Skip to content

Εγκαταστάσεις υγείας άνω των 400 εκατ. δωρίζει το ΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προσφέρει πάνω από €400 εκατομμύρια ευρώ για την βελτίωση των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας.

Πρόκειται για την δράση “Πρωτοβουλία για την Υγεία” που ξεκίνησε πριν απο περίπου ένα χρόνο και προβλέπει την υλοποίηση έργων υποδομών, εξοπλισμού και εκπαίδευσης. Το κόστος υλοποίησης, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά και εξ’ ολοκλήρου από το ΙΣΝ αναμένεται να υπερβεί τα 400 εκ. ευρώ.

Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο σχεδίασε το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με πρότυπο τα  Ασκληπιεία Νοσοκομεία της αρχαιότητας, που χτίζονταν μέσα σε δάση και ειδυλλιακά φυσικά τοπία.

Η “Πρωτοβουλία για την Υγεία” περιλαμβάνει:

Σχεδιασμό, κατασκευή και εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ.Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης και πολυδιάστατης πρωτοβουλίας του ΙΣΝ, η οποία αποσκοπεί στην αναγέννηση του νομού Λακωνίας. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ θα αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano, ο οποίος έχει σχεδιάσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Ο ίδιος έχει αναλάβει, επίσης, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, το σχεδιασμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ και του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, το πρώτο παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αθηνών. Στο τελευταίο περιλαμβάνεται κατασκευή ελικοδρομίου καθώς και υπαίθριου χώρου στάθμευσης. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί στους Έλληνες πολίτες τον Οκτώβριο του 2024 ενώ το Νοσοκομείο Σπάρτης τον Φεβρουάριο του 2025.  Το νοσοκομεία Κομοτηνής αναμένεται να παραδοθεί τον Ιανουάριο του 2020.

Για την ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα το ΙΣΝ θα προσφέρει δωρεές προς το τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και προς την Σχολή Βοηθών Νοσοκόμων του Ευαγγελισμού. Ακόμη, το Ίδρυμα θα προσφέρει δύο νέα αεροπλάνα και δύο νέα ελικόπτερα για την αναβάθμιση των αερομεταφορών του ΕΚΑΒ, ενώ θα αναλάβει και τη συντήρησή τους. Τα δύο νέα αεροπλάνα και δύο νέα ελικόπτερα προβλέπεται να παραδοθούν στο ΕΔ και στους Έλληνες πολίτες το Μάρτιο του 2021. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ήδη υλοποιήσει  την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων προς το ΕΚΑΒ (έχει αναλάβει και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια) καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου, ύψους επιπλέον €14 εκατομμυρίων.

Σε φοιτητές Ιατρικής, φοιτητές Νοσηλευτικής, ιατρούς, χειρουργούς και διασώστες του ΕΚΑΒ θα προσφερθούν τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του τραύματος ενώ σε χειρουργούς θα προσφερθούν αντίστοιχα προγράμματα με τη χρήση προσομοιωτών λαπαροσκοπικής χειρουργικής και αρθροσκοπήσεων, καθώς και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Από το 1996 που ξεκίνησε τη δράση του, το ΙΣΝ έχει ήδη πραγματοποιήσει δωρεές ύψους €125 εκατομμυρίων για την ενίσχυση του χώρου της Υγείας στην Ελλάδα. Εκτός από τα 143 ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ, αυτές περιελάμβαναν την προμήθεια και εγκατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Σημαντικό αντίκτυπο έχει η πρωτοβουλία του ιδρύματος σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδος», για τη δημιουργία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, οι οποίες προσφέρουν προγράμματα δωρεάν υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.

Σχεδόν 1 δις σε εκτός υγείας κλάδους

Εκτός του κλάδου Υγείας το ΙΣΝ κατασκεύασε και δώρισε στην ελληνική κοινωνία το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ενώ ανέλαβε και την μετεγκατάσταση σε αυτό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, δωρεά συνολικού ύψους σχεδόν €680 εκατομμυρίων.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εξάλλου υλοποιήσει δύο “Πρωτοβουλίες Ενάντια στην Κρίση” (ύψους €200 εκατομμυρίων συνολικά) καθώς και την “Πρωτοβουλία για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων” (ύψους €100 εκατομμυρίων).

Περισσότερα: www.SNF.org

Κεντρική φωτό: Πανοραμική άποψη του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *