Skip to content

ΕΑΔΕ – ΕΕΑ ξανά σε συνάντηση με την Κυβέρνηση για τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές

Καθεστώς μισθωτού στο αφορολόγητο και κατ’ επιλογή παρακράτηση αντί για προκαταβολή φόρου ζητά η Διαμεσολάβηση

Την Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και της ΕΑΔΕ επισκέφθηκε τον κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, με στόχο να εκθέσει από κοινού ζητήματα που απασχολούν τους ελεύθερους επαγγελματίες γενικότερα και την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση ειδικότερα, ιδιαίτερα μετά την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος της ΕΑΔΕ και Πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, ο Γεν. Γραμματέας της ΕΑΔΕ και Πρόεδρος του ΠΣΑΣ κ. Παναγιώτης Λελεδάκης και ο Παναγιωτης Παντελής, φοροτεχνικός, εκ μέρους του ΕΕΑ.

Μετά την κατάθεση στη Βουλή του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου και την αύξηση των οικονομικών υποχρεώσεων, δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας, όπως έχει επισημανθεί πολλάκις, στον χώρο της Διαμεσολάβησης.

Η αντιπροσωπεία της ΕΑΔΕ στην προσπάθεια να βρει τρόπους να μειωθούν οι επιβαρύνσεις στους Διαμεσολαβητές, ανέδειξε ως κυρίαρχο αίτημα, την αναγνώριση του αφορολόγητου των μισθωτών ως αφορολόγητο και για τον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή.

Και αυτό διότι ο τρόπος που αμοίβεται, τον καθιστά υπόχρεο για τη φορολόγηση του συνόλου των εισοδημάτων του, άρα κατ’ αναλογία τοποθετείται σε αντίστοιχη θέση με αυτή των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Αν αυτό γίνει αποδεκτό, θα σημαίνει φορολογική ελάφρυνση έως 2000 ευρώ, αναλόγως βεβαίως το εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία Διαμεσολαβητή, και το πώς θα οριστικοποιηθεί το αφορολόγητο, με το νέο νομοσχέδιο μετά την αξιολόγηση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες αποδέχτηκε το δίκαιο του αιτήματος και δήλωσε ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνει “ειλικρινή προσπάθεια” να βρεθεί τρόπος να θεσμοθετηθεί η συγκεκριμένη αυτή διεκδίκηση.

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε από την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, είναι η δυνατότητα, κατ’ επιλογή του επαγγελματία, παρακράτησης σε μηνιαία βάση του 20% επί των εισοδημάτων του, με στόχο την αποφυγή της προκαταβολής φόρου. Η συγκεκριμένη διάταξη υπήρχε στο παρελθόν και διευκόλυνε μερίδα Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Στο συγκεκριμένο δεν υπήρξε ξεκάθαρη δέσμευση ωστόσο αναμένεται το επόμενο διάστημα να διατυπωθεί η θέση του Υπουργείου.

Η συνάντηση της Μ. Πέμπτης ήταν η δεύτερη κατά σειρά μετά την συνάντηση με τον Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κατρούγκαλο.

Είναι φανερό ότι ΕΕΑ και ΕΑΔΕ προσπαθούν, λίγο πριν την πιθανή ψήφιση του νομοσχεδίου – κόλαφος, να κερδίσουν ό,τι μπορούν ώστε σε κάποιο βαθμό να μειωθεί η τεράστια επιβάρυνση που θα υποστεί ο χώρος των Ασφαλιστών.

Στη συνάντηση έγινε λόγος και για τα ανασφάλιστα. Ο κ. Αλεξιάδης δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τις απόψεις του κλάδου για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

(Κεντρική φωτό απο αριστερά: Π. Λελεδάκης, Γ. Χατζηθεοδοσίου, Τρ. Αλεξιάδης, Π. Παντελής, Δ. Γαβαλάκης)

1 Comment

  1. Avatar

    Πολυ σωστο!
    πρεπει να αγωνιστουμε για να το πετυχουμε!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *