Skip to content

Εθνική Ασφαλιστική: Κεφαλαιακά ισχυρή και περισσότερο αποδοτική παρά το κλίμα αβεβαιότητας

Στα επίπεδα των 600 εκατ. Ευρώ θα κυμανθεί η συνολική παραγωγή 2018

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η Εθνική Ασφαλιστική ως ένα σύνολο εργαζομένων – στελεχών – συνεργατών καταβάλλει τα δύο τελευταία χρόνια ηρωικές προσπάθειες για να κρατηθεί ψηλά στη λίστα των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών. Η εταιρεία έχει χάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς από το 2008 μέχρι σήμερα καθώς από το 25% μερίδιο επί του συνόλου της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς  που είχε την εποχή της “παντοδυναμίας της” (είχε αγγίξει παραγωγή της τάξης του 1 δισ. Ευρώ) σήμερα έχει υποχωρήσει σε μερίδια αγοράς της τάξης του 18% και η συνολική παραγωγή για το 2018 θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. Ευρώ. Οι αιτίες για αυτή την υποχώρηση από τα υψηλά του 2008 είναι ποικίλες. Ο μεγαλύτερος λόγος είναι η ισχυροποίηση του ανταγωνισμού σε κλάδους, όπως το αυτοκίνητο και η υγεία, αλλά και η ελληνική οικονομική κρίση. Ωστόσο, παρά τα όποια προβλήματα δημιούργησε η ελληνική κρίση, η εταιρεία καταφέρνει να παραμένει ισχυρή σε παραγωγή και επαρκώς κεφαλαιοποιημένη.

Κεφαλαιακά ισχυρή και περισσότερο αποδοτική

Η Εθνική Ασφαλιστική αντεπεξήλθε μεν στην πρόκληση, αλλά η κρίση έχει επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό τη μητρική τράπεζα που πλέον μπορεί κάποιος να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι “η θυγατέρα είναι καλύτερη από τη μητέρα” σε όλα τα επίπεδα. Η Εθνική Ασφαλιστική συνεισφέρει τα τελευταία χρόνια στη βασική κερδοφορία του Ομίλου της ΕΤΕ σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι στο προ κρίσης παρελθόν. Επιπλέον, εργασιακά η Εθνική Ασφαλιστική έχει συμπαγείς στηρίξεις μεταξύ εργαζομένων και εκάστοτε διοίκησης, αλλά και μεταξύ των συνεργατών της, γεγονός που βοηθά να ολοκληρώνει τα business plan.

Κεφαλαιακά, η Eθνική Ασφαλιστική θεωρείται υπερεπαρκής (εκτιμάται ότι θα αυξήσει και τους δείκτες φερεγγυότητας για το 2018), ενώ για τη μητρική τράπεζα υπάρχουν τα γνωστά θέματα από τα NPL’s (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και τα NPE’s (έκθεση στον ελληνικό κίνδυνο). Η κεφαλαιακή ανεξαρτησία και ανωτερότητα της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι κάτι που πιστώνονται όλα τα ανώτατα στελέχη της και οι οικονομικοί διευθυντές της.

Βοήθεια από το δίκτυο συνεργατών στην Περιφέρεια

Το μεγάλο της ατού είναι το πιστό δίκτυο συνεργατών που έχει τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και στην περιφέρεια. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών, τα τελευταία χρόνια έχουν διευρυνθεί οι πωλήσεις στην περιφέρεια σε σχέση με τις πωλήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αιτία για την αύξηση των πωλήσεων στην περιφέρεια είναι η μεγάλη ζήτηση που είχε το πρόγραμμα υγείας Full, αλλά και οι συνεργασίες με διαγνωστικά κέντρα, όπως το Affidea. Επίσης παρά την κρίση στην ελληνική οικονομία, η εταιρεία διατήρησε τη στρατηγική υψηλών προμηθειών, αλλά και τη συναισθηματική προσέγγιση των μακροχρόνιων συνεργατών. Ενδεικτικό είναι κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας του 2015, οι πωλήσεις μέσω αποκλειστικού και ανεξάρτητου δικτύου κατάφεραν να υπερκαλύψουν τις όποιες απώλειες είχε στο Bancassurance. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, το Bancassurance επανήλθε στα επίπεδα του 30% επί των πωλήσεων.

Στο 9μηνο 2018,  η παραγωγή του δικτύου συνεργατών αυξήθηκε κατά 3,0% στα 169,3 εκατ. ευρώ, η παραγωγή των πρακτόρων κατά 3,3% στα 103,6 εκατ. ευρώ και η παραγωγή του Bancassurance κατά 1,2% στα 124,8 εκατ. Ευρώ.

“Αλεξικέραυνο” στις ανησυχίες για τις μετοχικές εξελίξεις

Ένα άλλο σημείο που δείχνει την αντοχή της ασφαλιστικής και την προσπάθεια των στελεχών της είναι ότι παρά την παρατεταμένη διαδικασία πώλησης της εταιρείας και τη νευρικότητα που αυτή έχει επιφέρει σε όλους τους εργαζόμενους και συνεργάτες, η εταιρεία καταφέρνει και να προωθεί πωλήσεις και να συσπειρώνει το δίκτυο συνεργατών της. Το γεγονός ότι μέσα στην τελευταία διετία στην κορυφή της εταιρείας βρέθηκαν δύο στελέχη υψηλών ικανοτήτων και ηθικού διαμετρήματος όπως οι κ.κ. Σαρδελής και Κωνσταντάς μαζί με την ύπαρξη πολλών τεχνοκρατών στη διοίκηση, αλλά και έμπειρων πωλητών, βοήθησε να παρακαμφθεί η αβεβαιότητα από τις αποτυχημένες προσπάθειες πώλησης της εταιρείας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *