Skip to content

Διαμεσολαβητές: “Ισορροπούμε σε ένα λεπτό σχοινί”

H βίαιη προσαρμογή που επέβαλε ο κορωνοϊός στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι ασφαλιστές, θα μπορούσε να δημιουργήσει ανισορροπίες, με επαγγελματίες που θα ξεχωρίσουν για την προσαρμοστικότητά τους και άλλους που θα μείνουν πίσω, εξέφρασε μιλώντας στο underwriter.gr η πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδας, Δήμητρα Λύχρου.

Του Χρήστου Γαβαλά

Βρισκόμαστε ανάμεσα στην αδυναμία είσπραξης από πλευράς πελατών και στην δυσκολία αποδοχής των προτάσεων παράτασης από πλευράς εταιρειών. Ισορροπούμε σε ένα λεπτό σχοινί, τονίζει η Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ)

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η παρατεταμένη κρίση που χτύπησε όλο τον πλανήτη «επίσπευσε αποφάσεις, διαδικασίες και αλλαγές που άλλοι είχαν προγραμματίσει ήδη και άλλοι ανέβαλαν ή δίσταζαν να υιοθετήσουν, μη όντας εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τις νέες πρακτικές».

Και συνέχισε λέγοντας: «Δυστυχώς σήμερα η διαδικασία αυτής της βίαιης προσαρμογής, εμπεριέχει τον κίνδυνο της δημιουργίας επαγγελματιών δύο ταχυτήτων, καθώς υπάρχουν αυτοί οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι την αλλαγή προσαρμόζονται ταχύτατα στα νέα δεδομένα και εκείνοι που, είτε δεν αντιλαμβάνονται ότι η νέα κανονικότητα είναι αυτή που ήρθε και θα μείνει, είτε δεν μπορούν να αποδεχθούν την νέα κατάσταση και μένουν στο πλάι».

Ερωτηθείσα για το πώς ανταποκρίθηκε η αγορά ιδιωτικής ασφάλισης εν μέσω πανδημίας, η κα Λύχρου στάθηκε στα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησαν μέλη της Ένωσης της οποίας προΐσταται και σύμφωνα με τα οποία, η πλειοψηφία αυτών «προσαρμόστηκε ταχύτατα» και «εξυπηρετεί την πελατεία με όποιον τρόπο επέλεξε», αξιοποιώντας παράλληλα «τις ψηφιακές ευκολίες που ήδη διέθετε ή απέκτησε».

Την ίδια ώρα, σκιαγράφησε ένα διαμεσολαβητικό προφίλ σε μια αγορά που ταλανίζεται από αβεβαιότητα τόσο από τη μεριά των πελατών όσο και των εταιρειών. Ο επαγγελματικός κόσμος της ασφάλισης βρίσκεται στη μέση, είπε, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ αντικρουόμενων αιτημάτων:

«Εμείς έχουμε τη δυσκολία να βρισκόμαστε ανάμεσα στην αδυναμία είσπραξης από πλευράς πελατών και στην δυσκολία κατανόησης και αποδοχής των προτάσεων παράτασης από πλευράς εταιρειών. Ισορροπούμε σε ένα λεπτό σχοινί προσπαθώντας να διατηρήσουμε την παραγωγή, γιατί περί αύξησης παραγωγής, δεν γίνεται λόγος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, προέβη στην εκτίμηση ότι «δεν έχουμε δει τα απόνερα της κρίσης» και πως οι κλάδοι που έχουν πληγεί εντονότερα «όπως ξενοδοχεία, εστίαση και ό,τι σχετικό με τον τουρισμό καθώς και το λιανεμπόριο και ό,τι άλλο έχει ανασταλεί» προχωρούν σε αναστολή πληρωμών λόγω πραγματικής αδυναμίας και όχι λόγω τηλεργασίας και ζητούν επεκτάσεις  προθεσμίας πληρωμών.

Η κα Λύχρου μίλησε εκτενώς και αναφορικά με την αποχώρηση της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδας από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Όπως τόνισε επρόκειτο για μια απόφαση – προϊόν μακράς περισυλλογής και εκτίμησης πολλών παραγόντων, η οποία έγινε και επιτακτική ανάγκη εξαιτίας της επικράτησης διχαστικών φωνών στους κόλπους της Ομοσπονδίας, «που χωρίς επαρκή αιτιολόγηση αποφεύγουν να πάρουν θέση και να καταδικάσουν πρακτικές, που κάθε άλλο παρά προασπίζουν τα κοινά συμφέροντα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η ΕΕΑΕ είναι σταθερά προσηλωμένη στην ανάγκη ενίσχυσης της ενότητας της Διαμεσολάβησης και πως αυτό επιζητά, «μέσα σε σχήματα όμως που συμβαδίζουν με τις αρχές και την ιστορία της».

Μάλιστα ενθάρρυνε τους ασφαλιστές που ακόμα δεν είναι μέλη της να εγγραφούν σε αυτήν, ούτως ώστε αφενός μεν να συμμετέχουν ενεργά με προτάσεις στη διαμόρφωση όσων θεμάτων κατά καιρούς απασχολούν την αγορά, αφετέρου δε για να μπορεί να έχουν όποτε χρειαστεί τη βοήθεια νομικού ή φοροτεχνικού συμβούλου για θέματα που αφορούν στον κλάδο.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι κάθε ενεργό μέλος (αυτή τη στιγμή μετράει 400 συνολικά) θα μπορεί να γνωστοποιεί προβλήματα που αντιμετωπίζει στην εργασιακή καθημερινότητα και τα οποία χρίζουν άμεσης επίλυσης αλλά και να συμμετέχει σε οποιαδήποτε διατιθέμενη παροχή όπως το ασφαλιστήριο Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης με ευνοϊκούς όρους και ασφάλιστρα.

Σχετικά με την κρίση που περνάει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων, η κα Λύχρου τόνισε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει σε εσωτερικά του ζητήματα, ευχόμενη να βρεθεί η καλύτερη λύση το γρηγορότερο δυνατό «για το καλό της Διαμεσολάβησης».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *