Skip to content

Εθνική Ασφαλιστική: Πιο κοντά στη λύση της IPO

Όλο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο IPO (δημόσια προσφορά) για την Εθνική Ασφαλιστική βρίσκεται η ΕΤΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία με το CVC φαίνεται ότι κολλάει στο τίμημα του bancassurance που κατεβάζει τη συνολική προσφορά κάτω από τα 450 εκατ. ευρώ. Η πρόσφατη ανακοίνωση της εξαγοράς της AXA από τη Generali έχει ανεβάσει τον πήχη για το τίμημα της Εθνικής Ασφαλιστικής που είναι ο leader του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η υπαναχώρηση του CVC στο θέμα του τιμήματος έχει φρενάρει τις ανακοινώσεις (θα γίνονταν μέχρι το τέλος 2020) περί συμφωνίας και πλέον η διοίκηση της ΕΤΕ εξετάζει και το ενδεχόμενο της δημόσιας προσφοράς (IPO) που ήταν η εναλλακτική πρόταση.

Να θυμίσουμε, ότι το underwriter.gr  είχε διερωτηθεί σε ανύποπτη στιγμή (τέλη Νοεμβρίου 2020) γιατί δεν προχωρεί η διαδικασία με IPO.  Αργότερα στη συλλογιστική της δημόσιας προσφοράς προχώρησε και ο Σύλλογος Εργαζομένων και ο ΣΥΡΙΖΑ με επίσημη ανακοίνωσή του.  Μετά τις διαφαινόμενες εξελίξεις και την υπαναχώρηση του CVC στο θέμα του τιμήματος του bancassurance, η ETE  εξετάζει με σοβαρότερα πλέον κριτήρια το θέμα της δημόσιας προσφοράς για την Εθνική Ασφαλιστική και την είσοδό της (πάλι) στο χρηματιστήριο.

Οι λόγοι που μία πρόταση δημόσιας προσφοράς είναι πλέον κατάλληλη είναι :

  1. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις στο τραπέζι
  2. Οι συνθήκες στις αγορές και το επενδυτικό ενδιαφέρον ευνοούν μία διαδικασία δημόσιας προσφοράς και άντλησης πολύ περισσότερων κεφαλαίων από τα 460 εκατ. ευρώ ή (κατά άλλους) τα 420 εκατ. Ευρώ που προσφέρει το CVC σήμερα.
  3. Διαμορφώνει το ενδεχόμενο να μείνει το management υπό τον έλεγχο των βασικών μετόχων

Διαφορές στην  αποτίμηση και ο ρόλος του Bancassurance

Το CVC θέλει να γίνει η αποτίμηση στα κέρδη των 5 τελευταίων ετών της εταιρείας (Εθνικής Ασφαλιστικής) και το τίμημα να διαμορφωθεί με ένα πολλαπλασιαστή επί των μεσοσταθμικών κερδών περίπου 7-8 x.

Η ΕΤΕ θέλει να γίνει η αποτίμηση επί των κερδών των τελευταίων 3 ετών και με μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή (10Χ)  επί των κερδών.

Η διαφορά είναι ότι τα τελευταία 3 χρόνια (2018-2020) η κερδοφορία της Εθνικής Ασφαλιστικής ήταν αρκετά ικανοποιητική (σταθερά πάνω από τα 65 εκατ. ευρώ το χρόνο) γεγονός που ουσιαστικά ανεβάζει το τίμημα πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σε ότι αφορά το Bancassurance η ΕΤΕ θα ήθελε ένα επιπλέον ποσό το οποίο θα ανέρχονταν περίπου στο 20% επί του τιμήματος του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς το B/A συνεισφέρει στο 50% επί της παραγωγής.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *