Skip to content

Γιατί έχουν λόγο να χαίρονται οι ασφαλιστικές από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εκτινάσσει και τα assets των ασφαλιστικών

Του Νίκου Σακελλαρίου

H αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας σε BB θετικό  που ανακοινώθηκε την Παρασκευή το βράδυ από την S&P Credit Rating έχει άμεση αντανάκλαση και στις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Αν συνεχιστεί η αναβάθμιση θα αυξηθουν οι δείκτες φερεγγυότητας (SCR και MCR)

Κατ’ αρχήν οι ασφαλιστικές μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερη αξιολόγηση των επενδυτικών κεφαλαίων τους από τους θεσμούς που διενεργούν τους ελέγχους φερεγγυότητας. Όσες εταιρείες έχουν ελληνικά ομόλογα ως ασφαλιστικά αποθέματα ή ως επενδύσεις θα μπορούν να υπολογίζονται σε ονομαστικές αξίες κατά 10% υψηλότερα απ’ ότι πριν γίνει η αξιολόγηση. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί ως γνωστόν τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνταν μέχρι και το 2019 ως junk bonds και υπολογίζονταν στο 70% της ονομαστικής τους αξίας στα τεστ φερεγγυότητας. Για παράδειγμα εάν μία ασφαλιστική είχε ελληνικά ομόλογα αξίας 100.000 ευρώ, αυτά υπολογίζονταν στα τεστ φερεγγυότητας ως 70.000 ευρώ (στο 70%) λόγω της χαμηλής αξίας που είχαν τα ελληνικά assets  και των υψηλών κινδύνων της ελληνικής οικονομίας. Μετά τις τελευταίες αναβαθμίσεις (έρχονται και από άλλους οίκους), τα ελληνικά ομόλογα στο παράδειγμά μας θα υπολογίζονται σε τουλάχιστον 80.000 ευρώ.

Κάτι αντίστοιχο θα ισχύει για τις ονομαστικές αξίες μετοχών που τώρα υπολογίζονται στο 50% της ονομαστικής τους αξίας αλλά θα αναβαθμιστούν ως επενδυτικά προιόντα σταδιακά μέσα στο α’ εξάμηνο 2021.  Eπίσης η εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση αξιολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων των ασφαλιστικών εταιρειών.

Υπολογίζεται ότι στο τέλος του α’ εξαμήνου 2021, εάν συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας, θα υπάρξει άνοδος πολλών μονάδων στους δείκτες φερεγγυότητας (SCR) των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα.

[box]Ανάπτυξη άνω του 30%

Σε επίπεδο ασφαλιστικής παραγωγής, τα στελέχη των μεγαλύτερων ασφαλιστικών αναμένουν αύξηση παραγωγής στο διάστημα Μαίου-Ιουνίου πάνω από 30% σε σχέση με το α’ τρίμηνο. Αν και ο Απρίλιος δεν ήταν ιδιαίτερα ανοδικός, ωστόσο κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες υπάρχει σαφής ένδειξη ανάκαμψης επαγγελματικών ασφαλίσεων ιδιαίτερα στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, ενοικιάσεως οχημάτων και γενικότερα αστικών ευθυνών. Ο Μάιος υπολογίζεται από πολλούς συνεργάτες ασφαλιστικών εταιρειών ότι θα είναι ‘ζεστός μήνας’ για τις ανανεώσεις παλαιότερων συμβολαίων και για νέες ασφαλιστικές συμβάσεις σε επαγγελματικές δραστηριότητες.

Επίσης από το β’ τρίμηνο (δηλαδή από τις αρχές Απριλίου) έχουν αυξηθεί θεαματικά οι τοποθετήσεις σε ασφαλιστικά-επενδυτικά προιόντα Unit Linked που συνεχίζουν το ανοδικό σερί παραγωγής από τις αρχές του χρόνου. [/box]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *