Skip to content

ΕΙΑΣ: Τι συμβαίνει όταν το Παιδί μέσα μας γίνεται Γονιός

Επιστημονική Διάλεξη Ευρύτερου Ενδιαφέροντος
Δρος ΣΜΑΡΟΥΛΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗ, Ψυχολόγου
ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
Η Ψυχολογία των Σχέσεων και της Συμπεριφοράς
Τι συμβαίνει όταν το Παιδί μέσα μας γίνεται Γονιός
Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018, 16:00 – 19:20 

Περιγραφή, Θεματολογία και Καίρια Ερωτήματα

Το πολυπόθητο μωράκι που κρατάμε στην αγκαλιά μας, φέρνει τα πάνω κάτω. Η ζωή μας δεν είναι πια η ίδια. Οι προτεραιότητες αλλάζουν ριζικά! Οι ισορροπίες μέσα στο ζευγάρι, αλλά και στην ευρύτερη οικογένεια, κλονίζονται. Ο ύπνος δεν είναι αρκετός. Η κούραση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που περιμέναμε. Χρειαζόμαστε βοήθεια, αλλά από ποιον; Οι γιαγιάδες μπαίνουν στη μέση και πολλές φορές, αντί να μας ανακουφίζουν, μας δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα. Είμαστε μπερδεμένοι. Η δουλειά στο γραφείο μας περιμένει και μας έχει πιάσει πανικός.

  • Πώς θα αφήσουμε το μωρό;
  • Σε ποιόν θα το αφήσουμε;

Το μωρό μεγαλώνει και μέρα με τη μέρα καλούμαστε να γνωρίζουμε πράγματα που δεν τα είχαμε φανταστεί.

  • Είμαστε καλοί γονείς;
  • Μήπως το παραχαϊδεύουμε;
  • Μήπως πρέπει να το αφήνουμε να κλαίει για να μην κακομάθει;
  • Ποιός θα μας πει με υπευθυνότητα ποιό είναι το σωστό;

Μερικές φορές μας πιάνει πανικός.

  • Έτσι θα είναι από δω και πέρα;
  • Πάνε περίπατο οι ξέγνοιαστες στιγμές;
  • Πώς θα ξεκουραστούμε;
  • Πώς θα βρούμε χρόνο για τον εαυτό μας;
  • Είναι σωστό να στέλνουμε το παιδί στην γιαγιά και στον παππού;
  • Μήπως το κακομαθαίνουν;
  • Μήπως είναι καλύτερα να το στείλουμε σε βρεφονηπιακό σταθμό; Από ποιά ηλικία;
  • Πώς θα μπορέσουμε να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας και να λειτουργήσουμε ως ενήλικες, χωρίς να χάσουμε το μικρό παιδί μέσα μας, πού είναι το αληθινό κομμάτι της προσωπικότητάς μας και μπορεί να συνδεθεί πραγματικά με το παιδί μας;

Το μωρό μεγαλώνει και τώρα πια πηγαίνει στο σχολείο.

  • Μήπως πρέπει να το πιέσουμε να διαβάζει περισσότερο;
  • Μήπως πρέπει να το «σκληραγωγήσουμε», γιατί η κοινωνία στην οποία θα δοκιμαστεί είναι πολύ ανταγωνιστική;

Το παιδί μας έγινε έφηβος! Πότε πρόλαβε; Χθες παίζαμε με τα playmobil! Τώρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στο σπίτι. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε σε ο,τιδήποτε χωρίς να κοντραριστούμε!

Πώς θα μπορέσουμε να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας και να λειτουργήσουμε ως ενήλικες, χωρίς, όπως έχουμε ήδη πει ότι προέχει, να χάσουμε το μικρό παιδί μέσα μας, που είναι το αληθινό κομμάτι της προσωπικότητάς μας και μπορεί να συνδεθεί πραγματικά με τα παιδιά μας;

Η προηγούμενη διαδρομή του παιδιού και τα ερωτήματα που είδαμε να τη συνοδεύουν, συνιστούν σημαντικά «σταυροδρόμια» για τους γονείς και τους καλούν να λάβουν αποφάσεις. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί η επιστημονική διάλεξη της Δρος Σμαρούλας Παντελή, Ψυχολόγου, να διευκολύνει τους γονείς να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις, δημιουργικές και πραγματικά ωφέλιμες για τα παιδιά και το μέλλον τους, μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον, ασφαλές, εποικοδομητικό και γόνιμο, που θα εγγυάται τα κατάλληλα «εφόδια», συναισθηματικά, ψυχικά και αντικειμενικά, υπέρ των παιδιών και της ανάπτυξής τους.

Σε ποιούς απευθύνεται

Η διάλεξη απευθύνεται σε όλους τους γονείς, ανεξαρτήτως της ηλικίας των παιδιών, και σε νέους ανθρώπους που σχεδιάζουν να γίνουν γονείς και επιθυμούν να διαμορφώσουν το κατάλληλο «κεφάλαιο», ώστε να ανταποκριθούν σωστά στο σημαντικότατο αυτό ρόλο. Η διάλεξη απευθύνεται ιδίως και διευκολύνει πολύ περισσότερο τους εργαζόμενους γονείς που φέρουν πολλά «φορτία», και χαρακτηρίζονται από ακόμη μεγαλύτερο άγχος, το εργασιακό, ενώ εύλογα διαθέτουν λιγότερο χρόνο στο σπίτι, λόγω της εργασίας τους. Επομένως, ο χρόνος αυτός χρειάζεται να είναι ποιοτικός και αποδοτικός, προς όφελος του οικογενειακού περιβάλλοντος και του παιδιού.

Στόχοι της Διάλεξης

Κύριοι στόχοι της επιστημονικής αυτής διάλεξης, είναι:

  • Να εξετασθούν οι συναισθηματικές προσαρμογές που απαιτούνται, όταν κάποιος γίνεται γονιός, είναι γονιός ή σχεδιάζει να γίνει γονιός και να ανταποκριθεί σωστά στις απαιτήσεις του πλέον υπεύθυνου αυτού ρόλου.
  • Να δούμε τι ακριβώς μας συμβαίνει, όταν η ζωή μας αλλάζει χωρίς δυνατότητα επιστροφής, αλλά με τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε σωστά στις νέες απαιτήσεις, αποκτώντας το κατάλληλο «κεφάλαιο», ψυχικό, συναισθηματικό και αντικειμενικό.
  • Να μπορούμε να αποφασίζουμε με αυτοπεποίθηση για το δικό μας παιδί, με γνώμονα το υγιές οικογενειακό μας περιβάλλον, τις καλές ισορροπίες στη ζωή μας και το μέλλον του.
  • Να λειτουργήσουμε έτσι ώστε να ενσταλλάξουμε την αυτοπεποίθηση αυτή στα παιδιά μας, ως πραγματικό όφελός τους.

Ομιλήτρια Επιστημονικής Διάλεξης

Ομιλήτρια της Επιστημονικής Διάλεξης είναι η Δρ Σμαρούλα Παντελή, εμπειρότατη Ψυχολόγος, με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Surrey της Αγγλίας, κάτοχος Μ.Sc. και Ph.D. in Psychology. H Δρ Παντελή έχει αναπτύξει πολυετείς εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές συνεργασίες με σημαντικές Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις της Χώρας μας και έχει ηγηθεί εξειδικευμένων ενδοεπιχειρησιακών προγραμμάτων, με θεματικά  αντικείμενα τους την Ψυχολογία, την Ηγεσία, τη Συναισθηματική Νοημοσύνη, την Ανάπτυξη Ομαδικότητας, την Εξωστρέφεια και την Επικοινωνία. Η εμπειρία της, εκτείνεται, επίσης, σε αγορές πέραν της ασφαλιστικής, πάντοτε όμως με κέντρο του ενδιαφέροντός της το διοικητικό προσωπικό και τα δίκτυα πωλήσεων των επιχειρήσεων. Έχει διδάξει Ηγεσία και Συναισθηματική Νοημοσύνη στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Διετέλεσε Τακτικό Μέλος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Είναι συγγραφέας βιβλίων ψυχολογίας και παιδαγωγικών ιστοριών. Ενδεικτικά, από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ κυκλοφορούν οι παιδαγωγικές ιστορίες, «Οι Περιπέτειες του Πέρη», «Η Γάτα μου η Τζούλια», «Όλοι αξίζουμε στην τάξη» και από τις Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ το βιβλίο για εφήβους «Σχολείο και Εξετάσεις σε πρώτο πλάνο».

Αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, ενώ διατηρεί τακτική παρουσία σε εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.

Εργάζεται ιδιωτικά ως ανεξάρτητη Ψυχολόγος και διευθύνει ομάδες ψυχοθεραπείας και αυτογνωσίας. Είναι διπλωματούχος ψυχοδραματίστρια και κοινωνιοδραματίστρια από πιστοποιημένα εκπαιδευτικά κέντρα της Αγγλίας. 

Κόστος Συμμετοχής

Εταιρείες – Μέλη ΕΙΑΣ

  • εξατομικευμένες συμμετοχές: €50
  • πολλαπλές συμμετοχές (άνω των τριών): €40 ανά συμμετοχή

Εταιρείες – μη Μέλη ΕΙΑΣ

  • εξατομικευμένες συμμετοχές: €60
  • πολλαπλές συμμετοχές (άνω των τριών): €50 ανά συμμετοχή

Μέλη ΕΙΑΣ ALUMNI SOCIETY

εξατομικευμένες συμμετοχές: €25

Αιτήσεις Συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018.

Η ανωτέρω Επιστημονική Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο εκπαιδευτικό κέντρο του ΕΙΑΣ (Λ. Συγγρού 106, 5ος όροφος).

Ακολουθεί η Αίτηση Συμμετοχής

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *