Skip to content

Γεωργιάδης: Άμεση φοροαπαλλαγή στις ασφαλίσεις κατοικίας

“Η κυβέρνηση επικοινωνεί μαζί μας, καταλαβαίνει αλλά όσα έχει κάνει μέχρι τώρα δεν είναι αρκετά”, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλ. Σαρρηγεωργίου, καταθέτοντας τρεις προτάσεις τις οποίες ζήτησε να στηρίξουν κυβέρνηση και βουλευτές

Φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση κατοικίας από φυσικές καταστροφές θα συμπεριληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Ανακοίνωσε επίσης ότι τους επόμενους μήνες θα υλοποιηθεί μεγάλος αριθμός ΣΔΙΤ στον τομέα υγείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στο μάνατζμεντ νοσοκομείων.

Φορολογικά κίνητρα πρέπει να δοθούν και στα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια συμπλήρωσε εξάλλου και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Αυτού του είδους τα συμβόλαια, είπε, προσφέρονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και ωφελούν σημαντικά τους εργαζόμενους. Το ίδιο ισχύει και για τα ΤΕΑ, είπε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ίδια φορολογικά κίνητρα στην προαιρετική συνταξιοδοτική ασφάλιση εργαζομένων σε όλες γενικά τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους. Το ίδιο ισχυρίστηκε προηγουμένως στην ομιλία του και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η κυβέρνηση “ακούει και αντιλαμβάνεται την ανάγκη ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς”, αλλά πρέπει πάντα να προσμετρά τις επιπτώσεις στα δημοσιονομικά από τις όποιες εκπτώσεις στις εισφορές.

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τα φορολογικά κίνητρα στον τρίτο πυλώνα ασφάλισης, που λειτουργεί συμπληρωματικά και σε συνεργασία με την κοινωνική και επαγγελματική ασφάλιση, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και την οικονομία εν γένει, υπερβαίνουν κατά πολύ το βραχυπρόθεσμο κόστος τους, υποστήριξε ωστόσο ο Γιάννης Στουρνάρας.

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου: Το τρένο έρχεται κατά πάνω μας

Τη.. ζοφερή κατάσταση όσον αφορά την υγεία και την σύνταξη στη χώρα μας παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Οι Έλληνες, είπε, πολίτες κράτος μαζί, έχουμε στην άκρη για την πληρωμή συντάξεων μόνο το 0,8 % του ΑΕΠ – όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ (ανεπτυγμένων χωρών) είναι 127% – μέσω του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και των ιδιωτικών πλάνων συνταξιοδότησης.

Στην υγεία από την άλλη, ο λογαριασμός πληρώνεται κατά βάση από την τσέπη μας, από την τσέπη των πολιτών: πέρυσι δόθηκαν €5 δισ. μέσω ιδιωτικών δαπανών και άλλα €8,8 δισ. μέσω ασφαλιστικών εισφορών – κρατήσεων και άλλων φόρων (€4 δισ. από τον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης). Η ιδιωτική ασφάλιση, η πιο ισχυρά κεφαλαιοποιημένη αγορά και ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής, πλήρωσε μόλις €0,578.

Στην περιουσία, αν γίνει ένας καταστροφικός σεισμός στη χώρα, οι ζημιές εκτιμάται ότι θα κοστίσουν μεταξύ 7 και 10 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ μόνο το 16% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες εκ του οποίου το 10% έχει ασφαλιστεί υποχρεωτικά μέσω στεγαστικών δανείων!

Και το ερώτημα που προκύπτει, το κομβικό ερώτημα που έχουμε μπροστά μας ως κοινωνία είναι, τί είναι άραγε πιο ακριβό για τον Έλληνα; Να ασφαλίζεται ή να μένει ανασφάλιστος;

Το τρένο έρχεται κατά πάνω μας, κατέληξε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Η αγορά μας ήταν εκεί όταν οι ασφαλισμένοι της τη χρειάστηκαν, συμπλήρωσε:

Στη Μάνδρα το 2017 δόθηκαν €12,3 εκατ. αποζημιώσεις για τις πλημμύρες.

Στο Μάτι το 2018 δόθηκαν €36 εκατ. αποζημιώσεις για τις φωτιές.

Αν όλα τα σπίτια ήταν ασφαλισμένα, οι αποζημιώσεις στη Μάνδρα θα έφθαναν τα €82 εκατ. και στο Μάτι τα €240 εκατ. ευρώ!

Γιατί λοιπόν οι πολίτες να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια όταν τα χρειάζονται;

[box]Η Κυβέρνηση επικοινωνεί μαζί μας, καταλαβαίνει, αλλά όσα έχει κάνει μέχρι τώρα είναι μεν απαραίτητα, δεν είναι όμως αρκετά, τόνισε στη συνέχεια, καταθέτοντας τρεις προτάσεις τις οποίες ζήτησε να στηρίξουν κυβέρνηση και βουλευτές:

1)Κίνητρα και φοροαπαλλαγές για την επέκταση του 3ο πυλώνα.

2)Δυνατότητα επιλογής ιδιωτικής ασφάλισης στο δεύτερο πυλώνα (το είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και προβλέπεται νομοθετικά – πανευρωπαϊκά). Εδώ πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να εξισωθεί η φορολογία των ομαδικών συνταξιοδοτικών ασφαλίσεων με τη φορολογία των ΤΕΑ.

3) Φορολογικό κίνητρο για τη συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουμε στα χέρια μας το 65% δηλώνει πως θέλει να διασφαλίσει καλύτερες παροχές υγείας μέσω της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Πρέπει να βοηθηθεί για να το κάνει. Τέλος, επειδή εξακολουθεί να είναι μόνο το 16% των κατοικιών ασφαλισμένες, για φωτιά, για σεισμό, για πλημμύρα, για κλοπή,  επιβάλλεται να εκπίπτει από το εισόδημα και η δαπάνη από την ασφάλιση κατοικίας.

Για όλα τα παραπάνω η ΕΑΕΕ έχει καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις στην κυβέρνηση. [/box]

Διακρίνονται μεταξύ άλλων στην πρώτη σειρά η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, κα. Μαργαρίτα Αντωνάκη, η Διευθύντρια της Αρχής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, κα. Ιωάννα Σεληνιωτάκη, ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Μητράκος, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Τσίπρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

 

1 Comment

  1. Avatar

    Αυτός που έχει ανάγκη περισσότερο την ασφάλιση είναι ο φτωχός – παρά ο πλούσιος. Θα έπρεπε λοιπόν προκειμένου να μπορούν όλοι να ασφαλιστούν η κυβέρνηση να προέβαινε σε φοροελαφρύνσεις όχι των πλουσίων όμως όπως έκανε, αλλά των φτωχότερων… Επίσης, οι πλέον άδικοι φόροι – γιατί καταργούν κάθε έννοια προοδευτικής φορολόγησης, φορολογούν το ίδιο ακριβώς δηλαδή πλούσιους και φτωχούς – είναι οι έμμεσοι φόροι πχ. στην βενζίνη. Αυτούς θα έπρεπε να τους μειώσουν και να τους μεταφέρουν στην άμεση φορολόγηση που είναι σαφώς σε σχέση με το εισόδημα του καθενός. Αυτό είναι δυστυχώς κάτι που ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση δεν θέλησε να κάνει…


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *