Skip to content

Εθνική: Απάντηση του Συλλόγου Υπαλλήλων σε άρθρο του Χρήστου Ν. Κώνστα

Σας παραθέτουμε παρακάτω άρθρο του Χρήστου Ν. Κώνστα που δημοσιεύθηκε χθες 21/2/2019 σε πύλη ηλεκτρονικής ενημέρωσης.

«Τι συμβαίνει σήμερα στην Εθνική Ασφαλιστική
21 Φεβρουαρίου 2019
Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Είναι μακράν η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας και εξυπηρετεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους.

Εδώ και περισσότερο από 2 χρόνια, η Εθνική Ασφαλιστική βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής ιδιοκτησίας.

Ο μεγάλος της μέτοχος, η Εθνική Τράπεζα πρέπει -είναι υποχρεωμένη βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει καταθέσει στον SSM- αλλά προφανώς δεν θέλει, να πουλήσει την συμμετοχή της, τo 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν ένας τόσο μεγάλος οργανισμός βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης, η διοίκηση θα ακολουθούσε συντηρητική πολιτική, θα φρόντιζε να καλύψει τα κενά, τις παραλείψεις και τα λάθη του παρελθόντος, θα προετοιμάζονταν για μια αξιοπρεπή και ανώδυνη τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Αντιθέτως, η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής μοιάζει εμμονικά προσηλωμένη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο συνδυάζεται με σημαντική κερδοφορία και υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που ξεπερνά το 150%.

Δεν είναι όλα καλά και άριστα στην Εθνική Ασφαλιστική.

Πλεονάζον προσωπικό, αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες, κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές,κουρασμένοι διευθυντές ακόμη κι ένα εντυπωσιακά πολυπρόσωπο τμήμα …εισπρακτόρων (!!) …(στην εποχή της ηλεκτρονικής τραπεζικής), εμποδίζουν την ταχύτερη ανάπτυξη ενός ασφαλιστικού κολοσσού που όλοι οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι του εξωτερικού, θέλουν να αποκτήσουν, ακριβώς γιατί γνωρίζουν τις τεράστιες δυνατότητές του.

Ο λόγος που η πώληση της αναβάλλεται διαρκώς, είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές μόλις εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, ανακαλύπτουν ότι προκειμένου να την αποκτήσουν πρέπει να συνδιαλλαγούν με το σημερινό Ελληνικό Κράτος και αυτούς που το εκπροσωπούν, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί σήμερα το πιο ισχυρό όνομα/brand στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Η κερδοφόρα πορεία της, εξασφαλίζει με το παραπάνω τα απαιτούμενα κεφάλαια που οφείλει μια ασφαλιστική εταιρία να διαθέτει για να διασφαλίζει διαχρονικά τις παροχές προς τους ασφαλισμένους της.

Σε μια περίοδο που το σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς κινείται με αργούς ρυθμούς, αφού λόγω της πολυετούς κρίσης, οι Έλληνες καθυστερούν όσο μπορούν την … «πολυτέλεια» της ασφάλισης, η παραγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής, το 2018, κινήθηκε και πάλι ανοδικά, ξεπέρασε τα 600 εκατ. Ευρώ. Αύξηση παραγωγής κατέγραψαν και οι δυο θυγατρικές της, στην Ρουμανία και Κύπρο. Η κερδοφορία ξεπερνά τα 60 εκατ. Ευρώ παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε το τραγικό γεγονός, η ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι που για μια ασφαλιστική εταιρεία του μεγέθους της Εθνικής συνεπάγεται αμέσως τεράστιες εκταμιεύσεις στις οποίες ανταποκρίθηκε με ταχύτητα, συνέπεια και συναίσθηση ευθύνης.

Η Εθνική Ασφαλιστική εκμεταλλεύεται προφανώς το πλεονέκτημα που της δίνει το bankassurance, οι πωλήσεις από το μεγάλο δίκτυο καταστημάτων της μητρικής εταιρείας. Και άλλες ωστόσο ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αντίστοιχα «βοηθήματα».

Η Εθνική Ασφαλιστική διατηρείται στην κορυφή προφανώς γιατί εξυπηρετεί αποτελεσματικά και γρήγορα τους ασφαλισμένους της και αυτοί μεταφέρουν το μήνυμα της ικανοποίησής τους στην κοινωνία…

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας από τον Ιούνιο ξεκινά μια νέα προσπάθεια να επιλέξει στρατηγικό επενδυτή για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Αυτή τη φορά δείχνουν ότι έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και θα επιλέξουν μια περισσότερο τεχνοκρατική και λιγότερο «πολιτική» μέθοδο και διαδικασία. Κάποιοι λένε ότι παράλληλα η διοίκηση της Εθνικής προετοιμάζει τον φάκελο για μια νέα εισαγωγή των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο μέσω δημόσιας προσφοράς στο χρηματιστήριο. Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει σίγουρα μεγαλύτερη διαφάνεια ίσως και ταχύτητα στα αποτελέσματα.

Το σίγουρο είναι ότι η Εθνική Ασφαλιστική θα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της Ελληνικής οικονομίας, φέτος και τα επόμενα δύο – τρία χρόνια. Αυτό ίσως εξηγεί και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη που δέχεται κατά καιρούς από μερίδα των ανταγωνιστών της….»

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε μεταξύ άλλων στο παραπάνω άρθρο του Χ. Κώνστα – ενός κατά τα άλλα νέο – φιλελεύθερου αρθρογράφου της αγοράς – την προτροπή του να μείνουμε άπραγοι και να αναμένουμε στωικά μέχρι να πουληθούμε.

Είναι πραγματικά άξιο απορίας πώς στο κείμενο αυτό, καταγράφονται με τέτοια αντιφατική γραφή η αναγνώριση και η απαξίωση ταυτόχρονα του ισχυρού ρόλου της Εταιρίας μας στην ασφαλιστική αγορά.

Πέραν αυτού, όμως, το πιο κατακριτέο όλων στο εν λόγω άρθρο είναι η καταγραφή ανυπόστατων ψεμάτων, για διαδικασίες και ανθρώπους, για τον τρόπο λειτουργίας της Εταιρίας μας.

Αντιστρέφοντας, λοιπόν, τα σημεία του άρθρου, ένας τόσο μεγάλος οργανισμός όπως είναι η Εταιρία μας μπροστά στη διαδικασία πώλησης δεν θα μπορούσε παρά να μην ακολουθεί συντηρητική πολιτική αλλά να παραμένει προσηλωμένη στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στην κερδοφορία της, ακριβώς επειδή υπάρχουν κεφάλαια & φερεγγυότητα. Η «αξιοπρεπής και ανώδυνη τελετή παράδοσης-παραλαβής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο, δεν συνάδει με την κουλτούρα της Εταιρίας μας.

Οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του άρθρου διαψεύδονται από τη σημερινή πραγματικότητα και την πορεία της Εταιρίας μας: το προσωπικό της δεν είναι πλεονάζον, ο αριθμός του βαίνει μειούμενος τα τελευταία χρόνια και σήμερα οι υπάλληλοι της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι συνολικά 726, σε σχέση με τα 1.141 άτομα πριν από 10 χρόνια. Παράλληλα σήμερα υλοποιείται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Όχι λοιπόν, δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και οι εργαζόμενοι προσπαθούν να κρατούν την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μας στο επίπεδο που τους αρμόζει.

Οι διαδικασίες και η ροή των εργασιών της Εταιρίας απέχουν μακράν από γραφειοκρατικές δομές, με ισχυρότερη απόδειξη το γεγονός που ο ίδιος ο αρθρογράφος επικαλείται: η ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι και η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων σε δύο μόλις 24ωρα από αυτήν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του περί «γραφειοκρατικών διαδικασιών». Η «ταχύτητα, η συνέπεια και η συναίσθηση ευθύνης», όπως ο ίδιος ο γράφων αναφέρει, είναι τα μόνα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σχέση της Εθνικής Ασφαλιστικής με τους πελάτες της και είναι αυτά ακριβώς που την κάνουν να είναι πρώτη στο μυαλό και στη συνείδηση όλων.

Οι κατηγορίες για «κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές» και «κουρασμένους διευθυντές» μόνο κακόβουλη πρόθεση υποδηλώνουν, ενώ δεν υφίσταται καν «τμήμα εισπρακτόρων», πολλώ δε μάλλον «πολυπρόσωπο» και το περιεχόμενο τέτοιου είδους ισχυρισμών απαξιώνει την ίδια την υπόσταση του άρθρου. Στο μυαλό του αρθρογράφου φαίνεται ότι, κάθε αναφορά σε λέξεις και φράσεις όπως «δικαιώματα εργαζομένων», «αξιοπρεπείς συνθήκες αμοιβής και εργασίας», «συνδικαλισμός στο χώρο εργασίας» «σεβασμός στο ρόλο του εργαζόμενου», του προκαλούν αλλεργία.

Η αντίφαση που δημιουργείται στο περιεχόμενο του κειμένου με την ύπαρξη κατηγοριών και τον υποβιβασμό της ακεραιότητας της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη μία πλευρά και με την επίκληση και αναφορά στο ισχυρό brand της Εταιρίας μας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά από την άλλη, επιβεβαιώνει το συμπέρασμα κάθε αναγνώστη ότι το άρθρο αυτό εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.

Ναι, «Δεν είναι όλα καλά και άριστα στην Εθνική Ασφαλιστική», είναι όμως συνεπή, σταθερά και εμπνέουν εμπιστοσύνη για 127 χρόνια τώρα στους πελάτες, στους συνεργάτες, στους ανθρώπους που εμπιστεύονται τους κόπους, την υγεία και τη ζωή τους σε αυτήν!

Η Εταιρία μας τιμά και σέβεται τους ανθρώπους της και οι άνθρωποί της είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο της Εταιρίας μας. Οποιαδήποτε προσπάθεια – με όποιον τρόπο και να εκφράζεται αυτή – να αμαυρωθεί η εικόνα της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι κατακριτέα και θα μας βρει όλους απέναντι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του
Συλλόγου Υπαλλήλων Α.Ε.Ε.Γ.Α. «Η ΕΘΝΙΚΗ»

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *