Skip to content

Γιατί δεν συμφέρει πλέον η κρατική σύνταξη

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρουν οι Διαμεσολαβητές για να ενημερώνουν τους πελάτες τους:

Γερές δαγκωματιές κατάφερε στις συντάξεις η Κυβέρνηση με τα όσα ψήφισε την Κυριακή – παρότι «πλάγιες» εφόσον πλήττουν τις επικουρικές, το εφάπαξ, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ (που θα επιστρέψουν και λεφτά), τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας, ακόμη και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Απώλειες από 10% – 40% θα έχουν όλοι αυτοί εξαιτίας των περικοπών ενώ οι “υψηλόμισθοι” ( των 20.000 ευρώ το χρόνο) με 35-40 χρόνια εργασίας που περίμεναν σύνταξη 1500 ή 2000 ευρώ τώρα θα πάρουν 750 έως 1100 ευρώ. Ο συνδυασμός “αυξημένες εισφορές – μειωμένες συντάξεις” ωστόσο, μπορεί να αποβεί μοιραίος συμφωνούν πολλοί αναλυτές.

Διότι πολλοί εργαζόμενοι θα προτιμήσουν ευέλικτες μορφές συνεργασίας, μειωμένες εισφορές και λίγο μικρότερες συντάξεις (500-700 ευρώ αντί 800 – 1.000) ή και απόκρυψη εισοδήματος, παρά να δουλεύουν 4 δεκαετίες δίνοντας κάθε μήνα το 40% στο κράτος…

Την χασούρα άλλωστε μπορεί μια χαρά να αναπληρώσει και η ιδιωτική ασφάλιση, με αισθητά χαμηλότερο κόστος.

Είναι πολύ πιθανό ο κόσμος να κάνει μόνος του αυτό που δεν έκανε το Κράτος, να στραφεί δηλαδή σε άλλες μορφές εξασφάλισης της συνταξής του.

Ιδεοληπτικά κινούμενη, η Κυβέρνηση επέλεξε να φτωχοποιήσει τους συνταξιούχους αντί να δώσει έδαφος στα επαγγελματικά ταμεία και τον τρίτο πυλώνα, παρότι αυτο δεν συμφέρει ούτε την ίδια – ίσως γιατί οι μισθοί του δημοσίου και η κρατική σύνταξη είναι τα τελευταία προπύργια της αριστερής ιδεολογίας. Πληθαίνουν άλλωστε δημοσιεύματα που δηλώνουν ότι απο το φθινόπωρο κι έπειτα ενδεχομένως να μπουν στην κουβέντα η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Πιο αναλυτικά, σε ισχύ από τον επόμενο μήνα με σταδιακή ολοκλήρωση τα επόμενα δύο χρόνια

  • Καταργείται το ΕΚΑΣ (αναδρομικά από την αρχή του 2016)
    Περικόπτεται το πλαφόν- ανώτατο όριο σύνταξης τα 1800 ευρώ (καθαρά)
    Μειώνονται οι Επικουρικές
    Περικόπτονται τα ταμειακά μερίσματα των Δημοσίων Υπαλλήλων
    Περικόπτονται ή καταργούνται οι συντάξεις χηρείας
    Μειώνεται η προσωρινή σύνταξη
    Μειώνεται η σύνταξη των απασχολούμενων συνταξιούχων
    Περικόπτονται τα οικογενειακά συνταξιοδοτικά εισοδήματα
    Περικόπτεται το εφάπαξ
    Ισχύουν νέοι κανόνες για συντάξεις αναπηρίας

Εθνική σύνταξη (αυτή δηλαδή που εγγυάται το κράτος) ορίζεται στα 384 ευρώ για δουλειά 20 ετών και άνω… Για εργασία λιγότερη των 20 ετών το ποσό μειώνεται 2% κατ΄έτος. Η τελική σύνταξη θα είναι το άθροισμα της εθνικής σύνταξης και της αναλογικής. Η αναλογική θα υπολογίζεται σύμφωνα με τα χρόνια ασφάλισης και τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά. Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα ξεκινούν από 11% για 15 χρόνια ασφάλισης έως 42% για….40 χρόνια.

Όσο για τις μελλοντικές αυξήσεις, αυτές θα είναι ανάλογες του…ΑΕΠ ενώ προβλέπεται και ρήτρα μειώσεων αν ξεφύγουν πάνω από 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060.

Σε περίπτωση θανάτου

Μέχρι τώρα η σύνταξη δινόταν στο σύζυγο που έμενε πίσω. Όμως από εδώ και στο εξής ισχύουν τα εξής:

Ηλικία συζύγου 55+: η σύνταξη καταβάλλεται
Ηλικία συζύγου 52: δίνεται έως τα 55 και μετά αναστέλλεται ώς το 67ο έτος της ηλικίας
Ηλικία συζύγου μικρότερη των 52: δίνεται μόνο για τρία έτη.

(Η σύνταξη του θανόντος καταβάλλεται κανονικά αν υπάρχουν ανήλικα ή ανάπηρα παιδιά,  παιδιά που σπουδάζουν έως τα 24 ή αν ο σύζυγος είναι ανίκανος για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω…

Αν ισχύουν οι άνω προϋποθέσεις αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας η σύνταξη δεν καταβάλλεται πάνω από τρία χρόνια.

Τέλος αν ο σύζυγος εργάζεται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη δεν ισχύουν τα παραπάνω παρά θα την λαμβάνει για μια τριετία και στη συνέχεια μόνο το 50% αν ισχύουν τα παραπάνω (σε περίπτωση αναπηρίας λαμβάνεται ολόκληρη).

Μειώνονται και οι αναπηρικές

Η Εθνική σύνταξη μειώνεται και στις περιπτώσεις αναπηρίας. Εκτός αν η αναπηρία είναι πάνω από 80%
Από 67% – 80% δίνεται το 75% της Εθνικής
Από 50% -67% δίνεται το 50%
Έως 50% το 40% της Εθνικής.

Όποιος συνταξιούχος συνεχίσει κάποια δραστηριότητα επαγγελματικής φύσεως θα παίρνει μειωμένη σύνταξη 60% μέχρι να σταματήσει την δραστηριότητά του,

Από 1/1/17 όλα τα ταμεία ασφάλισης ενοποιούνται στον ΕΦΚΑ Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι Επικουρικές θα επανυπολογιστούν με χαμηλότερο ποσοστό, και εφεξής σε αυτές θα εφαρμόζονται μειώσεις εφόσον υπάρχουν ελλείμματα (αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης).
Τα εφάπαξ μειώνονται έως 15% ενώ μειώσεις μειώσεις θα υπάρξουν και στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου απο 35% έως 50%

Το ΕΚΑΣ καταργείται σταδιακά από τον επόμενο μήνα έως το 2019 όπου θα έχει καταργηθεί πλήρως.

Αυτά θα δίνει το κράτος από εδώ και στο εξής. Τι θα παίρνει όμως:

20% θα είναι η παρακράτηση για τη σύνταξη στο κύριο εισόδημα (7% ο εργαζομενος και 13% περίπου ο εργοδότης), 7% για την επικουρική ασφάλιση, 4% η παρακράτηση για εφάπαξ και 7% για ασθένεια. Σύνολο 38% επί του μισθού.

Είχαμε πει για την περίπτωση των νέοεισερχόμενων στο επάγγελμα επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών που σε αυτή περιλαμβάνονται και οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές (που υπάγονται στο ΕΤΑΑ ή είναι απόφοιτοι ΑΕΙ γραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια). Για τους νεοεισερχόμενους λοιπόν το 20% παρακράτηση δεν ισχύει και ισχύουν τα εξής:

14% για τα πρώτα 2 χρόνια
17% για τα επόμενα 3 χρόνια
και μετά την πενταετία κανονικά το 20% – με την προϋπόθεση να επιστρέψουν τις διαφορές από την έκπτωση των προηγουμένων ετών οι οποίες θα θεωρούνται ως οφειλές προς το δημόσιο…

1 Comment

  1. Avatar

    Δεν συμφέρει η κοινωνική σύνταξη, όταν πτώχευσαν ένα σωρό Ελληνικές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες η κοινωνική ασφάλιση περιέκοψε 30% τις συντάξεις της!
    Σταματήστε να πληρώνεται την κοινωνική σας ασφάλιση και αγοράστε μία ιδιωτική ασφάλιση στην ΑΣΠΙΣ, στηνCommercial Value, στην παλιά πάλαι ποτέ ΝΝ και στις υπόλοιπες ασφαλιστικές που έβαλαν λουκέτο και εξαπάτησαν 750.000 Έλληνες……………


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *