Skip to content

Δωρεά 100 εκατ. δολαρίων από την ασφαλιστική του Magic Johnson

Ο θρύλος του μπάσκετ εξαγόρασε ασφαλιστική εταιρεία για να διδάξει στις μειονότητες της αξία της ασφάλισης.

Ο Μάτζικ Τζόνσον, ο θρυλικός παίκτης του NBA και κατόπιν πολυσχιδής και επιφανής επιχειρηματίας, έχει στην κατοχή του, μεταξύ άλλων και μια ασφαλιστική εταιρεία, την EquiTrust Life Insurance Co. Ο πρώην αστέρας του μπάσκετ εξαγόρασε το 60% της ασφαλιστικής πριν απο περίπου έξι χρόνια. Η EquiTrust διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο ζωής αξίας περί των 14, 5 δις δολαρίων και ανήκει πλέον στην  Magic Johnson Enterprises, τον όμιλο εταιρειών που ίδρυσε ο αθλητής, με στόχο να επενδύσει στις αστικές μειονότητες των ΗΠΑ – σήμερα η καθαρή της αξία εκτιμάται  στα 700 εκ δολάρια.  Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μια διαφημιστική εταιρεία, μια αλυσίδα multiplex με αίθουσες σε όλες τις ΗΠΑ, μια εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών ενώ για μια δεκαετία ίδρυσε και διοικούσε περίπου 12 καταστήματα Starbucks σε περιοχές – γκέτο στις οποίες μέχρι τότε δεν είχε εισχωρήσει καμία πολυεθνική επωνυμία. Δραστηριοποιείται επίσης ενεργά σε αθλητικές επιχειρήσεις.

Η είσοδος του Τζόνσον στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έγινε με την εξαγορά της ασφαλιστικής και στόχο είχε, όπως ο ίδιος έχει πει, να διδάξει στις αμερικανικές μειονότητες την αξία της ασφάλισης και να τις βοηθήσει να γίνουν πιο υπεύθυνες οικονομικά. Μάλιστα ο Τζόνσον για τον ίδιο λόγο δημιούργησε και την  Magic Card,  μια προ-πληρωμένη MasterCard που βοηθά τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα να αποταμιεύσουν χρήματα  και να συμμετέχουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η πορεία του Ερβιν Τζόνσον (αυτό είναι το μικρό του όνομα) γεμάτη συγκλονιστικές επιτυχίες και παταγώδεις…αποτυχίες, είναι ποικίλη, απρόβλπτη και πραγματικά μοναδική. Ο Τζόνσον είναι ταυτόχρονα ένας από τους “50 Μεγαλύτερους Παίκτες στην Ιστορία του ΝΒΑ” και  “ο πιο σημαντικός αφροαμερικανός επιχειρηματίας” στην Αμερική. Προσφέρει τεράστιο φιλανθρωπικό έργο και ήταν από τους πρώτους που παραδέχθηκαν, το ? ότι ήταν HIV Positive.

100 εκ δολάρια δωρεά λόγω Covid 19

Πριν απο λίγες μέρες, η ασφαλιστική του Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει δάνεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε μικρές εταιρείες που ανήκουν σε γυναίκες ή σε μέλη μειονοτήτων και επλήγησαν από την πανδημία. Η δωρεά γίνεται  στα πλαίσια κρατικού προγράμματος προστασίας θέσεων εργασίας (Paycheck Protection Program – PPP) που “τρέχει” από τον Οργανισμό Μικρών Επιχειρήσεων (Small Business Administration) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειωτέον ότι ο κορονοϊός, βάσει στατιστικών, έπληξε σε μεγάλο βαθμό τις μειονότητες στις ΗΠΑ αφού σε αυτές εντοπίστηκαν αναλογικά πολύ περισσότερα κρούσματα.

Όταν λοιπόν ο θρύλος του NBA πληροφορήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι οι μικρές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα, σε αντίθεση με μεγάλες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και οι Los Angeles Lakers (δηλαδή η ομάδα στην οποία έπαιζε ο Johnson για 13 σεζόν και στην οποία διατέλεσε και πρόεδρος για μία δεκαετία) οι οποίες εξασφάλισαν χρηματοδότηση, πήρε την παραπάνω πρωτοβουλία και αποφάσισε να προβεί στη δωρεά των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα δάνεια θα δοθούν χάρη στη συνεργασία που έχει συνάψει η ασφαλιστική εταιρεία του με την MBE Capital Partners, μια μη τραπεζική εταιρεία, η οποία ανήκει σε λατινοαμερικανούς και παρέχει δάνεια κυρίως σε επιχειρήσεις, οι οποίες ανήκουν σε γυναίκες και μέλη μειονοτήτων. Η επιχείρηση μπορεί να δίνει μέχρι 5.000 δάνεια την ημέρα χρησιμοποιώντας end to end online technology ενώ κάνει και underwriting.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MBE Capital Partners, Rafael Martinez, έγινε δέκτης παραπόνων από πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν την εν λόγω χρηματοδότηση, ενώ στη συνέχεια πληροφορήθηκε πως δινόταν προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που είχαν ήδη συναλλαγές με τις Τράπεζες. Έτσι ο Μάτζικ Τζόνσον εμφανίστηκε σαν από μηχανής θεός με τον ίδιο να δηλώνει στη Wall Street Journal πως “η έλλειψη χρημάτων μπορεί να γονατίσει τις μικρές επιχειρήσεις – ιδιαίτερα των μειονοτήτων – καθώς δεν έχουν καλές σχέσεις με τις τράπεζες. Αν το καλοσκεφτούμε πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου για τους επιχειρηματίες. Εμείς μπορούμε να τους καταλάβουμε.”

Προγράμματα χρηματοδοτήσεων επιχειρήσεων και στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, μπορεί οι ασφαλιστικές να μην έχουν άμεσο θεσμικό ρόλο στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων, όμως, πολλές θυγατρικές μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων, όπως η Allianz, η AXA, η Generali έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται προς την κατεύθυνση αυτή. Ήδη πολλές ασφαλιστικές βρίσκονται σε επαφές με την ΕΚΤ προκειμένου να έχουν οι θυγατρικές τους ξεκάθαρο θεσμικό ρόλο σε θέματα χρηματοδοτήσεων επιχειρήσεων ή σε θέματα διαχείρισης κινδύνων. Η AXA Γαλλίας, για παράδειγμα, θα είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης με 200 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης για τις μικρές επιχειρήσεις. Αντίστοιχες κινήσεις κάνει η Allianz στη Γερμανία , στην Ισπανία και τη Γαλλία και μέσω της θυγατρικής της Euler Hermes αλλά και η Generali στην Ιταλία και σε άλλα κράτη στα οποία δραστηριοποιείται.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *