Skip to content

Α. Σαρρηγεωργίου: Κουβαλάμε τεράστιο σύστημα κανόνων και ρυθμίσεων που δεν ξέρω πόσο μας ωφελούν

Ο πληθωρισμός, η ψηφιακός μετασχηματισμός, η υιοθέτηση των περιβαλλοντικών κριτηρίων (ESG), το ασφαλιστικό κενό, η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη, η έλλειψη ταλέντων, η υπερ-ρύθμιση, είναι κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά και τα οποία συζήτησαν σήμερα εκπρόσωποι των Lloyd’s, της Insurance Europe, της Swiss Re και της Allianz Global στα πλαίσια του φετινού 23ου Διεθνούς Ασφαλιστικού και Αντασφαλιστικού Συνεδρίου της Ύδρας.

ρεπορτάζ Χρ. Μωράκη

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, τόνισε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία έχει να κρατήσει «πολλές μπάλες στον αέρα», προκλήσεις δηλαδή, σημαντικές όχι μόνο για τις αγορές αλλά και για ολόκληρες τις κοινωνίες.

Αρχής γενομένης από τον πληθωρισμό, που δεν επηρεάζει μόνο τις επενδύσεις και τα επιτόκια αλλά και το ύψος των αποζημιώσεων, τα κόστη των προϊόντων και εν τέλει την οικονομική ικανότητα του πληθυσμού να ασφαλιστεί.

Την ίδια στιγμή οι εταιρείες επενδύουν μεγάλο κομμάτι των πόρων τους, ανθρώπινων και οικονομικών, στην ψηφιοποίηση, χωρίς να είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα θα είναι ίδια για όλους – «στο παιχνίδι αυτό θα υπάρξουν νικήτες, αλλά θα υπάρξουν και χαμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.

Κομμάτι της προσαρμογής στο ψηφιακό περιβάλλον είναι και οι κυβερνο-κίνδυνοι, «εξωτικός» όρος λίγα χρόνια πριν, που σήμερα αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας και φαντάζει απειλητικά διογκούμενος τομέας στο μέλλον.

Η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG, δηλαδή επενδύσεων που ενθαρρύνουν – και σίγουρα δεν επηρεάζουν αρνητικά – την βιωσιμότητα και ορθή διακυβέρνηση του περιβάλλοντος και της κοινωνίας είναι άλλη μια πρωτοβουλία στην οποία η διεθνής ασφάλιση καλείται να παίξει καθοριστικό ρόλο και ως θεσμικός επενδυτής και ως underwriter. Πρόκειται για εξαγγελία του ΟΗΕ για την οποία γίνεται πολύ μεγάλος λόγος παγκοσμίως, ωστόσο η υλοποίησή της είναι ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο και παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις, σχολίασε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η βιομηχανία έχει να αντιμετωπίσει την έλλειψη ταλέντων και τη μειωμένη επαγγελματική απήχηση του κλάδου στις νεότερες γενιές. Αυτό είναι πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις ΗΠΑ, ανέφερε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, όπως έχει διαπιστώσει και προσωπικά ο ίδιος. Παρότι η ασφαλιστική είναι μια πολυεπίπεδη αγορά που αγγίζει πολλούς διαφορετικούς κλάδους – την οικονομία, τις πωλήσεις, το μάρκετινγκ, την τεχνητή νοημοσύνη και γενικότερα την τεχνολογία και την καινοτομία, την υγεία, το περιβάλλον, ο περισσότερος κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τις προοπτικές που προσφέρει ως επαγγελματική σταδιοδρομία. Η ενθάρρυνση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, το “diversity and inclusion”, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, μεγάλη και διεθνής κοινωνική τάση για την δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση του ατόμου, είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει την ασφαλιστική αγορά να ανοιχτεί περισσότερο στην ευρύτερη κοινωνία.

Η ασφαλιστική βιομηχανία είναι μια σταθερή και εύρωστη βιομηχανία, η οποία ελέγχεται αυστηρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τις Κεφαλαιαγορές και τις κατά τόπους Αρχές. «Κουβαλά» στους ώμους της ένα τεράστιο σύστημα το οποίο παράγει ρυθμίσεις και κανόνες και απαιτεί εκατομμύρια για την υλοποίησή τους – παράδειγμα η υιοθέτηση των νέων λογιστικών προτύπων IFRS 17. «Δεν ξέρω ποια είναι η αξία όλων αυτών για τους πελάτες μας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Πόσο δηλαδή τους ωφελούν και πόσο τελικά ενδιαφέρονται για όλον αυτό τον όγκο προσυμβατικής ενημέρωσης που λαμβάνουν, πρόσθεσε. Το σίγουρο είναι ότι κάνουν την ασφάλιση πολύ πιο ακριβή υπηρεσία και λιγότερο ελκυστική στους μετόχους της.

Η ασφαλιστική βιομηχανία πρέπει να συγχρονίζεται με την υπόλοιπη κοινωνία και με τους ρυθμούς με τους οποίους κινούνται οι καταναλωτές και οι αγορές. «Αλλιώς κινδυνεύουμε να μείνουμε πίσω, να φαντάζουμε ακόμη και «άσχετοι», σχολίασε χαρακτηριστικά. Τότε, συνέχισε, θα ανοίξει ο δρόμος σε άλλες οντότητες, οργανισμούς όπως η Google ή η Meta, που διαχειρίζονται τεράστια δεδομένα για τους πελάτες μας. «Αν αυτοί αποφασίσουν να μπουν στην αγορά, μπορούν να λυγίσουν τους κανόνες για τους ίδιους, και τότε εμείς τι θα κάνουμε;, αναρωτήθηκε.

Πριν δώσει το λόγο στο πάνελ των διεθνών ομιλητών, ο κ. Σαρρηγεωργίου μίλησε λίγο και για την ελληνική οικονομία.

Τον τελευταίο χρόνο το ΑΕΠ αυξήθηκε περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και για τη φετινή χρονιά η πρόβλεψη είναι πάλι 2,2%, ποσοστό που και πάλι υπερβαίνει το μέσο όρο. Ταυτόχρονα η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι στο 4,4% που δεν είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Η οικονομία μας πάει καλά, ανέφερε, το ίδιο και η επιχειρηματικότητα. Ωστόσο το ασφαλιστικό κενό καλά κρατεί παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 48 εταιρείες. Πέρυσι ο τζίρος της αγοράς έφτασε τα 5 δις ωστόσο η αλήθεια είναι ότι δέκα χρόνια πριν, το νούμερο αυτό ήταν μεγαλύτερο. Δώσαμε 2,2 δις σε αποζημιώσεις είμαστε υπό αυστηρή εποπτεία, έχουμε περί τα 17 δις σε επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό όμως οι Έλληνες είναι σε συντριπτικό ποσοστό ανασφάλιστοι. Φτάνουμε μόλις το ¼ της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής διείσδυσης. Αυτό σε μια κοινωνία με τεράστιο δημογραφικό και συνταξιοδοτικό πρόβλημα, με δημόσιο σύστημα υγείας που δεν τα βγάζει πέρα, με τους κινδύνους που θα φέρει η κλιματική αλλαγή και δεν τους περιμέναμε λίγα χρόνια πριν.

Το μόνο που έχει βελτιωθεί είναι ότι η τελευταία κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όποιον ασφαλίσει το σπίτι του, δήλωσε. Αυτό είναι σημαντικό για μία αγορά που τα ασφαλισμένα σπίτια είναι στο 16%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 70 και 80%. “Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ λυπηρό ότι δεν ενστερνίζονται αυτή την άποψη όλα τα πολιτικά κόμματα, γιατί σεισμοί συμβαίνουν είτε είσαι αριστερός είτε δεξιός, είτε κεντρώος. Η απάντηση λοιπόν σε όλα είναι συνεννόηση και συνέργειες” ανέφερε χαρακτηριστικά. Κάποτε υπήρχαν σημαντικά κίνητρα για ασφάλιση, τα οποία έχουν ακυρωθεί και πρέπει να επανέλθουν.

Όσα αφορούν συγκεκριμένα την ελληνική πραγματικότητα είναι το θέμα του αυριανού πάνελ του συνεδρίου, όπου Έλληνες CEO θα συζητήσουν το μέλλον της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *