Skip to content

ΕΑΣΚ για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Συνάδελφοι,

Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε την δημόσια τοποθέτηση της Interlife, όπου όχι απλά «εξηγεί» την απαράδεκτη στάση της, που αντί να εφαρμόσει την κλαδική ΣΣΕ σε όλους τους εργαζόμενους απαιτεί να μάθει αν και σε ποιό σωματείο μετέχουν, αλλά «ζητάει και τα ρέστα» και αφήνει απειλές προς το κλαδικό σωματείο ΣΥΑΕ, πως ακόμη και να της πει «χαρτί και καλαμάρι» από πότε κάθε εργαζόμενος στην εταιρεία είναι γραμμένος στο σωματείο, αυτή πρόκειται να ζητήσει από «ανθρώπους της» να εξετάσουν το μητρώο του, για να «επιβεβαιώσουν» του λόγου το αληθές.

Οι εργοδότες του κλάδου αποθρασύνονται πια εντελώς μπερδεύοντας τον ίσκιο με το μπόι τους, απευθυνόμενοι σε εργατικά σωματεία όπως θα απευθύνονταν σε «επενδυτές» και όσους μετέχουν στις επιχειρηματικές κολλεγιές τους!  Τολμά η Interlife μάλιστα και χρησιμοποιεί ως επιχείρημα πως «και πριν την απόφαση του ΟΜΕΔ για την Σύμβαση κατέβαλε σε όλους τους εργαζομένους της αποδοχές πολύ μεγαλύτερες από τις νόμιμες»…

Η αλήθεια όμως προκύπτει ακόμη και από τα δικά τους δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία. Η επιχείρηση, που αυξάνει συνεχώς την παραγωγή της την τελευταία δεκαετία, έριξε την ίδια περίοδο τους μισθούς των εργαζομένων στα τάρτατα, εκμεταλλευόμενη κάθε αντεργατικό νομοθέτημα όλων των κυβερνήσεων της περιόδου και ιδιαίτερα την απουσία κλαδικής ΣΣΕ. Η μέση μισθοδοσία ανά εργαζόμενο (όπου περιλαμβάνονται βέβαια και υψηλόμισθα στελέχη, χωρίς τα οποία ποιος ξέρει πού θα έφτανε) μειώθηκε κατά 15% αυτά τα χρόνια, την ώρα που η παραγωγή που προέκυψε από την δουλειά των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 46%!!!

Να πού οδηγεί αυτό και κάθε «success story» που μας διαφημίζουν μέρα νύχτα: Να αρνείται επιχείρηση του κλάδου με συνεχιζόμενα και συσσωρευόμενα κέρδη 120 εκατομμυρίων στην δεκαετία να εφαρμόσει ακόμη και τα στοιχειώδη, μια κλαδική ΣΣΕ που θα εξασφάλιζε τις ελάχιστες αυξήσεις και ενιαίες αποδοχές στους εργαζόμενους! Και να παρουσιάζει ως «δικαίωμά της» να βάλει και χέρι στο μητρώο των σωματείων, να γνωρίζει ποιος, από πότε, πόσο συχνά, σε ποιο σωματείο συμμετέχει! (για το καλό του και χωρίς ουδεμία συνέπεια φυσικά…)

Αν κάτι αποδεικνύει η προκλητική στάση της εργοδοσίας, αυτό είναι το συνολικό ξεσάλωμα του κεφαλαίου. Όταν ήδη σήμερα ζητούν αυτά, καταλαβαίνουμε πού θα οδηγήσει το νέο αντεργατικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση, τόσο για την κατάργηση κάθε ωραρίου όσο και για το χτύπημα των συνδικάτων!

Ταυτόχρονα όμως αποδεικνύεται και το αδιέξοδο της στάσης των πλειοψηφιών σε ΟΑΣΕ και ΣΥΑΕ. Στο σημείο που είμαστε οδήγησε ο δρόμος της «εργασιακής ειρήνης» και του «μικρότερου κακού», που ακολουθούν χρόνια τώρα! Αυτόν συνεχίζουν να ακολουθούν και για την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ, όταν απέναντι σε τέτοιες προκλητικές πρακτικές αρκούνται σε «θεσμικές» καταγγελίες και στο να αναγορεύουν σε «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων στην επιχείρηση το να εφαρμοστεί η Σύμβαση, μοιράζοντάς τους τελικώς «βεβαιώσεις μελών» στo σωματείo…

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ χρειάζεται να οργανωθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου, πόσο μάλλον σε όσες εταιρείες 5 μήνες μετά η εργοδοσία ΔΕΝ εφαρμόζει την ΣΣΕ και δεν καταβάλει τα αναδρομικά πλήρως σε όλους.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να προχωρήσουν συσκέψεις και συνελεύσεις που θα καταλήξουν σε ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ στις εταιρείες αυτές, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ. Να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να προετοιμαστεί κλαδική απεργία για τη νέα διάρκεια της κλαδικής ΣΣΕ. Να σταματήσει η πλειοψηφία ΟΑΣΕ και ΣΥΑΕ να σέρνει τον κλάδο πίσω από τους «πασχαλινούς εκδρομείς» της ΓΣΕΕ και να δώσει ο κλάδος -μαζί με τα εκατοντάδες σωματεία όλων των κλάδων που συντονισμένα οργάνωσαν την απεργία της 6ης Μάη- αποφασιστική απεργιακή απάντηση στις «ανατροπές του αιώνα» που φέρνει η κυβέρνηση!

Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *