Skip to content

ΕΑΕΕ: Σταθερή η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το 2017

Τα 2,1 δισ. € έφτασε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το 2017, κινούμενη στα ίδια επίπεδα με το 2016, αφού η ελαφρά μείωση που σημειώθηκε σε σχέση με το 2016 δεν ξεπερνάει το 0,2%, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΑΕΕ. Η αντίστοιχη παραγωγή των ασφαλίσεων κατά Ζημιών ήταν 1,7 δισ. € (+0,4%). Συνολικά κατά το 2017, η παραγωγή ασφαλίστρων (Ζωής, Υγείας και Ζημιών) ήταν 3,8 δισ. € (+0,05% σε σχέση με το 2016).

Αναλυτικότερα, προέκυψε ότι από την παραγωγή των εταιρειών – μελών σε ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας, ποσό 1,58 δισ. € αφορούσε σε ατομικές ασφαλίσεις και 468 εκατ. € σε ομαδικές ασφαλίσεις. Στις ατομικές ασφαλίσεις, αυξημένο καταγράφεται το μερίδιο συμμετοχής των νοσοκομειακών ασφαλίσεων και των ασφαλίσεων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2016. Στις ομαδικές ασφαλίσεις, μειώθηκε η αναλογία των ασφαλίσεων δανειοληπτών, ενώ αυξήθηκε η αναλογία των ασφαλίσεων εργαζομένων και των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

Οι πληρωθείσες αποζημιώσεις έφτασαν το 1,45 δισ. €, εκ των οποίων 1,11 δισ. € αντιστοιχούσαν σε ατομικές ασφαλίσεις και 345 εκατ. € σε ομαδικές ασφαλίσεις. Στις ατομικές ασφαλίσεις αυξήθηκε η αναλογία των πληρωθεισών αποζημιώσεων για τις ασφαλίσεις Υγείας ενώ αντίθετα μειώθηκε η συμμετοχή των πληρωθεισών αποζημιώσεων των ασφαλίσεων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις. Στις ομαδικές ασφαλίσεις η αναλογία των πληρωθεισών αποζημιώσεων μεταξύ των καλύψεων παρέμεινε το 2017 περίπου όπως ήταν και το 2016.

Ένας από τους στόχους της έρευνας της ΕΑΕΕ ήταν η διερεύνηση του μερισμού της παραγωγής ασφαλίστρων, αναλόγως της συμμετοχής των καναλιών διανομής.

Στις ατομικές ασφαλίσεις, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας και η συνεργασία με τις τράπεζες είναι τα δύο κανάλια διανομής με το μεγαλύτερο μερίδιο. Σε σχέση με το 2016, η αναλογία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών αποκλειστικής συνεργασίας ενισχύθηκε ενώ μειώθηκε το αντίστοιχο μέγεθος της συνεργασίας με τράπεζες.

Αντιστοίχως, στις ομαδικές ασφαλίσεις, ο κύριος όγκος εργασιών προέρχεται από τις άμεσες πωλήσεις. Σε σχέση με το 2016 αυξήθηκε η αναλογία των άμεσων πωλήσεων και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών αποκλειστικής συνεργασίας ενώ μειώθηκε αυτή της συνεργασίας με τράπεζες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *