Skip to content

Δημ. Γαβαλάκης για NN Hellas: “Υπάρχει καλύτερη λύση από τη συνέχιση της αντιπαράθεσης”

Σε ένταση με το αποκλειστικό της δίκτυο, αλλά και σε αντιπαράθεση με σύσσωμους τους θεσμικούς φορείς της διαμεσολάβησης βρίσκεται αυτή την περίοδο η ΝΝ Hellas. Αιτία, η πολύκροτη απόφαση της διοίκησης να ζητήσει να υπογραφούν συμβάσεις που, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις διαλύουν τη συνεργασία σύμφωνα με δικούς της όρους και ταυτόχρονα αφαιρούν το δικαίωμα συνέχισης καταβολής προμηθειών στο συνεργάτη, παρότι αυτό του το εξασφαλίζει ο νόμος.

Πίσω από την απόφαση για την υπογραφή των συγκεκριμένων συμβάσεων, κρύβεται η προσπάθεια της εταιρείας να εμποδίσει τους αποκλειστικούς της συνεργάτες να συνάπτουν, «στα κρυφά», συμβάσεις και με άλλες εταιρείες ή μεσιτικές.

Ωστόσο αυτό που ζητούν, ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου», ως προς τα δικαιώματα εταιρειών και διαμεσολαβητών σε περίπτωση λύσης της σύμβασης (ανέκαθεν αγκάθι στις μεταξύ τους σχέσεις).  Και αυτό γιατί από μια άποψη ακυρώνει, αυτό που ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για τη διαμεσολάβηση (4583) επέτρεψε: όταν καταγγέλλεται μια σύμβαση από την εταιρεία, να μπορεί ο διαμεσολαβητής να λαμβάνει τις προμήθειες του χαρτοφυλακίου που αφήνει πίσω του, επί μια τριετία.

Η Διοίκηση της ΝΝ επιμένει, παρά τη σωρεία αντιδράσεων, ότι ενεργεί σύμφωνα με το νόμο (αν μη τι άλλο το αποκλειστικό δίκτυο πρέπει να είναι, όχι μόνο να αποκαλείται “αποκλειστικό”) και προς το παρόν τουλάχιστον, παραμένει αμετακίνητη.

Δημήτρης Γαβαλάκης: Κάθε διαμεσολαβητής του αποκλειστικού δικτύου έχει επενδύσει ο ίδιος ως ελεύθερος επαγγελματίας, έχει αναλάβει ευθύνες, και άρα αν τα συμβόλαια στα οποία διαμεσολάβησε παραμένουν στην εταιρεία και μετά τη λύση της σύμβασής του, δικαιούται προμήθειες για τρία έτη για όποιον λόγο και αν έγινε η καταγγελία. Τις εξαιρέσεις από αυτό το πλαίσιο τις θέτει ο νόμος που ψήφισε η Ελληνική Βουλή και δεν μπορεί κανένας να τις επεκτείνει επικαλούμενος συμφωνία, η οποία μάλιστα προκύπτει από τη βούληση του “ισχυρού”.

Προσπαθώντας να ερευνήσει ποιά πλευρά έχει τελικά, το δίκαιο (νομικό και ηθικό) με το μέρος της, το Underwriter.gr απευθύνθηκε σε κάποιον που αδιαμφισβήτητα γνωρίζει καλά το νέο νόμο και δικαιούται να τον ερμηνεύει:

Τον πρώην Πρόεδρο του ΠΣΣΑΣ και τωρινό γενικό γραμματέα ΕΕΑ, επικεφαλής της Επιτροπής Διαμεσολάβησης, και έναν από τους αυτούς που την εκπροσώπησε, ως μέλος της προπαρασκευαστικής επιτροπής, κατά τη διάρκεια σύνταξης του νόμου, κ. Δημήτρη Γαβαλάκη. Είπε ο Δημήτρης Γαβαλάκης:

«Κάθε εταιρεία έχει στο δίκτυό της ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτή και μένουν και συνεργάζονται και περιορίζουν το δικαίωμά τους να συνεργάζονται με πολλές διαφορετικές εταιρείες από συνείδηση και μόνο.

Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι ένας άνθρωπος που υπηρετεί το agency εάν προωθήσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο άλλης εταιρείας, όχι μόνο κάνει κάτι μη επαγγελματικό και δεοντολογικά ανήθικο, όχι μόνο δίνει στην εταιρεία λόγο να διακόψει τη σύμβαση, αλλά ταυτόχρονα, κάνει και εποπτική παράβαση: διότι έχει ήδη δώσει ψευδή πληροφόρηση στον καταναλωτή μέσα από το έντυπο των πληροφοριών και πιθανότατα τον έχει παραπλανήσει για το ποιές εταιρείες εκπροσωπεί.

Στις περιπτώσεις αυτές, η διακοπή της σύμβασης και οι νομικές κυρώσεις είναι αποτρεπτικά εργαλεία, τόσο ισχυρά, που δε χρειάζεται κάποιος να χρησιμοποιήσει την ισχύ του για να λάβει υπογραφές που μειώνουν περαιτέρω τα νομικά δικαιώματα του διαμεσολαβητή.

Είμαι σίγουρος ότι η διοίκηση της NN θα αντιληφθεί έστω και τώρα ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος για να νιώσει ότι έχει πιστό δίκτυο και ότι της αποδίδει η επένδυση που κάνει σε αυτούς.

Κάθε διαμεσολαβητής του αποκλειστικού δικτύου έχει επενδύσει και ο ίδιος, ως ελεύθερος επαγγελματίας, έχει αναλάβει ευθύνες και άρα αν τα συμβόλαια στα οποία διαμεσολάβησε παραμένουν στην εταιρεία και μετά τη λύση της σύμβασής του, δικαιούται προμήθειες για τρία έτη για όποιον λόγο και αν έγινε η καταγγελία.

Τις εξαιρέσεις από αυτό το πλαίσιο τις θέτει ο νόμος που ψήφισε η Ελληνική Βουλή και δεν μπορεί κανένας να τις επεκτείνει επικαλούμενος συμφωνία, η οποία μάλιστα προκύπτει από τη βούληση του “ισχυρού”.

Η διαμεσολάβηση, με τις αντιδράσεις της αυτή τη στιγμή ζητά κάτι πάρα πολύ απλό και αυτονόητο, κάτι που έκαναν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν αποκλειστικά δίκτυα και όχι μόνο: Η σύμβαση συνεργασίας που υπογράφουν οι ασφαλιστικοί πράκτορες μαζί τους και οι συντονιστές να αναφέρει ότι σε περίπτωση λύσης της σύμβασης από τη μεριά της εταιρείας τότε οι διαμεσολαβητές δικαιούνται όσα προβλέπονται στο νόμο 4583.

Ο νέος νόμος υπερασπίζεται το δίκαιο και για τις δύο πλευρές, δεν επικράτησε κάποια άλλη λογική. Το δίκαιο είναι αυτονόητο και αυτό θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε για όσο χρόνο χρειαστεί και με κάθε τρόπο.

Ωστόσο, η καλύτερη λύση δεν είναι η αντιπαράθεση. Η καλύτερη λύση είναι η σύνθεση και δεν είναι κακό η NN να κάνει μια αλλαγή στάσης, θα της το πιστώσει η αγορά και οι άνθρωποί της. Ταυτόχρονα βέβαια, δικαιούται να ενημερώνει και οφείλει να ενημερώνει, με συγκεκριμένο όρο στη σύμβαση, κάθε συνάδελφο, για τις συνέπειες που έχει η παραβίαση των όρων της αποκλειστικότητας. Αυτές είναι άλλωστε σαφείς, επαρκείς και δε χρειάζονται επέκταση με νομικά εφευρήματα», καταλήγει ο Δημήτρης Γαβαλάκης.

1 Comment


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *