάτων και καλύψεων είχαν ως εξής.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *