Skip to content

“Διαμεσολαβητές αφυπνιστείτε γιατί πρέπει να επιβιώσετε”

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο CEO της Interlife Παναγιώτης Βοτσαρίδης, στην ομιλία του την περασμένη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της Ημερίδας για την Ιδιωτική Ασφάλιση.  Ο κ. Βοτσαρίδης υπερασπίστηκε καταιγιστικά το θεσμό της Διαμεσολάβησης,  σε μια ιδιαίτερα εμψυχωτική για τα δίκτυα δημόσια παρέμβαση, που στο σύνολό της παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Διαβάστε παρακάτω:

Κυρίες, Κύριοι,

Είναι αλήθεια ότι το τοπίο στην Ασφαλιστική Αγορά έχει αλλάξει ραγδαία την τελευταία δεκαετία. Πέρα από την εξαφάνιση των δεκάδων μικρών Ασφαλιστικών Εταιριών – αλλά και ορισμένων ξεχωριστών μεγάλων – πέρα από τις εξαγορές, τις συγχωνεύσεις και την προσπάθεια κυριαρχίας των Πολυεθνικών στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά, τεκτονικές αλλαγές σημειώθηκαν και στο νευραλγικό χώρο των πωλήσεων. Απευθείας Εταιρικές και Διαδικτυακές Πωλήσεις και ένα εξαιρετικά επιθετικό Marketing από το χώρο των τραπεζών με το Βankassurance, άλλαξαν, ελπίζω όμως όχι αμετάκλητα τους όρους του παιχνιδιού.

Σ’ αυτή την αίθουσα με γνωρίζετε και σας γνωρίζω. Τις θέσεις μου, οι περισσότεροι τις ξέρετε. Σήμερα μου δίδεται η ευκαιρία να τις επαναλάβω σε μια χρονική στιγμή μεταβατική και κρίσιμη για τη στρατηγική και το marketing των Ασφαλιστικών Εταιριών. Μετά από 37 χρόνια στον χώρο των ασφαλειών – 14 χρόνια ώς ασφαλιστικός διαμεσολαβητής και 23 χρόνια ως ασφαλιστής – μπορώ να δηλώσω χωρίς κανένα φόβο και χωρίς κανένα πάθος: Η INTERLIFE, κι εγώ προσωπικά, συνεχίζουμε να πιστεύουμε στο ρόλο του Διαμεσολαβητή, ως τον κύριο και διαχρονικό παράγοντα προώθησης του Ασφαλιστικού Προϊόντος, όχι μόνον γιατί είναι πιο άμεσος και πιό αποτελεσματικός, αλλά και γιατί αποδίδει πραγματικά οικονομικά οφέλη στην Εταιρία.

Κυρίες και Κύριοι,

Ας το πούμε απλά: Η Απευθείας Πώληση Ασφαλιστικών Προϊόντων, που καταργεί το Διαμεσολαβητή, δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Και εξηγούμαι:

* Η Εταιρία δυσκολεύεται να διαχειριστεί εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες, ενώ έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί κάποιες εκατοντάδες ή και χιλιάδες διαμεσολαβητές, που με τη σειρά τους θα διαχειριστούν, ο καθένας τους, χιλιάδες πελάτες.

* Ο Πιστωτικός Κίνδυνος που υφίστατο μέχρι πρότινος λόγω καθυστέρησης στην απόδοση των ασφαλίστρων, 2 και 3 μήνες, δεν υφίσταται πλέον με τις πρόσφατες Νομοθετικές ρυθμίσεις της ΤτΕ.

* Το κάθε κλικάρισμα στον Υπολογιστή για τις online Πωλήσεις κοστίζει. Αν προσθέσουμε το κόστος της διαφημιστικής δαπάνης και τα δωρεάν κουπόνια για αγορές στο super market, τότε το κόστος πρόσκτησης εκτοξεύεται, επιβαρύνοντας το τελικό ασφάλιστρο που καταβάλλει ο καταναλωτής. Αναρωτιέται κανείς, ποιο είναι, τελικά, το κέρδος; Κανένα, απολύτως κανένα.

* Η χορηγούμενη προμήθεια προς τον διαμεσολαβητή μπορεί να κοστίζει και λιγότερο.

* Από την πλευρά του ο πελάτης χρειάζεται – σ’ ένα τόσο ευαίσθητο Κλάδο όπως ο δικός μας – την διαπροσωπική επαφή, χρειάζεται εξηγήσεις, λεπτομέρειες, προσαρμογή του Συμβολαίου στα προσωπικά του δεδομένα και προπάντων την ανθρώπινη παρουσία σε περίπτωση Συμβάντος (ατυχήματος). Όλα αυτά δεν διασφαλίζονται ούτε μέσω Υπολογιστή, ούτε μέσω Τηλεφωνητή αλλά ούτε και μέσω e-mail.

Στο σημείο αυτό, όμως, θα ήθελα να τονίσω ότι είμαι ο τελευταίος που θα αμφισβητήσει τη νομοτέλεια της τεχνολογίας – και η πεποίθησή μου αυτή έχει μεταφερθεί αυτούσια σε όλη τη δομή και τη λειτουργία της INTERLIFE. Ωστόσο οι online πωλήσεις θέλουν προσοχή, απαιτούν ειδικές λειτουργικές αντιλήψεις και πρέπει να παρέχουν συμπληρωματικά και τη δυνατότητα της άμεσης, διαπροσωπικής επικοινωνίας με τον πελάτη.

* Τέλος και ίσως είναι αυτό το σοβαρότερο, οι Απευθείας Πωλήσεις απειλούν με Ανεργία και εν τέλει με αφανισμό έναν ολόκληρο Κλάδο: Τον Κλάδο των Διαμεσολαβητών. Και, όπως όλοι γνωρίζουμε, η ανεργία γυρίζει πάντα ως μπούμεραγκ στο σύνολο της Οικονομίας.

Έχει σημασία στο σημείο αυτό να σχολιάσω και ορισμένα φαινόμενα που καταγγέλλονται από διαμεσολαβητές και αφορούν προστριβές μεταξύ Εταιριών και Διαμεσολαβητών, όπως, κακές σχέσεις, αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές κ.α. Θα ήθελα να τονίσω σχετικά μ’ αυτό ότι όλες οι εταιρίες δεν είναι ίδιες, και θα ήθελα να πιστεύω, ότι οι καταγγελίες αυτές, αφορούν μια μειοψηφία Εταιρικών συμπεριφορών και δεν αποτελούν τον κανόνα.

Η INTERLIFE έχει καθιερώσει εδώ και δεκαετίες μια σαφή, και καθαρή σχέση με τους Διαμεσολαβητές, που δεν αφήνει «γκρίζες ζώνες» (όπως π.χ. σε ότι αφορά τους περίφημους «σπουδαίους λόγους» λύσεως συνεργασίας). Η INTERLIFE, διευκρινίζει από την αρχή τους όρους, και επιδιώκει να μην υπάρχουν κενά και ασάφειες στις συμβάσεις συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλους τους όρους των συμβολαίων οι εξαιρέσεις μας είναι με έντονο κόκκινο χρώμα.

Στο πλαίσιο, μιας τίμιας και ισορροπημένης σχέσης με το Διαμεσολαβητή, δεν τον στραγγαλίζει οικονομικά και επιδιώκει διακανονισμούς ανάλογα με τις δυνατότητές του, έτσι ώστε να μπορεί να διεξάγει ομαλά τις εργασίες και να μην απειλείται η επιχείρησή του από οικονομική ασφυξία – κάτι που θα επηρέαζε άμεσα και την ίδια. Κλείνοντας αυτή την παρένθεση, θα ήθελα να επανέλθω στις κρίσιμες συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Κλάδος μας καλείται να επιβιώσει και να επισημάνω, ακόμη μια φορά, πόσο ουσιαστικός είναι ο ρόλος των Διαμεσολαβητών και πόσο μεγάλες δυνατότητες έχουν να επηρεάσουν την εξέλιξη των πραγμάτων, παίρνοντας δυναμικές θέσεις και αντιδρώντας σε παρακμιακές μεθόδους και εκβιαστικές συμπεριφορές.

Απευθυνόμενος λοιπόν σήμερα, απ’ αυτό το βήμα, στους Διαμεσολαβητές τους καλώ να αφυπνιστούν προκειμένου να επιβιώσουν.

Φίλοι Διαμεσολαβητές – Αντιδράστε! Η Κρίση στον Κλάδο σας δεν έχει περάσει, είναι μπροστά σας.

– Προσέξτε πως διαχειρίζεστε τους πελάτες σας. Οι Απευθείας Πωλήσεις δεν είναι με το μέρος σας, είναι απέναντί σας.

– Περιφρουρήστε τα συμφέροντά σας. Στην ηλεκτρονική εποχή δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις Διαδικτυακές Πωλήσεις. Δημιουργήστε τα δικά σας Δίκτυα, τις δικές σας online Πωλήσεις μέσα από κοινή πλατφόρμα συνεργασίας.

– Αμυνθείτε εναντίον των αθέμιτων μεθόδων. Το marketing του Bankassurance βασίζεται στη μεγάλη δεξαμενή των τραπεζικών πελατών που κατευθύνονται προς τις θυγατρικές αλλά και τις στενά συνεργαζόμενες με αυτές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι πρακτικές τους δεν συνάδουν επ’ ουδενί με την κοινώς αποκαλούμενη επαγγελματική ηθική. Το story είναι γνωστό σε όλους. Ο ανυποψίαστος πελάτης με το ειδοποιητήριο ασφαλίστρων στα χέρια πηγαίνει στην τράπεζα για να το πληρώσει. Ο τραπεζικός υπάλληλος βλέποντας ασφάλιστρα και καλύψεις προτείνει κάτι φθηνότερο έστω και με λιγότερες καλύψεις. Αποτέλεσμα, ο πελάτης χάθηκε. Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

– H Ελληνική ασφαλιστική αγορά συνθέτεται από εταιρίες που ανήκουν σε τρεις φυγόκεντρες δυνάμεις. Η πρώτη, των ξένων εταιρειών, η δεύτερη των τραπεζικών και η τρίτη, αυτή των Ελληνικών. Οι ξένες παρά την λυσσαλέα τους προσπάθειά τα τελευταία χρόνια δεν κατάφεραν να αποσπάσουν ιδιαίτερα μεγάλο μερίδιο αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι το 60% και πλέον της παραγωγής ανήκει σε Ελληνικές εταιρείες.

– Τέλος, προσέξτε τις ΕΠΥ, οι οποίες λειτουργούν αφενός μεν περιστασιακά, αφετέρου δε, με ανορθόδοξο τρόπο. Απασχολούν ελάχιστα άτομα στην Ελλάδα, διοχετεύουν και διακανονίζουν μεσαίες και μεγάλες ζημίες στις Μητρικές τους Εταιρίες στο εξωτερικό, δεν συμμετέχουν στο σύστημα Φιλικού Διακανονισμού και έτσι ο πελάτης σας δεν απολαμβάνει τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι εταιρίες με έδρα την Ελλάδα. Ο πελάτης σας είναι ουσιαστικά ανυπεράσπιστος.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι εξελίξεις στον Κλάδο μας, εν μέσω μιας γενικευμένης πολιτικής και οικονομικής Κρίσης που ξεφεύγει από τα σύνορα της χώρας μας και επεκτείνεται ευρύτερα στην Ευρώπη, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο, οι δικές μας ενδοκλαδικές εξελίξεις, με το Solvency ΙΙ, η πιστωτική ασφυξία των τραπεζών, το ρευστό φορολογικό περιβάλλον, οι ανακατατάξεις και οι συγχωνεύσεις, απαιτούν, πάνω απ’ όλα διάλογο και συνεννόηση. Ο ανελέητος και υπέρ πάντων ανταγωνισμός δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος. Στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία της Κρίσης, στηρίξτε τις Ελληνικές Εταιρίες, στηρίξτε τις εταιρίες με το ανθρώπινο Ελληνικό πρόσωπο.

4 Comments

  1. Avatar

    Καλά και άγια τα λέει ο κύριος Βοτσαρίδης..Υπέρ του δικτύου πωλητών και κατά της online διαμεσολάβησης.Να ρωτήσω κάτι εγώ;Η Interlife είναι ή όχι από τις πρώτες εναλλακτικές λύσεις στο site της Insurance Market;Μην παίζεται λοιπόν με τη νοημοσύνη μας..

    • Avatar

      Φίλε Κωνσταντίνε,
      Συνεργάζομαι 12 χρόνια με την interlife και όταν ανεβάσω το δικό μου site η INTERLIFE θα είναι η πρώτη εναλακτική λύση. Αυτό δεν θα σημαίνει direkt πώληση της INΤERLIFE. Το ίδιο μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε διαμεσολαβητής με οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρία συνεργάζεται και έχει την έγκριση της. Επίσης θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι είναι παράνομη για εμάς τους διαμεσολαβητές η αναγραφή ασφαλίστρου στη διαφήμισή μας,όταν δεν αναφέρουμε την εταιρία που το παρέχει.
      Με εκτίμηση

  2. Avatar

    Αγαπητέ Κωνσταντίνε ,
    αυτό που προφανώς δεν καταλαβαίνετε είναι ότι η insurance market είναι διαμεσολαβητής , άρα συνάδελφος μας, όπως θεωρώ είστε και εσείς, που πουλάει τα προιόντα πολλών ασφαλιστικών εταιρειών μέσω internet.Άρα πως συνδέεται την insurance market με τις online πωλήσεις που κάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες;

  3. Avatar

    Αγαπητέ Κωνσταντίνε,

    Διάβασα με προσοχή τα όσα αναφέρει ο κ.Βοτσαρίδης σχετικά με τον πολύτιμο ρόλο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης καθώς και την αρνητική επίδραση της direct ασφάλισης στον κλάδο.
    Ουσιαστικά, αυτό που προτείνει στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές είναι ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων τους μέσα από την τεχνολογία και τις πλατφόρμες συνεργασίας και συμφωνώ απόλυτα.
    Η μεγάλη μου εμπειρία στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση και τα τελευταία χρόνια στη διεύθυνση του insurancemarket.gr, με έχει διδάξει οτι ο πελάτης επιθυμεί την έντιμη ανθρώπινη επικοινωνία και θέλει να είσαι δίπλα του τη δύσκολη στιγμή.
    Εδώ, θα ήθελα να απαντήσω στο σχόλιό σου αναφορικά με τη θέση της insurancemarket στην ασφαλιστική αγορά και τον τρόπο δράσης της και να διευκρινήσω τα εξής:
    Το insurancemarket.gr συνεργάζεται με 17 ασφαλιστικές εταιρείες, μία εκ των οποίων και η Interlife και δρα ως μεσίτης ασφαλίσεων δηλ. δρα με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του πελάτη και όχι των ασφαλιστικών εταιρειών που συνεργάζεται.
    Στόχος μας, ανεξαρτήτως προμήθειας, είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή του, τόσο στην επιλογή και αγορά του κατάλληλου ασφαλιστικού προϊόντος αλλά και στην εξυπηρέτησή του μετά την πώληση.
    Σε καμία περίπτωση δε πράττουμε υπέρ κάποιας ασφαλιστικής εταιρείας.
    Όλες μας οι δράσεις είναι υπέρ του καταναλωτή.
    Γι΄αυτό το λόγο έχουμε επενδύσει πολύ χρόνο, κόπο και χρήμα στο να του προσφέρουμε τις πιο καινοτόμες τεχνολογικά διαδικασίες, 24ωρη εξυπηρέτηση από πιστοποιημένους ασφαλιστικούς συμβούλους, 24ωρη υπηρεσία διαχείρισης ζημιών και πολλά άλλα.
    Τέλος, αναφορικά με το αν αποτελούμε direct κανάλι ασφάλισης, να διευκρινήσω οτι είμαστε διαμεσολαβητές και δε διαφέρουμε σε τίποτα από τα παραδοσιακά δίκτυα.
    Κάνουμε ακριβώς την ίδια δουλειά, ακολουθούμε ευλαβικά τις διατάξεις της ΤτΕ και έχουμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.
    Το μόνο στο οποίο διαφέρουμε από τα παραδοσιακά δίκτυα, είναι το οτι χρησιμοποιούμε περισσότερο την τεχνολογία ως κέντρο επιρροής και στηρίζουμε τη δουλειά μας σε τεχνολογικές εφαρμογές και καινοτόμες διαδικασίες.

    Φιλικά,

    Μανώλης Μαρσέλλος
    COO
    insurancemarket.gr


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *