Skip to content

“Δώρο” στις ασφαλιστικές η απρόσμενη εξέλιξη των ελληνικών ομολόγων

Μια απρόσμενα θετική εξέλιξη υποδέχθηκε η ασφαλιστική αγορά το τελευταίο διάστημα. Μέσα σε μία εβδομάδα τα ελληνικά ομόλογα έδωσαν υπεραξίες όσο ολόκληρο το 2017-2018

Του Νίκου Σακελλαρίου

Θεαματικές είναι οι υπεραξίες που καταγράφουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στο 5μηνο λόγω της ανόδου των τιμών των ελληνικών ομολόγων. Η φρενίτιδα της ζήτησης 10ετών ελληνικών ομολόγων μετά τις ευρωεκλογές οδήγησαν σε υποχώρηση των επιτοκίων από το 3,37% που είχαν στις 24 Μαΐου στο 2,91% την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και αποτελούν τη μεγαλύτερη υποχώρηση αποδόσεων σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το συγκεκριμένο  χρονικό διάστημα.

Οι ελληνικές ασφαλιστικές και όσες πολυεθνικές είχαν ελληνικά ομόλογα στα εμπορικά χαρτοφυλάκια, τα είχαν αγοράσει με επίπεδα επιτοκίων άνω του 4,5%  (όσο περίπου ήταν το 2014-2015) και τα κέρδη που γράφουν από τη μεγάλη αυτή υποχώρηση μέσα σε μία εβδομάδα αντιστοιχούν στα κέρδη από χρεόγραφα ολόκληρου του 2018.

Τεχνικά, τα spreads των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων έχουν αυξηθεί στις 350 μονάδες που αντιστοιχούν σε επίπεδα 2010. Το καλύτερο δυνατό σενάριο είναι να αυξηθούν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων ώστε να μειωθούν τα spreads με τα ελληνικά και να μειωθούν οι υποχρεώσεις στα στοιχεία του παθητικού. Εάν συμβεί αυτό, τότε οι δείκτες Solvency II των ελληνικών (κυρίως) ασφαλιστικών εταιρειών ενδέχεται να εκτοξευτούν. Όσο περισσότερα ελληνικά ομόλογα έχουν οι ασφαλιστικές στα εμπορικά χαρτοφυλάκιά τους, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα κέρδη τους στο α’ εξάμηνο, αλλά και στο τέλος της χρήσης εάν βεβαίως συντηρηθεί η ανοδική τάση.   

Αξίζει να τονισθεί ότι οι περισσότερες ελληνικές ασφαλιστικές, αλλά και πολυεθνικές προχώρησαν σε αγορές ελληνικών ομολόγων μέσα στο πρώτο τρίμηνο, προσβλέποντας στην ανοδική τους κίνηση λόγω αλλαγής της πολιτικής κατάστασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε ομόλογα αυξήθηκε σε 10.669 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2019, έναντι 10.318 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη που οφείλεται σε καθαρές αγορές τίτλων εσωτερικού. Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού διαμορφώθηκε σε 60,2%, έναντι 60,5% κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *