Skip to content

Δημ. Γαβαλάκης: Η συμμετοχή στα κοινά είναι απόδειξη του σεβασμού μας στον κλάδο

Για το ασφαλιστικό λόμπι που θα δημιουργήσουν τα Επιμελητήρια, για την άγνωστη, αλλά εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά των Σωματείων στη θέσπιση και εφαρμογή του νέου Νόμου για τη διαμεσολάβηση, για την πρώτη συνεύρεση τοπικών με τα πανελλαδικά Σωματεία, για το βάρος που φέρνει η ευθύνη και την ικανοποίηση που προσφέρει το αποτέλεσμα, μιλά στο Underwriter.gr  ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης, Δημήτρης Γαβαλάκης – σε μια σπάνια, διαφωτιστική και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη – απολογισμό, μετά από δέκα χρόνια ενεργούς συμμετοχής στα κοινά.

Συνέντευξη στη Χρ. Μωράκη

Κύριε Γαβαλάκη, πρόσφατα έλαβε χώρα η Εθνική Συνδιάσκεψη των εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα επιμελητήρια της χώρας. Θα θέλαμε να μας πείτε ποιά ήταν η σκέψη για αυτή την πρωτοβουλία και ποιοί οι στόχοι της;

Όταν πριν από 1,5 χρόνο περίπου είχαν εκλεγεί οι νέες διοικήσεις στα επαγγελματικά επιμελητήρια όλης της Ελλάδας αναζητήσαμε από το ΕΕΑ τη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων τους και ιδιαίτερα αναζητήσαμε πόσοι εκλεγμένοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές υπάρχουν. Είχαμε την αίσθηση, είχαμε την πεποίθηση, αλλά ήρθαν τα στοιχεία και μας το απέδειξαν. Στο 90% σχεδόν των επιμελητηρίων της χώρας υπάρχει εκλεγμένος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής και μάλιστα, σε πολλά από αυτά και ιδιαίτερα στα πιο μεγάλα, υπάρχει σημαντικός αριθμός εκλεγμένων. Παρατηρώντας αυτό το δεδομένο, ζώντας ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια όλες τις προκλήσεις του κλάδου μας μέσα κυρίως από τη συνδικαλιστική μου δράση από το 2010, αλλά και την αξία που είχε η ενότητα και η συνένωση που πετύχαμε αυτά τα χρόνια σε επίπεδο σωματείων, ήταν αυτόματη σκέψη ότι μπροστά μας έχουμε την ευκαιρία να πετύχουμε το ίδιο ενώνοντας όλα τα επιμελητήρια της Ελλάδας.

Σε ένα βαθμό το ίδιο είχαμε κάνει και στο παρελθόν όταν, ξεκινώντας την ιδέα από την ΕΑΔΕ σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου κάναμε τις πολύ μεγάλες και επιτυχημένες εκδηλώσεις ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο. Τρεις μεγάλες ετήσιες εκδηλώσεις όπου η διαμεσολάβηση μέσω των σωματείων της έθετε τα ερωτήματα και τις διεκδικήσεις της σε CEO εταιρειών με πολύ χρήσιμα και ενδιαφέροντα πάνελ. Έτσι, λοιπόν έχοντας περάσει αρκετούς μήνες με επαφές σε όλα τα επιμελητήρια λόγω του νέου Νόμου θεωρήσαμε ότι ωρίμασε η στιγμή να γίνει πράξη κάτι πρωτοποριακό, κάτι που δεν έχει γίνει σε άλλο επάγγελμα, να βρεθούμε δηλαδή στον ίδιο χώρο σε μορφή Εθνικής Συνδιάσκεψης όλοι οι εκλεγμένοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές της χώρας.

Στόχος δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τη δικτύωση, τη συνένωση και την ανεύρεση των μηχανισμών συνεργασίας. Έτσι για όλα τα θέματα που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των Επιμελητηρίων θα διαμορφώνεται ενιαία θέση και με την υπογραφή όλων των Επιμελητηρίων θα προτείνουμε προς την Πολιτεία εμπεριστατωμένες θέσεις που θα βοηθούν την ανάπτυξη του επαγγέλματός μας. Επίσης θα στηρίζουμε όλοι μαζί τις συνδικαλιστικές θέσεις που παράγουν τα σωματεία μας σεβόμενοι τον ρόλο τους.

Ταυτόχρονα, σκοπός μας είναι να αναπτύσσουμε τόσο σε τοπικό όσο και πανελλαδικό επίπεδο  του επαγγέλματος και υποστήριξη του κάθε επαγγελματία. Ταυτόχρονα, επειδή τα θέματά μας περνούν συχνά από την Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία, στόχος μας είναι να έχουμε τη σωστή δικτύωση μέσω των επιμελητηρίων σε κάθε περιφέρεια, ώστε να έχουμε πρόσβαση στους βουλευτές ή στους ανθρώπους που έχουν αυτές τις ευθύνες στην εκτελεστική εξουσία δημιουργώντας ένα ενεργό λόμπι σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, μέλημά μας είναι να καταγραφούν ενιαία όλα τα ζητήματα μέσα και από την οπτική της κάθε περιφέρειας και βέβαια, να αναζητηθούν λύσεις μέσα από την άποψη όλων. Με την ευκαιρία αυτή, γνωρίζοντας την αξία που έχει η ζύμωση για τη μετεξέλιξη των σωματείων μας, παραχωρήσαμε στα πλαίσια της Συνδιάσκεψης μια ενότητα για την ώρα των Σωματείων και υποστηρίξαμε μέσα από την οργάνωσή της τη δυνατότητα να έρθουν στον ίδιο χώρο για δύο ημέρες όλοι οι Πρόεδροι των τοπικών Σωματείων μαζί με τους Προέδρους των πανελλαδικών. Όντως τα πρώτα βήματα έγιναν με απόλυτη επιτυχία βοηθώντας τους φορείς μας να έρθουν ακόμα πιο κοντά και να προετοιμάσουν μέσα από τα δικά τους σχέδια είτε τη συνένωσή τους είτε όποια μετεξέλιξή τους αποφασίσουν.

Η επιτυχία φυσικά οφείλεται τόσο στη συνεισφορά του Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Επιμελητηρίου Πειραιά μέσα από τη δημιουργική συνεργασία που είχαμε με τους συναδέλφους μας Κώστα Λάσκο και Κώστα Μαρκουλιδάκη όσο και στην στήριξη της ΚΕΕΕ.

Η οργάνωση ενός γεμάτου διημέρου πήγε εξαιρετικά χάρη στη βοήθεια όλων των ανθρώπων του Επιμελητηρίου του διοικητικού μηχανισμού, αλλά πάνω από όλα λόγω της θετικής και δημιουργικής στάσης όλων των συμμετεχόντων.

Πραγματικά σε όλο το δίμηνο της προετοιμασίας τόσο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο κ. Χατζηθεοδοσίου όσο και εγώ, παρά τη δεδομένη πίστη μας στην ιδέα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο θετικό. Ξεπέρασε κάθε μας προσδοκία και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Όλα αυτά βεβαίως, δε θα έχουν καμία αξία εάν δε συνεχίσουμε στο ίδιο πλαίσιο, εάν δε δουλέψουμε όλη αυτή τη χρονιά και εάν δεν δώσουμε ραντεβού όλοι μαζί του χρόνου, έχοντας ήδη καταφέρει όσα έχουμε σχεδιάσει και θέσει ως προτεραιότητες. Γι’ αυτό άλλωστε δημιουργήθηκε η συντονιστική επιτροπή, της οποίας η σύνθεση της καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδος, από το Έβρο έως την Κρήτη και από τα Επτάνησα έως τη Ρόδο και την Κω.

Η συγκεκριμένη συνδιάσκεψη ήρθε λίγο καιρό μετά το τέλος της σημαντικής περιοδείας που κάνατε. Αν δεν κάνω λάθος το τελευταίο εξάμηνο επισκεφτήκατε σχεδόν 20 πόλεις ενημερώνοντας για το νέο νομικό πλαίσιο. Ποιές είναι οι εμπειρίες σας από τη συγκεκριμένη περιοδεία; Πώς υποδέχονται οι επαγγελματίες το νέο Νόμο; Ποιές οι ανησυχίες τους; Οι προβληματισμοί τους;

Ο νέος Νόμος είναι πραγματικά κατά την άποψή μου μια σημαντική μεταρρύθμιση στον κλάδο της διανομής ασφαλιστικών προϊόντων όχι μόνο λόγω του ευρωπαϊκού πλαισίου το οποίο ως εξέλιξη της προηγούμενης οδηγίας IMD, έθεσε νέες σημαντικές προβλέψεις -με επίκεντρο τη διαφάνεια και την προστασία του καταναλωτή- αλλά και λόγω του σημαντικού εκσυχρονισμού που έγινε στην Εθνική Νομοθεσία μας, η οποία είχε κλείσει 35 χρόνια ζωής, με ελάχιστες παρεμβάσεις σε αυτά τα χρόνια.

Εδώ θέλω άλλη μια φορά να τονίσω την πολύ σημαντική δουλειά, κατά την άποψή μου, που έγινε στα πλαίσια της Νομοπαρασκευαστικής από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τη δημιουργική συνεργασία που είχαμε μαζί τους. Οι θέσεις του αρμόδιου Υπουργείου συνδυαστικά με την άποψη της ΔΕΙΑ αποτελούσαν τη βάση, ενώ η Διαμεσολάβηση έχοντας διαμορφωμένες θέσεις συνεισέφερε στη θετική ζύμωση ακόμα και στις περιπτώσεις που οφείλαμε να αναδείξουμε τις διαφοροποιήσεις μας και τις ενστάσεις μας.

Όπως είναι πια γνωστό, οι στόχοι που είχαμε θέσει συνδικαλιστικά όλα τα σωματεία όλα αυτά τα χρόνια, καταφέραμε σε πολύ μεγάλο βαθμό -θα έλεγα πολύ περισσότερο από αυτό που πιστεύαμε στην αρχή των συζητήσεων- να επιτευχθούν.

Γι’ αυτό, άλλωστε, ήταν μακρά η δουλειά στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με πολλές συνεδριάσεις και πολλές ώρες. Και έτσι νομίζω φτιάχτηκε ένας Νόμος, ο οποίος προσπαθεί να ρυθμίσει πολλά θέματα της αγοράς στο μέρος του που αφορά Εθνική νομοθεσία.

Για παράδειγμα έφερε εξαιρετικά σημαντικές βελτιώσεις στα εμπορικά μας δικαιώματα. Ως πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ είχα θέσει σε πρώτη προτεραιότητα κατά τη θητεία μου το συγκεκριμένο στόχο – προβλέψεις για τη διαφάνεια στην αγορά μας, αλλά και νομική βάση για προστασία μας από αθέμιτες πρακτικές είναι μερικές άλλες από τις θετικές αναφορές του νέου Νόμου.

Σε αυτό το σημείο θέλω για άλλη μια φορά να τονίσω ότι η εκπροσώπηση των διαμεσολαβητών στην νομοπαρασκευαστική δεν ήρθε τυχαία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της άμεσης πληροφόρησης που είχαμε και της δυνατής παρέμβασης που πραγματοποιήσαμε.  Η αρχική σύνθεση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεν περιλάμβανε τη διαμεσολάβηση και τις πρώτες φορές είχε συνεδριάσει εν αγνοία μας. Η πληροφορία όμως μου ήρθε και ύστερα από άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση εκδόθηκε τροποποιητική απόφαση του υπουργείου με τη βοήθεια του ΕΕΑ. Όλοι οι φορείς συμμετείχαν με 2 άτομα (1 βασικός και 1 συμπληρωματικός) και έτσι ύστερα από ομόφωνη απόφαση όλων των προέδρων των σωματείων οριστήκαμε η κα Δήμητρα Λύχρου και εγώ,  γιατί με βάση τη χρονική συγκυρία, η κα. Λύχρου ήταν πρόεδρος της ΕΑΔΕ και εγώ ήμουν ο προηγούμενος, που για λογαριασμό της ΕΑΔΕ και του σωματείου μου, είχα ήδη δουλέψει την Οδηγία. Η συμφωνία μας στην ΕΑΔΕ ήταν ότι για κάθε θέμα που θα προκύπτει θα ενημερώνουμε τους υπόλοιπους προέδρους των σωματείων και θα προωθούμε τις θέσεις τους. Θέλω επίσης να τονίσω ότι ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς -πέρα από το πλαίσιο της νομοποαρασκευαστικής- έγινε και με σειρά συναντήσεων με τη ΔΕΙΑ, την ΕΑΕΕ και το αρμόδιο Υπουργείο, με τη συμμετοχή όλων των προέδρων όλων των Σωματείων, αλλά και του ΕΕΑ τόσο πριν τη δημόσια διαβούλευση όσο και μετά αυτής. Σε αυτό το διάλογο η συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων της διαμεσολάβησης έγινε αποδεκτή, αποδεικνύοντας την δυνατότητα του κλάδου μας να είναι αποτελεσματικός μέσα από μεθοδική και πολλές φορές αθόρυβη δουλειά.

Το στοίχημα, σήμερα πια, είναι η καθολική εφαρμογή του από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες είναι φυσικό ότι δίνουν τον τόνο, μιας και δίνουν τη βασική υποστήριξη σε επίπεδο δομών και τεχνολογίας, αλλά και από τους διαμεσολαβούντες. Προφανώς πάντα η αγορά θα ζητά στην αρχή μια σχετική ανοχή χρόνου από τον επόπτη, αλλά κάθε σοβαρός επαγγελματίας αλλά και κάθε ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να ξέρει ότι ο χρόνος προσαρμογής δίδεται ακριβώς για να γίνει η προσαρμογή. Άλλωστε αν εμείς οι ίδιοι εταιρίες και η διαμεσολάβηση ή ο επόπτης μας αφήνουμε να εξελίσσονται μη σύννομες ενέργειες, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να βλάπτουμε τόσο το θεσμό όσο και τον καταναλωτή συμβάλλοντας στη διαιώνιση της στασιμότητας του κλάδου μας.

Αυτό ακριβώς το πλαίσιο είδαμε ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζεται και γίνεται αποδεκτό σχεδόν από όλους διαμεσολαβούντες σε όλη τη χώρα. Ήταν πραγματικά σημαντική η συμμετοχή τους στις Ημερίδες της Ενημέρωσης. Το ενδιαφέρον, η σοβαρότητα και η ωριμότητα των ερωτήσεων μας έδειχναν ξεκάθαρα ότι όλοι αναζητούν τον τρόπο να είναι σύννομοι, να ταιριάξουν την προσαρμογή τους στο κανονιστικό πλαίσιο με την καθημερινότητα της δουλειάς τους. Αυτό βεβαίως έχει δυσκολίες, να βρει δηλαδή ο άνθρωπος της πρώτης γραμμής τους μηχανισμούς που θα τον βοηθούν να παραμένει ως επαγγελματίας αποδοτικός -προσφέροντας κάλυψη στους συνανθρώπους του- και ταυτόχρονα συμμορφωμένος  με το κανονιστικό πλαίσιο. Για αυτό χρειάζεται συνεχής και υπεύθυνη υποστήριξη από τις ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά και διευκολύνσεις προσαρμογής.

Σε αυτό άλλωστε προσπαθήσαμε να συνεισφέρουμε στις ενημερώσεις στα Επιμελητήρια σε όλη την Ελλάδα. Με τη σειρά τους τα τοπικά Σωματεία βοήθησαν πάρα πολύ στην οργάνωση των Ημερίδων, στην προώθηση του σχετικού υλικού που μπορεί να βοηθήσει τους συναδέλφους και συνεχίζουν να βοηθούν και στην καθημερινή ζύμωση και προσπάθειά τους. Επίσης ήταν πολύ συγκινητική η αναγνώριση των επιτευγμάτων που έχουν γίνει σε αυτό το Νόμο στο τομέα των εμπορικών μας δικαιωμάτων μιας και παντού συναντούσαμε ανθρώπους που είχαν στο παρελθόν νομικά ζητήματα και είχαν αδικηθεί από το προηγούμενο νομικό πλαίσιο. Εξίσου σημαντικό βήμα είναι η υποχρεωτική από το νέο Νόμο αναγραφή του ονόματος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, που βρίσκεται μπροστά στον πελάτη, τόσο στην αίτηση όσο και στο συμβόλαιο.  Αναγνωρίζεται από όλους ως σημαντικό βήμα διαφάνειας και εργαλείο καταπολέμησης πιθανών περιστατικών προώθησης ασφαλιστηρίων από μη αδειοδοτούμενα πρόσωπα. Μάλιστα, κατά γενική ομολογία απαιτείται αυτή η αναγραφή να μην είναι χειρόγραφη, αλλά αυτοματοποιημένη.

Θετική λοιπόν στάση, αποδοχή από τη διαμεσολάβηση, προσπάθεια προσαρμογής, απαίτηση για καθολική εφαρμογή, ώστε να αναδεικνύονται πάντα οι επαγγελματίες που σέβονται τον εαυτό τους, το επάγγελμά τους και τον καταναλωτή.

Εξαιρετική λοιπόν εμπειρία, εμπειρία που μας έδωσε και τη δυνατότητα ταυτόχρονα να προετοιμάσουμε, δημιουργώντας τις προσωπικές σχέσεις που είναι αναγκαίες, το κλίμα για τη Συνδιάσκεψη που περιγράψαμε στην προηγούμενη ερώτηση και υπόσχεση για επόμενες ενέργειες ενημέρωσης σε όλους τους τομείς, ενημέρωσης ακόμα και των ίδιων των καταναλωτών των επαγγελματιών άλλων κλάδων, σε όλες τις πόλεις.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τα πρώτα στάδια εφαρμογής του νόμου, κάθε τι που εντοπίσαμε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας και απαιτούσε διευκρίνηση ή αναγκαία διόρθωση επιλύθηκε άμεσα προς όφελος της διαμεσολάβησης πάντα στα όρια που έθετε το νομικό πλαίσιο.

Βασικό μας μέλημα ήταν -όπως ξεκάθαρα έλεγε ο νόμος- να γίνουν οι αλλαγές κατηγοριών χωρίς καμία διατύπωση από τον επαγγελματία. Ενεργοποιηθήκαμε άμεσα όταν το επέτρεψε ο Νόμος προς την ΑΑΔΕ για την αντιστοίχιση των σχετικών ΚΑΔ, ώστε να μη χρειαστεί κανένας διαμεσολαβητής να ταλαιπωρηθεί ή να έχει άλλου είδους προβλήματα. Επίσης επιλύσαμε ερμηνευτικά πολλά πρακτικά θέματα που αντιμετώπιζαν τα κατά τόπους Επιμελητήρια, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι επαγγελματίες και να εφαρμόζεται σωστά ο Νόμος.

Είναι κάτι που το ζούμε με πολλούς νόμους στην Ελλάδα. Συνήθως το ζούμε με προβλήματα. Καταφέραμε σε αυτό το Νόμο όχι μόνο να είναι όσο γίνεται καλύτερα γραμμένος, όσο αυτό ήταν εφικτό και περνούσε από το χέρι μας, μιας και ήταν φυσικό οι αρμόδιοι φορείς να είχαν τις δικές τους απαιτήσεις, αλλά και η εφαρμογή του να γίνει με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Στο πλαίσιο της Εθνικής Συνδιάσκεψης παρουσιάσατε για πρώτη φορά κάποια στατιστικά στοιχεία για το επάγγελμα. Είναι σίγουρο ότι στον κλάδο της Ασφαλιστικής διαμεσολάβησης λείπουν τα στοιχεία. Τι πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε για να καλυφθεί αυτό το κενό;

Ένα πάγιο ερώτημα στο χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης ήταν πόσοι είναι πραγματικά οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές. Τόσο στην Επιτροπή Διαμεσολάβησης της οποίας έχω την ευθύνη στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας όσο και στο παρελθόν ως εκπρόσωπος του ΠΣΣΑΣ, διαπίστωνα το συγκεκριμένο έλλειμμα όσο και γενικά το έλλειμμα στατιστικών στοιχείων που να αποτυπώνει την εικόνα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στη χώρα.

Γνωρίζαμε από καιρό το νέο Νόμο και τις αλλαγές που θα φέρει στις κατηγορίες και κατά συνέπεια περιμέναμε την ολοκλήρωση των μητρώων κατά την εφαρμογή του. Έτσι λοιπόν, μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών των κατηγοριών, κάναμε την πρώτη προσπάθεια παραγωγής στατιστικών στοιχείων μαζί με τους ανθρώπους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, αλλά και με τη μηχανογράφηση του ΕΕΑ αποτυπώνοντας τον αριθμό των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ανά την Ελλάδα. Και όταν λέμε τον αριθμό των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών δεν εννοούμε πόσα εγγεγραμμένα μητρώα υπάρχουν, αλλά τον αριθμό των προσώπων που βρίσκονται πίσω από τα μητρώα μιας και κάποιος μπορεί να είναι εγγεγραμμένος σε περισσότερα από ένα μητρώα για φορολογικούς ή άλλους λόγους. Με μορφή ατομικής επιχείρησης ή νομικού προσώπου.

Τα στατιστικά στοιχεία τα φιλοξένησε και το σάιτ σας και σας ευχαριστούμε για αυτό αποτυπώνοντας τον αριθμό των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, την ποσόστωση ανά κατηγορία και το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν τη δυνατότητα να προωθούν ασφαλιστήρια συμβόλαια επενδυτικού χαρακτήρα, τα λεγόμενα, έως τώρα unit linked.

Τέλος, κάναμε μια προσπάθεια στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών να δούμε και την κατανομή των επαγγελματιών ανά ηλικία, για να τη συγκρίνουμε με την αντίστοιχη του εργατικού δυναμικού της χώρας μας. Αυτά ήταν μόνο η αρχή με αφορμή την πρώτη Εθνική Συνδιάσκεψη.

Έχουμε κάνει μια μελέτη για μια σειρά από στατιστικά που έχουν μεγάλη αξία –  να δούμε όπως για παράδειγμα πόσοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές έχουν αποκλειστικό επάγγελμα την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και πόσοι ως δεύτερο επάγγελμα, περισσότερα στοιχεία για τις ηλικιακές κατανομές, αλλά και τη ροή νέων στο επάγγελμα αλλά και πολλά άλλα.

Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και ανά διαστήματα θα προσπαθούμε να παρουσιάζουμε όλο και περισσότερα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία με τη βοήθεια της Μηχανογράφησης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και εξειδικευμένα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Παράλληλα, πέρα από τα στατιστικά στοιχεία, το ΕΕΑ έχει πάρει την πρωτοβουλία για πολλούς κλάδους και βέβαια, και για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση να αναθέσει πλήρης και αναλυτικές μελέτες. Έχοντας κάνει ήδη το πρώτο βήμα, ετοιμάζοντας την αναγκαία προμελέτη για να βοηθήσει τους κλάδους να αποφασίσουν ποια ευρήματα επιθυμούν να αναδειχθούν. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν υλοποιηθεί και θα μας δώσουν ακόμα περισσότερα στοιχεία σε σχέση με το παρόν και το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε τον κλάδο μας, το παρόν και το μέλλον του εμπεριστατωμένα, να μελετήσουμε και να θέσουμε υπόψη των συναδέλφων μας αναλυτικά στοιχεία που να μπορούν να τους βοηθήσουν να αντιληφθούν ανάλογα την εμπορική και επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αλλά και τις επιλογές που πρέπει να κάνουν στο μέλλον. Έτσι θα μπορέσουμε να είμαστε ωφέλιμοι απέναντί τους πέρα από οποιεσδήποτε διεκδικήσεις, οι οποίες και αυτές είναι αναγκαίες, αλλά δεν αρκούν όταν θες να βοηθήσεις ουσιαστικά τον κλάδο σου.

Από όσο γνωρίζουμε σχεδόν ολοκληρώνεται μία δεκαετία συμμετοχής σας στους συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς φορείς. Πώς θα περιγράφατε όλη αυτή τη διαδρομή μέχρι σήμερα σε επίπεδο διεκδικήσεων και αποτελεσμάτων;

Ναι, η αλήθεια είναι ότι κλείνω σχεδόν δέκα χρόνια, στο τέλος αυτής της χρονιάς, συμμετοχής μου στα κοινά του κλάδου. Ύστερα από παρότρυνση φίλων το 2010 συμμετείχα στο πρώτο ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων, έχοντας πρώτα τη θέση του Ταμία και μετά του Αντιπροέδρου. Μετά από δύο χρόνια θητείας, οι συνάδελφοί μου με τίμησαν στην Προεδρία του Συνδέσμου και έμεινα έξι χρόνια μετά από τρεις εκλογικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, έχοντας υλοποιήσει μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους μου την κοινή δράση των σωματείων μέσω της ΕΑΔΕ είχα την ευκαιρία δύο φορές να έχω το ρόλο του συντονιστή της ΕΑΔΕ, του Προέδρου της.

Το Δεκέμβρη του 2017 μετά την εκλογή μου στο ΕΕΑ και μάλιστα με την τιμή να είμαι πρώτος σε σταυρούς στον τομέα των υπηρεσιών, αποφάσισα να μην είμαι εκ νέου υποψήφιος στο Σύνδεσμο Συντονιστών, σεβόμενος απόλυτα το Σύνδεσμό μου και πιστεύοντας ότι θα έπρεπε να αναλάβουν συνάδελφοι που θα έχουν αποκλειστικό το έργο αυτό. Ήταν φυσικό ότι λόγω των αρμοδιοτήτων που θα προέκυπταν – μου είχε ανατεθεί από τον Πρόεδρο και το ΔΣ η θέση του Γενικού Γραμματέα δεν θα ήταν εφικτό να δίνω τον απαιτούμενο χρόνο στο σωματείο μου και με βάση τις αρχές μου δεν θα ήταν σωστό να συγκεντρώνω στο πρόσωπό μου και τις δύο αρμοδιότητες.

Από εκείνη τη στιγμή έως σήμερα υπηρετώ όπως μπορώ τον κλάδο μέσα από τις δραστηριότητές μου του Επαγγελματικό Επιμελητηρίου, εκπροσωπώντας όχι μόνο τον κλάδο μου ως Πρόεδρος της επιτροπής ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, αλλά και όλους τους επαγγελματίες.

Σε όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα να τηρήσω αυτό που είχα γράψει στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή μου στο περιοδικό που είχαμε εκδώσει για τα 25 χρόνια του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων, 2 μήνες μετά την ανάληψη της Προεδρίας του ΠΣΣΑΣ. Ήταν η πρώτη δράση που είχα αναλάβει και η οποία κατέληγε ότι ρόλος μας είναι να προσπαθούμε συνεχώς να αγωνιζόμαστε σε τρεις σημαντικούς πυλώνες: α. στη διεκδίκηση των συνδικαλιστικών μας αιτημάτων, β. στην παροχή ευκαιριών εκπαίδευσης για τους συναδέλφους μας και γ. ανάπτυξη κάθε δράσης, η οποία θα αναδεικνύει την αξία του επάγγελμά μας. Αναγκαία υποδομή για την επιτυχία και στους τρεις πυλώνες είναι η ομόνοια όλων των φορέων της διαμεσολάβησης, η καλή συνεργασία και η ομαδική δουλειά. Αυτή ήταν και είναι η πεποίθηση μου.

Νομίζω ότι αυτά τα χρόνια σε μεγάλο βαθμό και στους περισσότερους τομείς τα καταφέραμε. Αποκορύφωμα είναι η ικανοποίηση των στόχων μας για τα εμπορικά μας δικαιώματα, μια προτεραιότητα που την είχα θέσει από την πρώτη στιγμή και που νομίζω ότι με μελετημένες κινήσεις με επιμονή και σχέδιο καταφέραμε να έχουμε αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα.

Όλα αυτά τα χρόνια οι αγώνες και οι επιτυχίες έγιναν με την πραγματικά εξαιρετική συνεργασία τόσο με τον Γιώργο Καραβία του ΣΕΜΑ και τα τελευταία χρόνια με τους επόμενους Προέδρους του, την Ελένη Γρυπάρη από τον ΠΣΑΣ και στη συνέχεια τον Παναγιώτη Λελεδάκη, τον Αλέξανδρο Ραφαηλίδη από την ΠΟΑΔ αλλά και την Δήμητρα Λύχρου, τόσο από την ΠΟΑΔ, αλλά και την ΕΕΑΕ.

Καθοριστική ήταν και είναι η συμβολή του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, εδώ και 8 περίπου έτη στο ΕΕΑ, τα πρώτα δύο έτη ως Γενικός Γραμματέας και μετά ως Πρόεδρος Με τη στήριξή του και με τη συνεχή συνεργασία καταφέρουμε να πετύχουμε σχεδόν όλους αυτούς τους στόχους.

Φυσικά η συνεργασία συνεχίζεται στο ίδιο θετικό και δημιουργικό πλαίσιο και με τους νέους προέδρους των Σωματείων, τον Γιάννη Τοζακίδη, τον Τάκη Μιχαλόπουλο, τη Θεοδώρα Γουργούλη και το Μιχάλη Τζωρτζωρή.

Όταν λειτουργείς ως ομάδα, όταν θέτεις με σχέδιο, δίκαιους αλλά και εφικτούς στόχους, τότε μπορούν να υλοποιηθούν και τότε οι συνάδελφοί σου σε εμπιστεύονται γιατί βλέπουν να πραγματοποιείται αυτό που ζήτησαν, μια σωστή εκπροσώπηση με προτεραιότητα στα θέματα που απασχολούν την πλειοψηφία.

Επιτρέψτε μας και μία πιο προσωπική ερώτηση. Έχοντας κάνει όλη αυτή τη διαδρομή, ποιά πράγματα θα λέγατε ότι σας έδιναν σε αυτές τις προσπάθειες ικανοποίηση και αισιοδοξία και ποιά -αν υπήρξαν- σας στενοχώρησαν ή σας απογοήτευσαν;

Η αλήθεια είναι ότι η ενασχόλησή σε όλους τους επαγγελματικούς φορείς εκπροσώπησης, είτε συνδικαλιστικούς, είτε άλλους, γίνεται εθελοντικά. Ταυτόχρονα υπάρχει και η δουλειά, με τις δικές της απαιτήσεις και προκλήσεις,  η οποία δεν πρόκειται ποτέ να σου δώσει “περίοδο χάριτος”.

Καμιά φορά αυτό που φαίνεται προς τα έξω είναι ότι επειδή γίνεσαι σχετικά αναγνωρίσιμος στον κλάδο σου ή επειδή έχεις τη δυνατότητα να βρίσκεσαι σε διάφορα fora ή να έχεις κάποιες επαφές με τους αρμόδιους φορείς σου, προσφέρεται θετικό πρόσημο στην επαγγελματική σου ενασχόληση.

Όμως, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Αν πραγματικά έχεις κατανοήσει τα προβλήματα του κλάδου σου, εάν πραγματικά έχεις θέσει υψηλούς στόχους, τότε το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο.

Σε κάθε εκλογική διαδικασία του Συνδέσμου υπήρχαν άνθρωποι που συμμετείχαν στις Γενικές Συνελεύσεις και επέλεγαν να σε ψηφίσουν για να τους εκπροσωπήσεις. Το ίδιο και στις εκλογές του Επιμελητηρίου. Η συναίσθηση ευθύνης για τις επιθυμίες τους, τις προσδοκίες τους και εν τέλει τις προσδοκίες της μεγαλύτερης μερίδας του κλάδου είναι μεγάλη. Και η ικανοποίηση θα έρθει μόνο όταν κάτι γίνει πράξη, όταν κάτι γίνει είτε ένας νόμος, ένα πλαίσιο είτε μια δραστηριότητα, η οποία επιτυγχάνει τους σκοπούς μας.

Το να δηλώσεις τις προθέσεις σου είναι θετικό. Το να δημοσιοποιήσεις τη θέση σου μπορεί να βοηθάει τη διατήρηση των απόψεων του κλάδου στην επικαιρότητα, όμως, αυτό που τελικά είναι ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα.

Άρα, πραγματικά μπορώ να σας πω οτι ικανοποίηση μου έδωσε όταν υποσχεθήκαμε και κάναμε θεσμό κάθε χρόνο να κάνουμε μια πολύ μεγάλη -εκπαιδευτικής αξίας- εκδήλωση, όπως αυτή της Gama και του ΠΣΣΑΣ, ικανοποίηση μου έδωσε όταν καταφέραμε να αποτρέψουμε αδικίες σε βάρος των συναδέλφων. Με λίγα λόγια, ικανοποίηση μου έδωσε κάθε θετικό αποτέλεσμα και βέβαια, τη μεγαλύτερη ικανοποίηση την εισέπραξα με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Βεβαίως, περνάς και δύσκολες στιγμές, όταν για παράδειγμα προσπαθείς να διαχειριστείς το χρόνο και την ισορροπία με τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις ή όταν ακούσεις κάποιο σχόλιο που αντιλαμβάνεσαι ότι προέρχεται από ανθρώπους που δε συμμετέχουν ή δεν παρακολουθούν τα δρώμενα του κλάδου μας. Σε στενοχωρεί, όχι επειδή δεν είναι θετική η κριτική, ίσα ίσα μόνο με την κριτική προχωράς, αλλά γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι τέτοια σχόλια προέρχονται από ανθρώπους που δεν έχουν συνεισφέρει ούτε καν μισή ώρα – να συμμετάσχουν σε ένα Σύνδεσμο ή να πάνε έστω εγγραφούν και να ψηφίζουν, να καταθέσουν μία άποψη και το χειρότερο όλων, είναι ότι δεν έχουν καν παρακολουθήσει την επικαιρότητα ή την εξέλιξη των θεμάτων.

Αλλά αρκεί μια κουβέντα από ένα συνάδελφό σου που δεν τον ξέρεις από ένα τυχαίο τηλεφώνημα που σου λέει «σας ευχαριστούμε για όλο αυτό που κάνετε» και εκείνη τη στιγμή τα ξεχνάς όλα.

Κλείνοντας, έχοντας κάνει όλη αυτή τη διαδρομή θα προτρέπατε συνάδελφους σας να ασχοληθούν με τα κοινά, και αν ναι, με ποιό τρόπο;

Πραγματικά αυτό είναι το ζητούμενο, δηλαδή κάποια στιγμή όλοι οι συνάδελφοί μας να συμμετέχουν σε κάποιο Σωματείο ή στα Επιμελητήρια. Το ζητούμενο είναι να είμαστε όλοι κοντά στις συλλογικές μας δραστηριότητες. Η απλή εγγραφή, η απλή ψήφος στη Γενική Συνέλευση επιλέγοντας τους ανθρώπους που πιστεύεις ότι σε εκπροσωπούν, η κατάθεση των απόψεων στις Γενικές Συνελεύσεις εξασφαλίζει ότι αυτά, τα οποία ερχόμαστε να διεκδικήσουμε είναι η άποψη των περισσότερων συναδέλφων μας. Ξέρετε, είναι πάρα πολύ εύκολο ο οποιοσδήποτε συνάδελφος να καταγράψει οποιαδήποτε άποψη ή πρόταση είτε έχοντας μελετήσει αρκετά είτε έστω έτσι όπως το αισθάνεται.

Όμως, δημοκρατία σημαίνει ο κλάδος να διεκδικεί τις απόψεις που εκφράζουν τους περισσοτέρους. Δημοκρατία δε σημαίνει να έχω εγώ μια άποψη και χωρίς να ξέρω εάν αυτή αντιπροσωπεύει τον κλάδο μου επειδή βρέθηκα σε μια θέση ευθύνης να την προωθώ. Μπορεί να έχω μια ευθύνη παραπάνω να παράγω προβληματισμούς, να μελετώ, να θέτω στο χώρο μας σκέψεις και απόψεις,. Όμως, πρέπει πάντα να ακολουθούμε την άποψη που εκφράζει τους περισσοτέρους.

Για αυτό, άλλωστε στο Επιμελητήριο έχουμε μια ξεκάθαρη θέση: για οτιδήποτε άπτεται των συνδικαλιστικών φορέων, το Επιμελητήριο στηρίζει μόνο τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, όπως θα τις εκφράσουν μέσα από τις εσωτερικές τους διαδικασίες.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή όλων και ότι ο κόσμος είναι εκεί να ανταποκριθεί. Θέλω να σας πω ότι όταν παρέλαβα το Σύνδεσμο είχε πάρα πολύ λίγα ταμειακώς ενήμερα μέλη και λίγα έρχονταν στις Γενικές Συνελεύσεις. Όταν τον παρέδωσα και έτσι συνεχίζει με τους επόμενους άξιους συναδέλφους που έχουν ακολουθήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο και Πρόεδρο τον Γιάννη Τοζακίδη, έχουμε μια εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή. Με βάση και τα στοιχεία βλέπουμε ότι ξεπερνάει το 30% των εγγεγραμμένων πανελλαδικά Συντονιστών και νιώθεις πραγματικά ότι οι απόψεις που ζυμώνονται στο Σωματείο είναι οι απόψεις που εκφράζουν το σύνολο της συγκεκριμένης κατηγορίας της Διαμεσολάβησης.

Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα σωματεία και είναι σημαντικό να συμβαίνει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Αν φανταστούμε λοιπόν ότι όλοι οι συνάδελφοί μας είναι εγγεγραμμένοι στο τοπικό τους Σωματείο που με τη σειρά του παρεμβαίνει στα πανελλαδικά Σωματεία, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι οι απόψεις που θα προωθούνται, που θα ζυμώνονται θα είναι οι απόψεις των περισσοτέρων.

Αντίστοιχα, οι διαμεσολαβητές είναι καλό να πλαισιώνουν τα επαγγελματικά Επιμελητήρια των κατά τόπους πόλεων. Είτε στις επιτροπές που δημιουργούνται είτε φυσικά όταν έρθει η ώρα των επόμενων εκλογών, ώστε η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή να δίνει τη μεγαλύτερη δύναμη. Είναι επαγγελματικοί φορείς, αφορούν το καλό όλων μας, οφείλουμε όλοι να συμμετέχουμε και να τα πλαισιώνουμε. Η ενεργή συμμετοχή με όποιο τρόπο ο καθένας μπορεί είναι η απόδειξη του σεβασμού μας στον κλάδο!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *