Skip to content

Γρεβενά: οι ελληνικές εταιρείες κρατάνε την αγορά

GreeceGrevenaΧιονοδρομικές πίστες, φυσικό κάλλος, πολιτιστική κληρονομιά, καλλιέργειες, κτηνοτροφία. Πολλά είναι τα όπλα του νομού Γρεβενών για ανάπτυξη και επιβίωση αλλά η κρίση έχει ρίξει και εδώ βαρύ το πέπλο της.

Η παραγωγή ασφαλίστρων στο Νομό Γρεβενών έχει συρρικνωθεί . Ευθύνη φέρουν όλοι – η οικονομία, ο επαγγελματισμός ή μη, η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης.

Ο νομός Γρεβενών ανήκει στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη, τα Γρεβενά. Εγινε Νομός το 1964 όταν αποσπάστηκε από τμήμα του Νομού Κοζάνης και Λαρίσης.

Ρεπορτάζ: Ελενα Ερμείδου

Από τον ξεχωριστό αυτό Νομό, στο ρεπορτάζ του Underwriter.gr έλαβαν μέρος οι: grevena
Η Χ. Καρυπίδης & Κ. Καρυπίδου Ο.Ε. Χαλάτσογλου Ιωάννα – Ασφαλιστικό Πρακτορείο. Κωνσταντίνος Ντόνας – Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής Εθνικής Ασφαλιστικής. Αλέκα Σάββα – Ασφαλιστικό Γραφείο.

Η σωστή πώληση και το σέρβις ανακόπτουν την διαρροή πελατών

Portitsa
Το λίθινο γεφύρι της Πορτίτσας

Ο Νομός Γρεβενών δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην αγροτική οικονομία. Η παραγωγή έχει συρρικνωθεί. Βασικός λόγος είναι η οικονομική κρίση αλλά και η έλλειψη Ασφαλιστικής συνείδησης. Μεγάλη ευθύνη φέρνουν και οι συνάδελφοι διαμεσολαβούντες. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στον κλάδο αυτοκινήτων και οι λόγοι είναι πλέον γνωστοί, μείωση ασφαλίστρου λόγω ανταγωνισμού από τις ασφαλιστικές εταιρίες – σε ένα βαθμό οι direct πωλήσεις , επίσης και η αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων δηλώνει ο κος Καρυπίδης, το πρακτορείο του οποίου συνεργάζεται με 10 ασφαλιστικές, με δίκτυο συνεργατών κατά  κύριο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα.  Στον κλάδο πυρός – μεταφορών σε μικρότερο μεν ποσοστό συρρικνώθηκε η παραγωγή, λόγω της διακοπής εργασιών πολλών επιχειρήσεων. Ωστόσο, παρατηρείται οριακή αύξηση στους κλάδους Αστικής ευθύνης Επαγγελματιών (κυρίως Ιατρών) που ουσιαστικά θεωρείται υποχρεωτική ασφάλιση. Επίσης και στους κλάδους υγείας – σύνταξης. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ζήτησης συμβολαίων, απαντά, πως το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει με την ψήφιση του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου δεχόμαστε αιτήματα από πελάτες για ενημέρωση τους σε συγκεκριμένα είδη Συμβολαίων όπως:

Σαμαρίνα, από τα γνωστότερα βλαχοχώρια της Ελλάδος
Σαμαρίνα, από τα γνωστότερα βλαχοχώρια της Ελλάδος

Προγράμματα Νοσηλείας: Οι λόγοι που υπάρχει ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα πακέτα ασφάλισης είναι η υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών από το Κρατικό σύστημα Υγείας. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό των πελατών λόγω της οικονομικής κρίσης και της διακοπής του επαγγέλματος δεν έχει πλέον πρόσβαση στο κρατικό σύστημα υγείας.
Συνταξιοδοτικά Πρόγραμματα:    Έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον και στο κομμάτι των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων λόγω των προσφάτων αλλαγών και σε αυτό τον τομέα, κυρίως από ανασφάλιστους πελάτες. Έχει μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας πελατών που ζητούν ενημέρωση (μεταξύ 35 και 50 ετών) και στο άμεσο μέλλον η ζήτηση τους θα αυξηθεί.
Ο  νομός Γρεβενών κατά κύριο λόγο δραστηριοποιείται  στην Αγροτική Οικονομία και στο χειμερινό τουρισμό. Έτσι υπάρχει ανάγκη από προγράμματα που βασίζονται στην κάλυψη των παραπάνω δραστηριοτήτων.
Ο επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος  που ενημέρωσε τον κάθε πελάτη του όχι για το ασφάλιστρο αλλά για τη σωστή ασφάλιση των αναγκών αλλά και για τη στήριξη που θα έχει κατά την επέλευση  οποιαδήποτε ζημιάς, έχει υποστεί τη μικρότερη διαρροή πελατών προς την κατεύθυνση τον on line πωλήσεων και bancassurance. Η σωστή πώληση – το service – η υποστήριξη του πελάτη είναι ανατρεπτικός παράγοντας για την διαρροή  πελατών.

fotografies-nomoy-grevenon-yiannis-epsylon3Για τον πελάτη δεν έχει σημασία η επώνυμη εταιρεία

Παλαιότερα μέρος των εσόδων  του Νομού Γρεβενών προέρχονταν από τις οικοδομές. Σήμερα δεν ισχύει αυτό. Η κτηνοτροφία απέφερε επίσης ισχυρά έσοδα. Σήμερα το κράτος χρωστά στο κλάδο, τονίζει η κα Χαλάτσογλου.Γενικότερα στο Νομό Γρεβενών ασφαλίζονται τα αγροτικά οχήματα, τα θεριζοαλλωνιστικά μηχανήματα, τα σιλό, και οι αλωνότοποι σε περίπτωση πυρκαγιάς, ωστόσο, για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Στις ειδικές ασφαλίσεις είναι και οι ασφαλίσεις φορτηγών και μηχανημάτων έργου. Στις ασφαλίσεις υγείας, το τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται ενδιαφέρον, ωστόσο το ασφάλιστρο για μία οικογένεια είναι «τσουχτερό».

Οι πελάτες επιλέγουν τις υπηρεσίες του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή έναντι των Ίντερνετ, για τους πελάτες δεν έχει σημασία η επώνυμη ασφαλιστική εταιρεία, αλλά η εμπιστοσύνη που τρέφουν προς τον ασφαλιστή.

Αναφερόμενη στις τράπεζες και το bancassurance εξηγεί ότι οι τράπεζες προσφέρουν «γυμνό πρόγραμμα και οι χρηματική διαφορά είναι 10 ευρώ».

Απουσιάζει η οργάνωση για να αναπτυχθούν τα Γρεβενά

Απουσία ανάπτυξης, έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις της οικονομίας, υψηλή ανεργία, και διαρκή μεταναστευτικά κύματα προς Γερμανία είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του νομού Κοζάνης, δηλώνει ο κος Ντόνας, προσθέτοντας ότι ο νομός έχει πολλές μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν οργάνωση με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά οι εξαγωγές.

Επιρρίπτει μεταξύ των άλλων ευθύνες στις πολιτικές της Περιφέρειας, οι οποίες πολιτικές δεν είχαν ποτέ στόχο τις εξαγωγές. Ο Νομός Γρεβενών, ενημερώνει διαθέτει ιδιαίτερες και πολλές ποικιλίες μανιταριών που θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα. Η κτηνοτροφία επίσης, ωστόσο, όλα αυτά διατίθενται στην τοπική αγορά. Eπενδύσεις στην αγροτική παραγωγή έχει κάνει η Αθηναϊκή Ζυθοποίια στο σκληρό κριθάρι που παράγει ο Νομός.

grevenaΕσοδα θα μπορούσε να είχε ο Νομός και από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, όμως, ανήκει στην Δημοτική Αρχή και δεν έχει αναπτυχθεί, αυτό επηρεάζει το χειμερινό τουρισμό και τα ξενοδοχεία τα οποία εν απουσία ανάπτυξης έχουν καταστραφεί. Η οικονομία στηρίζεται στους δημοσίους υπάλληλους, όμως και σε αυτούς δεν περισσεύει χρήμα. Τα παραπάνω, τονίζει, προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στο κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης.

Η διαδικασία της επαναπιστοποίησης και των εξετάσεων θα αναβαθμίσει το κλάδο. Αποτέλεσμα, όλων αυτών είναι να μείνουν στο κλάδο μόνο οι επαγγελματίες, κάτι το οποίο επιθυμούν και οι καταναλωτές.

Το Ίντερνετ θα επηρεάσει μόνο το κλάδο αυτοκινήτου, στους υπόλοιπους κλάδους, τον κυρίαρχο ρόλο θα τον έχει η ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Το ίδιο υποστηρίζει και με τις ΕΠΥ, τονίζοντας πως οι εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών θα πάρουν μερίδια μόνο από το αυτοκίνητο. Μειονέκτημα για τους ασφαλισμένους, ότι οι ΕΠΥ δεν συμμετέχουν στον θεσμό του φιλικού διακανονισμού.

Παρά ταύτα, δηλώνει αισιοδοξία για την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς δεδομένου του νέου ασφαλιστικού.

grevenaΤο κράτος δεν πείθει για την υπόθεση “ανασφάλιστα”

Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, δύσκολα ασφαλίζει ακόμα και τα οχήματα του, ενώ τα συμβόλαια πυρός αγοράζεται ότι είναι υποχρεωτικό δηλώνει η κα Σάββα. Παλαιότερα οι κάτοικοι του Νομού αγόραζαν συμβόλαια ζωής, υγείας, και αποταμιευτικά. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία ελαφρά στροφή προς τα συμβόλαια υγείας, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν την κοινωνική ασφάλιση.

Κυκλοφορούν αρκετά ανασφάλιστα επισημαίνει και αυτό γιατί το κράτος πλέον δεν πείθει για την ενεργοποίηση των μηχανισμών εντοπισμού και την αποστολή ειδοποιητηρίων σε ανασφάλιστους οδηγούς, «ενώ, βγήκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κράτος δεν έκανε τίποτα, απολύτως». Ο κόσμος ξέρει ότι το κράτος δεν θα κάνει τίποτα και δεν δίνει σημασία.

Προβλήματα στο κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης δημιουργούν οι τράπεζες. Ο υπάλληλος της τράπεζας διαμηνύει δεν μπορεί να δώσει σωστή πληροφόρηση για τις καλύψεις, δεν είναι ασφαλιστής. Ο ασφαλιστής είναι δίπλα στο πελάτη όταν υπάρχει πρόβλημα, 24 ώρες το 24ωρο.

 

2 Comments

  1. Avatar

    Μπραβο σας, να τα λετε και να τα γραφετε ολα…ειμαι πρωην εργαζομενος στην αμστελ καλα κανετε οπως προειπα..οτι βοηθανε πολυ οι ελληνικες εταιρειες την αγροτια μας.

    • Avatar

      δεν το ηξερα ..ειμαι και γρεβενιωτης…αλλα νομιζα οτι η θρακιωτη μπυρα φτιαχνοταν με ελληνικο κριθαρι…και οχι η αμστελ


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *