Skip to content

Εθνική Ασφαλιστική: Σημαντική αύξηση παραγωγής στις Γενικές Ασφαλίσεις στο 8μηνο

Διατήρηση υψηλών ρυθμών παραγωγής στο 8μηνο με διψήφιο ποσοστό αύξησης στις Γενικές Ασφαλίσεις παρουσιάζει σύμφωνα με πληροφορίες του Underwriter, η Εθνική Ασφαλιστική μέσα σε ένα περιβάλλον που δεν είναι ευνοικό.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η πανδημία και η αρνητική οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το καθεστώς πώλησης που βρίσκεται εδώ και 4 χρόνια περίπου, δεν κατάφεραν να κάμψουν το “ηθικό” των πωλητών της εταιρείας ούτε να περιορίσουν τις πωλήσεις του bancassurance που έχουν αυξηθεί τους θερινούς μήνες. Η διοίκηση της εταιρείας αξιοποίησε τα προγράμματα υγείας και αύξησε μερίδια αγοράς σε συγκεκριμένους κλάδους Γενικών Ασφαλίσεων.

Οι επιπτώσεις από την πανδημία του Covid-19, επέδρασαν αρνητικά και στην κερδοφορία της Εταιρίας, με συνέπεια τα κέρδη προ φόρων κατά το α’ εξάμηνο του 2020 να ανέλθουν σε 17,5 εκατ. ευρώ έναντι 25,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, μείωση που οφείλεται κυρίως στην περαιτέρω πτώση των επιτοκίων που χρησιμοποιούνται για την προεξόφληση των ασφαλιστικών αποθεμάτων.

Πώληση της εταιρείας

Επιταχύνει η διοίκηση της ΕΤΕ την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μετά τις παρατηρήσεις που άκουσε από τον SSM σχετικά με την αδράνεια που είχε επιδείξει το τελευταίο διάστημα. Ο SSM (Μηχανισμός Σταθερότητας) σε συνδυασμό με την DG Com (θα ελέγξει τις προσφορές) έχουν δώσει χρονικό περιθώριο για την πώληση μέχρι το τέλος του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα διατηρεί ένα κεφαλαιακό κενό στους ισολογισμούς της που κυμαίνεται μεταξύ 500-700 εκατ. ευρώ από το 2016 και εντεύθεν και προέρχεται από την προεξόφληση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η προεξόφληση στον ισολογισμό χρήσης 2019 ανέρχονταν σε 500 εκατ. ευρώ.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει από την CVC και είναι χαμηλότερο από τα 500 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση θα εξεταστεί στο διάστημα 15-30 Σεπτεμβρίου και εκεί θα φανεί εάν θα ζητηθούν και από τις δύο πλευρές περαιτέρω συμπληρωματικά στοιχεία ή θα κλείσει η συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι την 1η Σεπτεμβρίου είχε γίνει η παρουσίαση της Εθνικής Ασφαλιστικής στους ενδιαφερόμενους της CVC. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, άλλη τεκμηριωμένη προσφορά δεν υπάρχει ακόμη.

Εναλλακτικές επιλογές δεν έχουν εξεταστεί και η διαδικασία για εισαγωγή σε Χρηματιστήριο (IPO) μοιάζει απομακρυσμένη προς το παρόν.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *