Skip to content

Εθνική Ασφαλιστική: Όλα τριγύρω αλλάζουνε, μα κάποια ίδια μένουν

Με πολλή αγάπη και φροντίδα η Εθνική Ασφαλιστική έστησε μια ιδιαίτερη βραδιά βραβεύσεων για το Δίκτυό της, θέλοντας ίσως να εκφράσει συμπαράσταση και ευγνωμοσύνη προς τους ανθρώπους της, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια ζουν και εργάζονται με τις εξελίξεις της πώλησης να «κρέμονται» μετέωρες πάνω από το κεφάλι τους.

Γράφει: Χριστίνα Μωράκη

Η εταιρεία αποφάσισε να χρωματίσει τη βραδιά προσφέροντας μια αποκλειστική, open air συναυλία –  όχι όμως οποιαδήποτε, αλλά συντομότερη εκδοχή της μεγάλης ιστορικής συναυλίας «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη» που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τέτοιο καιρό στο Καλλιμάρμαρο. Εκεί όπου τριάντα χορωδίες και συνολικά χίλιοι χορωδοί από όλη την Ελλάδα, ένωσαν τις φωνές και την τέχνη τους, για να προσφέρουν ένα ειδικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με χορωδιακή διασκευή και νέα ενορχήστρωση για συμφωνική μαντολινάτα από τον διακεκριμένο μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη.

Ένα χρόνο μετά, το απογευματάκι της περασμένης Τρίτης, ο ίδιος ο μαέστρος και η ορχήστρα του, δύο λυρικοί καλλιτέχνες και πολυπληθής χορωδία από διάφορους δήμους της Αθήνας, έδωσαν μια πριβέ open air συναυλία, ειδικά για τους ανθρώπους της Εθνικής.

H εταιρεία είναι συνεχής αρωγός στην προσπάθεια να διαδοθεί η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να παραστεί και προσωπικά όμως, όπως ενημέρωσε τον κόσμο  ο Πρόεδρος της εταιρείας Χριστόφορος Σαρδελής, μια απρόσμενη 12ωρη καθυστέρηση επιστρέφοντας από το προηγούμενο βράδυ από την Αυστρία, τον είχε εξαιρετικά καταπονήσει. Έγραψε ωστόσο ιδιόχειρη επιστολή, που διαβάστηκε στην εκδήλωση, με ευχαριστίες και προς τον μαέστρο του αλλά και προς την Εθνική για την υποστήριξη του έργου του. Αναφερόμενος στη δύναμη της μουσικής ο Μίκης έκανε λόγο για «πνευματική τροφή που σε βοηθά να σταθείς όρθιος, περιμένοντας την ξαστεριά».

Η βραδιά εκτυλίχθηκε όλη πλημμυρισμένη με μουσική και τραγούδια του Θεοδωράκη που έχουν γράψει ιστορία. Ανάμεσα στις ομιλίες προβλήθηκαν σκηνές από τρεις ταινίες-θρύλους στην ιστορία όχι μόνο του ελληνικού, αλλά του παγκόσμιου κινηματογράφου: από την Φαίδρα (1962, Μελίνα Μερκούρη), από τον αξέχαστο Ζορμπά του Άντονι Κουίν (1964) και από τη Συνοικία το Όνειρο (1961 με τους Αλεξανδράκη, Κατράκη και πολλούς άλλους). Οι καλεσμένοι βρήκαν στην καρέκλα τους μια τσάντα με το λογότυπο της Εθνικής και μέσα σε αυτήν δύο πολύτιμα δώρα: ένα cd με τραγούδια του Μίκη που φτιάχτηκε ειδικά για την εταιρεία (!) με επιλογές του ίδιου και του Χριστόφορου Σαρδελή, ένα ωραίο λεύκωμα με φωτογραφίες και αποσπάσματα συνεντεύξεων του Μίκη αλλά και μία αφίσα με ιδιόχειρη αποτύπωση του «Γαλαξία των τραγουδιών του».

Πρώτος, ανέβηκε στο βήμα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής:

“Βασικό μας μέλημα είναι η συνοχή και η εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας. Η αβεβαιότητα, μετά την δέσμευση για πώληση, είναι δεδομένη. Όλοι θα θέλαμε να ξέρουμε την ταυτότητα και τα σχέδια του αγοραστή και τι θα συμβεί στον καθένα μας. Αλλά δεν το ξέρουμε σίγουρα. Και τώρα μπορώ να σας πω ότι ενδεχομένως η κατάσταση να αρχίσει να ξεκαθαρίζει τις επομένες μέρες ή και εβδομάδες. Το ίδιο όμως σας είχα πει και πέρυσι και διαψεύστηκα. Κατανοώ τη δοκιμασία όπως και το αμέσως επόμενο πρόβλημα, που είναι ο κίνδυνος να μεταλαχθεί σε φόβο και επιθετικότητα,  καθιστώντας όλους  εύκολη λεία για κάποιους που θα βιαστούν να πάρουν το ρόλο του εγγυητή της συνέχειας

Οι παρουσιαστές της βραδιάς και αγαπημένοι ηθοποιοί, κα. Μαρία Κωνσταντάκη και κ. Κώστας Αποστολάκης

Η αλήθεια είναι ότι ο εκφοβισμός δεν πέτυχε, ότι κρατήσαμε όλοι την ψυχραιμία μας, είπε ο κ. Σαρδελής. Όμως η πρόκληση συνεχίζεται και σε τρίτο επίπεδο. Σε επίπεδο εταιρείας και διοίκησης, η οποία δέχτηκε βολές και επιθέσεις «υπόγειες, δόλιες, ύπουλες και υποβολιμαίες» είπε χαρακτηριστικά. Και αυτό συνέβη γιατί η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για να δημιουργηθεί κλίμα αποσυντονισμού, πλήρης αναδιοργάνωσης και εν τέλει, διχόνοιας.

Φυσικά, συνέχισε, πίσω από όλα αυτά κρύβεται η ανιδιοτέλεια. “Η δυσφήμηση, τα ανώνυμα συκοφαντικά δημοσιεύματα, αντί να μας διχάσουν, μας συσπείρωσαν και μας έκαναν να ξεκαθαρίσουμε ποιες μάχες αξίζει να δώσουμε”.

Μέχρι στιγμής έχουν αποτραπεί τα χειρότερα, συνέχισε. Γιατί αυτά είναι τα χειρότερα, ο φόβος και ο αποσυντονισμός, όχι το να αργοπορήσει και άλλο η διαδικασία της πώλησης.

Από την άλλη όμως, ας μην υποτιμούμε την αβεβαιότητα. Του θυμίζει, είπε, μια ταινία του Γούντυ Άλλεν, όπου κάποιος τον ρωτάει πώς θα φτάσει στην τάδε διεύθυνση. Τότε ο Γούντυ του απαντά «συνέχισε να προχωράς, και σε λίγα χιλιόμετρα θα βρεις ένα σταυροδρόμι. Ακολούθα το».

“Σε συζητήσεις με ανθρώπους της Εθνικής, αισθάνομαι ότι κι αυτοί είναι καθηλωμένοι σε ένα σταυροδρόμι επί δύο χρόνια περιμένοντας απο κάποιον να τους δώσει στίγμα. Αλλά αντί για αυτό πέρνουν απαντήσεις βολικές, όπως αυτή του Γούντυ Άλλεν. Πρέπει να ελέγξουμε την ανασφάλεια για να μην εξελιχθεί σε ηττοπάθεια, είπε.

Και συνέχισε χειμαρρώδης:

«Η αλήθεια είναι ότι η σύνθεση του μετοχολογίου είναι μόνο μία παράμετρος και όχι καθοριστική, αλλά στην περίπτωσή μας, έχει τονιστεί περισσότερο από όσο της αξίζει και της αναλογεί. Η εταιρική ταυτότητα δεν είναι τα μέλη του Δ.Σ., είναι εμείς, οι σχέσεις μεταξύ μας, με τους ασφαλισμένους μας και την υπόλοιπη κοινωνία. Για να επιβιώσουμε απο τον ανταγωνισμό, πρέπει να προχωράμε με ενωμένες και όχι διασπασμένες δυνάμεις. Ο κοινός σκοπός και η συστράτευση είναι που δίνει νόημα στην κάθε μας μέρα. Η Εθνική Ασφαλιστική δεν είναι μια ακόμη ασφαλιστική εταιρεία της ελληνικής αγοράς. Στο συλλογικό υποσυνείδητο είναι η Εθνική Ασφαλιστική του Έθνους. Η ιστορία της, είναι η ιστορία όλης της Ελλάδας, από το 1891 έως σήμερα. Εκατόν είκοσι χρόνια ακολουθεί την πορεία της χώρας , αυτονόητος συμπαραστάστης της κοινωνίας σε όλες τις φάσεις της. Είναι μια ιστορική παρακαταθήκη που έχει περάσει σήμερα σε όλους εμάς. Δεν είμαστε υποχείρια του κάθε μετόχου, αλλα συνδιαμορφωτές της εταιρικής ταυτότητας».

Οι μέτοχοι στις εισηγμένες εταιρείες αλλάζουν κάθε λεπτό, συνέχισε. Σημαίνει κάτι αυτό; Ποιός νοιάζεται ποιος έχει τις μετοχές της Apple; Ή μήπως η Amazon είναι ελληνική εταιρεία επειδή ο πατέρας του ιδρυτή της Τζεφ Μπέζος είχε ελληνική καταγωγή; Ποιος νοιάζεται ποια δισκογραφική εταιρεία παράγει τη μουσική του Μίκη; Ας είναι ξένη, είναι τα τραγούδια του λιγότερο ελληνικά;

Δεν είμαστε εκπρόσωποι των μετόχων. Η συνέχεια της εταιρείας είναι πάνω μας, ας μην μοιρολατρούμε στριφογυρίζοντας αμήχανοι στο σταυροδρόμι. Αυτό είναι που θα καθορίσει το μέλλον όλων μας, κατέληξε.

Στο ίδιο κλίμα, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Σταύρος Κωνσταντάς τόνισε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της εταιρείας, απόδειξη ότι οι αντίξοες συνθήκες δεν σταματούν τις προσπάθειες του Δικτύου της.

[box]Εθνική Ασφαλιστική – Αποτελέσματα 2017

15,5% αύξηση μεριδίου αγοράς
21,2% στη Ζωή
10% στην Υγεία
Κέρδη προ φόρων: 74 εκ.ευρώ
Παραγωγή: 600 εκ. ευρώ [/box]

Ο κ. Κωνσταντάς αναγνώρισε επίσης ότι τις προηγούμενες εβδομάδες ξεκίνησε νέος κύκλος αβεβαιότητας ενώ αναφέρθηκε και αυτός στο ζήτημα των ανώνυμων επιθέσεων. “Δεν έχουμε πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά. Πυξίδα μας είναι το ήθος, η ομαδικότητα και ο επαγγελματισμός μας. Με Δείκτη Φερεγγυότητας 128%, ο υψηλότερος της αγοράς, και με περαιτέρω αύξηση μεριδίου αγοράς ήδη από το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, 24% στον κλάδο Ζωής και προ φόρων κέρδη 18,6 εκ. ευρώ και με αύξηση παραγωγής σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους, τα νούμερα μιλάνε απο μόνα τους. Ο κ. Κωνσταντάς αναφέρθηκε και στο σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελεί η εταιρεία, στο πλαίσιο του οποίου πέρυσι ολοκληρώθηκαν περί τις 50 διαφορετικές φιλανθρωπικές δράσεις με την υποστήριξη της Εθνικής Ασφαλιστικής.

“Περνάμε από πονηρούς και ολισθηρούς καιρούς. Υιοθετήστε τον ύψιστο κώδικα αξιών”,  ήταν η παρότρυνση του Σταύρου Κωνσταντά ο οποίος παρέθεσε και το ύψος των αποζημιώσεων που παρέδωσε το 2017 η Εθνική Ασφαλιστική, ύψους 405 εκ ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί σε 1.120.000 ευρώ την ημέρα.

«Εμείς ζωγραφίζουμε το μέλλον με τα δικά μας χρώματα» είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων Γιώργος Ζαφείρης, και συνέχισε απαγγέλοντας ένα δίστιχο του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη:

«Και κάθε βράδι κοιμάσαι μ’ έναν θησαυρό: αυτήν την πολυσήμαντη αυριανή σου μέρα.»

Δεν αγάπησα ποτέ καμιά άλλη δουλειά όπως τις πωλήσεις. Σε αυτή τη ζωή χρειάζεται και λίγη τρέλα, και σε αυτή τη δουλειά, χρειάζεται πολύ τρέλα. Το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή μπορεί να είναι ανοιχτό για όλους, αλλά είναι λίγοι αυτοί που κάνουν για αυτή τη δουλειά. Σήμερα μιλάω σε 1000 επαγγελματίες που έχουν αποδείξει ότι είναι απο αυτούς που μπορούν και με πολύ μεγάλη επιτυχία. Είμαι περήφανος για σας, αποδείξατε πως η εταιρεία μας είναι η Εθνική της καρδιάς μας, είναι η Εθνική της καρδιάς σας. Έχετε αυτό το απαραίτητο ποσό τρέλας που απελευθερώνει τον άνθρωπο. Αυτή η ελευθερία σας άφησε να κοιτάξετε μπρστά με καθαρό βλέμμα και να μην επηρεαστείτε απο αντίξοες συνθήκες. Τόσο καθαρά που ήρθατε πάλι στην κορυφή της αγοράς.

Το να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη για τα λάθη του και να κοιτάζει την αυτοβελτίωση και την προοδό του, είναι δείγμα του σωστού επαγγελματία, τόνισε ο Γιώργος Ζαφείρης. Ο επαγγελματισμός αυτός -μαζί με την λίγη τρέλα – βοήθησε τους ανθρώπους της Εθνικής όχι μόνο να μην εγκαταλείψουν τα όπλα αλλά να βγουν και νικητές στη μάχη.

Στη συνέχεια της βραδιάς, το βήμα δόθηκε στους Συνεργάτες. Οι βραβεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, γεγονός που επιβεβαίωσε ότι το Δίκτυο της Εθνικής, μπορεί να έχει το σύννεφο της πώλησης να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του, αυτό όμως δεν το εμποδίζει να συνεχίζει κανονικά τη δουλειά του, να παλεύει για τους στόχους του και να χαίρεται τις διακρίσεις του.

Η δοκιμασία είναι αδιαμφισβήτητη, όμως το ίδιο αδιαμφισβήτητη αποδείχτηκε και η δύναμη και το δέσιμο των ανθρώπων της εταιρείας, και των Συνεργατών μεταξύ τους αλλά και με τη Διοικητική ομάδα η οποία, θα πρέπει να ειπωθεί, περνά μια εξίσου δύσκολη – μπορεί και δυσκολότερη- περίοδο, έχοντας να διαχειριστεί την αβεβαιότητα και την ευθύνη σε πολλαπλά επίπεδα.

Την βραδιά στήριξαν με την δροσερή παρουσία και το χιούμορ τους δύο αγαπημένοι ηθοποιοί, η Μαρία Κωνσταντάκη και ο Κώστας Αποστολάκης. Αυτοσχέδιες μαντινάδες, πειράγματα και γέλια πλαισίωσαν όλη τη ροή του προγράμματος μέχρι αργά το βράδυ, με σύμμαχο το τέλειο καλοκαιρινό αεράκι.

Καλή συνέχεια Εθνική!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *