Skip to content

Αυτοκίνητο: ο ανταγωνισμός στις τιμές καθηλώνει την κερδοφορία

«Αιχμάλωτες» των τιμολογιακών υποχωρήσεων παρέμειναν οι Γενικές Ασφαλίσεις στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019. Ο κλάδος διαμορφώθηκε στα τέλη Αυγούστου στα 1,377 δις. Ευρώ –  οριακά χαμηλότερα από την περυσινή χρονιά εξαιτίας της νέας υποχώρησης της αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων που διαμορφώθηκε στα 501,055 εκατ. ευρώ  (-3%). Παρόμοια υποχώρηση παραγωγής θα δείξει και στο εννεάμηνο, δηλαδή Ιανουάριο-Σεπτέμβριο 2019.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Υποχώρηση που δεν δικαιολογείται από την αύξηση του στόλου αυτοκινήτων που καταγράφηκε μέσα στο 2019 και από τις αυξητικές τάσεις που έδειξαν οι “συνήθεις ύποπτοι” (χαμηλών ασφαλίστρων) οι ΕΠΥ. Ο ανταγωνισμός στον κλάδο αυτοκινήτου δεν λέει να κοπάσει εις βάρος των τεχνικών αποτελεσμάτων των εταιρειών, οι οποίες ανέχονται προς το παρόν τη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας τους προκειμένου να κρατήσουν ή και να ενισχύσουν μερίδια αγοράς.

Ο λόγος που οι εταιρείες δεν προχώρησαν σε αυξήσεις τιμολογίων είναι κυρίως η ώθηση που έδωσαν στα αποτελέσματα εξαμήνου τα έσοδα επενδύσεων των εταιρειών. Οι τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές φαίνεται ότι άφησαν περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου. Ενδεικτικά, μεγάλη ξένη πολυεθνική εταιρεία θα παρουσιάσει στο εννεάμηνο (Ιαν-Σεπτ 2019) μείωση τεχνικής κερδοφορίας εξαιτίας του κλάδου αυτοκινήτου της, ενώ στο ίδιο διάστημα κινήθηκε με αυξητικές τάσεις στους υπόλοιπους κλάδους Γενικών Ασφαλίσεων. Δεν είναι η μόνη, όμως. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο ανταγωνισμός με τις πολύ μεγάλες εταιρείες να μην έχουν οργανική κερδοφορία από το αυτοκίνητο.

Επίσης, στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019, οι κλάδοι των ατυχημάτων και ασθενειών (οι οποίοι αποτελούν βασικά τον παλιό κλάδο υγείας) αύξησαν τη συμμετοχή τους στις Γενικές Ασφαλίσεις στο 15% με  207 εκατ. ευρώ ασφάλιστρα. Ο κλάδος στο εννεάμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα κλείσει με νέα αύξηση παραγωγής, αλλά όχι απαραίτητα από πρωτασφαλίσεις. Στις ασφαλίσεις υγείας, οι αυξήσεις τιμολογίων δυσανάλογα με τις προσδοκίες των ασφαλισμένων προέρχονται αφ’ ενός από την αύξηση του ιατρικού πληθωρισμού, όπως θα δείξει και η μελέτη του ΙΟΒΕ που θα παρουσιαστεί άμεσα (μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου) αλλά και από την προσπάθεια των εταιρειών να καλύψουν παλαιές ζημιές από συμβόλαια υγείας παλαιότερων δεκαετιών.

Κερδίζει έδαφος η ασφάλιση πιστώσεων και οι μικροασφαλίσεις

Τα “καμπανάκια” που κτυπούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά στην πτώχευση οδήγησαν τους πελάτες τους, αλλά και τους προμηθευτές τους να προχωρήσουν σε ασφαλίσεις πιστώσεων το 2019. Η ανάκαμψη αρκετών επιχειρήσεων στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου οδήγησε τις επιχειρήσεις σε ασφαλίσεις πιστώσεων με αποτέλεσμα ο κλάδος στο τέλος Αυγούστου να παρουσιάζει παραγωγή 26 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 6,9% σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα. Αξιοσημείωτη επίσης είναι η αύξηση στα πακέτα μικρο-ασφαλίσεων που προσφέρουν οι ασφαλιστικές μαζί με τις τράπεζες, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές. Ο κλάδος των χρηματικών απωλειών περιέχει και αυτές τις ασφαλίσεις.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *