Skip to content

Γ. Κώτσαλος: “η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συντηρήσει ούτε συντάξεις ούτε υγεία”

Την ανάγκη να συμπράξει το δημόσιο με την ιδιωτική ασφάλιση προκειμένου να παραμείνουν ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία και το “εθνικό” σύστημα υγείας τόνισε, για άλλη μια φορά ο  Γιώργος Κώτσαλος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών και Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican. Ο κ. Κώτσαλος παραχώρησε συνέντευξη στην Ναυτεμπορική και στον δημοσιογράφο Πλάτωνα Τσούλο. 

Παρότι η ασφαλιστική αγορά έμεινε στην κυριολεξία “στον αέρα”, είπε, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στη γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, ότι οι συντάξεις θα παραμείνουν δημόσιες και το συνταξιοδοτικό σύστημα αναδιανεμητικό, “το κράτος δεν μπορεί να συντηρήσει ούτε τις δημόσιες συντάξεις ούτε την ασφάλιση υγείας”:

“Η αγωνία και η ανησυχία που βιώνει η κοινωνία για την εξασφάλιση της αξιοπρέπειας στη σύνταξη αλλά και την υγεία είναι κραυγαλέα στην καθημερινότητα σε βαθμό απόγνωσης. Αρκεί να πω ότι ο μέσος όρος ηλικίας όσον αφορά την εισαγωγή νέων ασφαλισμένων σε ιδιωτικά προγράμματα υγείας προ κρίσης ήταν τα 48 έτη και σήμερα ο πήχης έχει κατέβει κάτω από τα 30”.

Όμως προϋπόθεση για να στραφούν οι πολίτες στις ιδιωτικές συντάξεις, είναι να υπάρξουν κίνητρα, συμπλήρωσε, δηλαδή φοροαπαλλαγές.

“Iδιωτικές συντάξεις στη χώρα μας χωρίς κίνητρα δεν πρόκειται να υπάρξουν. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, υφίσταται τουλάχιστον ένα 6% του συνολικού πληθυσμού στην Ελλάδα που εκδηλώνει πρόθεση να αγοράσει ασφάλεια, αλλά υπό προϋποθέσεις φοροαπαλλαγών. Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προαιρετικά και συμπληρωματικά με ομαδική ασφάλιση ανά εργοδότη, δίχως όμως να προβλέπονται φόροι ή επιβαρύνσεις στην είσοδο ή την έξοδο από το πρόγραμμα. Δηλαδή, να μεταφερθεί ένα μέρος του εισοδήματος των εργαζομένων στους ιδιωτικούς φορείς συνταξιοδότησης και να προβλέπεται, όπως και στα κύρια Ταμεία, το αφορολόγητο. Ωστόσο, το ισχύον πλαίσιο δεν ενθαρρύνει τη σύσταση ΤΕΑ, ενδεικτικά να πω ότι θέτει κατώτατο όριο σύστασης τα 100 άτομα, όταν η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα -9 στις 10 επιχειρήσεις- απασχολούν κάτω από 100″. 

Εκτός από την στάση της Κυβέρνησης όμως, “ανασταλτικό” ρόλο στην καθιέρωση της συμπληρωματικής ιδιωτικής ασφάλισης θεωρεί ότι παίζουν τα συνδικάτα: 

“Πρέπει να δεχθώ ότι δεν τα έχουμε πείσει για την αναγκαιότητα των ιδιωτικών συντάξεων και για να τα μεταπείσουμε οφείλουμε να τα καλέσουμε σε έναν ανοικτό, ουσιαστικό διάλογο”.

“Η πρότασή μου είναι να οριστεί ένα εισοδηματικό επίπεδο και όποιος το ξεπερνά να ασφαλίζεται στον ιδιωτικό τομέα. Το υπόλοιπο τμήμα του πληθυσμού, που θα είναι βέβαια το μεγαλύτερο, θα παραμένει στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε με επιτυχία σε αρκετές χώρες και την Αυστραλία, μια οικονομία την οποία γνωρίζει καλά ο υπουργός Οικονομικών.

Θα έβλεπα ένα υποχρεωτικό πλαίσιο, με τη θεσμοθέτηση κινήτρων, αλλά και προστίμων. Αν το πλαίσιο δεν είναι υποχρεωτικό, πώς θα αντιμετωπιστούν μια σειρά από ζητήματα όπως το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής ή οι αποκαταστάσεις, που κοστίζουν πανάκριβα;”

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *