Skip to content

Οι μαθητές δημιουργούν για την οδική ασφάλεια!

Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα του Πύργου Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, η Εκδήλωση Βράβευσης των Πανελλήνιων Διαγωνισμών Ψηφιακής Δημιουργίας «Οδική Ασφάλεια Παντού και Πάντα» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και «Οδική Ασφάλεια Κοινή Ευθύνη»» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Οι διαγωνισμοί συνδιοργανώθηκαν από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Τμήμα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σκοπός των διαγωνισμών ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίησή των μαθητών και μαθητριών στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησής τους μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων ψηφιακών έργων (Ταινία, Βίντεο Σποτ, εφαρμογής με αξιοποίηση εργαλείων Web2.0). Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς από όλη την Ελλάδα ταξίδεψαν στην Αθήνα και παρουσίασαν τις βραβευμένες δημιουργίες τους οι οποίες ήταν αφιερωμένες στο ποδήλατο, στη σημασία του για το περιβάλλον, την υγεία και τη σωματική άσκηση καθώς και στη συμβολή του στη διαμόρφωση ασφαλών και βιώσιμων πόλεων. Οι δημιουργίες των παιδιών συνδύασαν πρωτότυπο σενάριο, εντυπωσιακές εικόνες, μουσική, παιχνίδια και ψηφιακά μέσα και μετέφεραν με δημιουργικό και ευρηματικό τρόπο ισχυρά κοινωνικά μηνύματα.

Την Τελετή Βράβευσης τίμησαν με την παρουσία τους και απένειμαν βραβεία οι:

Κυρία Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κος Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. 

Ο Περιφερειάρχης απένειμε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία ταινίας στο γυμνάσιο Αυλώνα το οποίο δημιούργησε ένα βίντεο με οδηγίες προς νέους ποδηλάτες και πεζούς. Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αποκτήσουμε ως πολίτες κουλτούρα σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και όπως επισήμανε αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δράσεις και πρωτοβουλίες που θα απευθύνονται σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Στη συνέχεια συνεχάρη το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “ Πάνος Μυλωνάς” για τη πρωτοβουλία διοργάνωσης του πανελλήνιου διαγωνισμού. 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης αναφέρθηκε και στη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το Ινστιτούτο και την Πρόεδρό του Β. Δανέλλη-Μυλωνά. Όπως υπογράμμισε ήδη είναι σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής και του Ινστιτούτου σε 25 σχολικές μονάδες για την οδική ασφάλεια μέσω του οποίου πραγματοποιείται διαδραστική και βιωματική εκπαίδευση μαθητών με τίτλο: «Κάν’ το Σωστά. Μπορείς». Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην εμπειρία του ως χειρούργος γιατρός τονίζοντας ότι η χρήση ζώνης και κράνους σώζει ζωές.  Θέλω να συγχαρώ τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, αλλά πάνω από όλους τα παιδιά που συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις και διαγωνισμούς. Επίσης ευχαριστήσω προσωπικά την Πρόεδρο του Ινστιτούτου κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, η οποία μαζί με τους αξιόλογους συνεργάτες της ακούραστα και μεθοδικά εργάζονται καθημερινά για ένα καλύτερο μέλλον με λιγότερα ατυχήματα στους δρόμους».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής, ο Μ. Παπαδόπουλος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, οι Αντιπεριφερειάρχες Γ. Δημόπουλος και Χ. Ρώμας, η Προϊσταμένη του Τμήματος Παίδευσης Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου παιδείας Σ. Παπαδημητρίου, η  Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “ Πάνος Μυλωνάς” Β.Δανέλη Μυλωνά, ο  Φ.Τσιμπόγλου Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, κ.α. 

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών και η ενεργοποίησή τους στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησής τους μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων ψηφιακών έργων με θέμα τη σημασία της τήρησης των κανόνων του Κ.Ο.Κ. και της καλλιέργειας κουλτούρας οδικής ασφάλειας σε όλους τους πολίτες. Στόχος του διαγωνισμού είναι να κατανοηθεί πως οι έφηβοι ως χρήστες του οδικού δικτύου έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις που οφείλουν να γνωρίζουν και να τηρούν ώστε να μπορούν οι ίδιοι και οι συμπολίτες τους να κυκλοφορούν με ασφάλεια και να μην κινδυνεύουν να τραυματιστούν σοβαρά σε τροχαία συμβάντα.

Δείτε βίντεο της Περιφέρειας Αττικής από την εκδήλωση:

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση από το κανάλι του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»: 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *