Skip to content

Εκτινάχτηκαν οι τουριστικές ασφαλίσεις τα τελευταία 2 χρόνια

Αύξηση 50% την τελευταία διετία στις ασφαλίσεις σχετικές με τον τουρισμό

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ο κλάδος των ξενοδοχείων αποτελεί το νέο Eldorado για την ασφαλιστική αγορά. Τα ξενοδοχεία και γενικότερα ο τουρισμός είναι από τους λίγους κλάδους που όχι μόνο κατάφεραν να κρατηθούν ψηλά μέσα στη κρίση, αλλά να πολλαπλασιάσουν τα έσοδά τους τα τελευταία χρόνια εκμεταλλευόμενοι και το ‘τουριστικό κύμα’ που μετακινήθηκε από την Τουρκία και την Αίγυπτο προς την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα, το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ξένων tour operators που έβλεπαν τα περιθώρια κέρδους τους στο κομμάτι “Ελλάδα” να αυξάνονται θεαματικά.  Άμεσα ωφελημένες από την ‘έκρηξη’ εσόδων την τελευταία διετία στα ξενοδοχεία είναι οι ασφαλιστικές. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, οι ασφαλίσεις στον κλάδο του τουρισμού είτε αφορούν ξενοδοχεία είτε ενοικιαζόμενα δωμάτια (εγκεκριμένα από τον ΕΟΤ) είτε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα είτε τουριστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις τουριστικών ειδών, έχουν καταγράψει αύξηση άνω του 50% την περίοδο 2016-2018 σε σχέση με την περίοδο 2008-2010 όταν ξεκίνησε και η ελληνική κρίση.

Κινητοποιήθηκαν οι τράπεζες, κέρδισαν οι ασφαλιστικές         

Την πίτα, όμως, της ασφαλιστικής αγοράς που ασχολείται με την ασφάλιση ξενοδοχείων, αλλά και την αστική ευθύνη του τουριστικού κλάδου την καθορίζει και την εκμεταλλεύεται η τραπεζική αγορά. Ο λόγος είναι απλός. Τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις ευρύτερα έχουν τεράστιο τραπεζικό δανεισμό. Οι τράπεζες με τη σειρά τους πιέζουν τις τουριστικές επιχειρήσεις να ασφαλιστούν και για τις εγκαταστάσεις τους και για το περιεχόμενο και για τις τυχόν αστικές ευθύνες που υπάρχουν. Για παράδειγμα η Alpha Bank, υποχρέωσε όλο το χαρτοφυλάκιο τουριστικών πελατών της να ασφαλιστεί στην AXA με αποτέλεσμα η εταιρεία να είναι πρώτη στις ασφαλίσεις ξενοδοχείων. Αντίστοιχες κινήσεις έκαναν και οι υπόλοιπες τράπεζες που έχουν μεγάλο δανεισμό σε ξενοδοχεία όπως η ΕΤΕ, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank. Αντίστοιχα ανέβηκαν θεαματικά τα μερίδια στις τουριστικές ασφαλίσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Ergo, της Eurolife και έμμεσα και άλλων εταιρειών για τις αστικές ευθύνες ξενοδοχείων και στελεχών τους.

Ενδεικτική για το τραπεζικό ενδιαφέρον και έμμεσα το ασφαλιστικό ενδιαφέρον για τον κλάδο ήταν η συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του Σ.Ε.Τ.Ε. (Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) που είχε την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, η διοίκηση της Eurobank, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση της οικονομίας και τις προοπτικές της, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό την επόμενη περίοδο.

Όμως και για τις υπόλοιπες ασφαλιστικές που δεν είναι θυγατρικές τραπεζών η ζήτηση για ασφαλίσεις ήταν μεγάλη. Η Interamerican για παράδειγμα που δεν έχει τραπεζική ‘υποστήριξη’ ή ανταγωνισμό, κατέγραψε αύξηση παραγωγής από το πρόγραμμα «Hotel Insurance» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) απευθυνόμενη ειδικά στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων μέλη της ΠΟΞ. Το πρόγραμμα προσφέρει κάλυψη Περιουσίας με ανώτατο όριο τα 20 εκατ. Ευρώ και κάλυψη αστικής ευθύνης με 3 διαφορετικά όρια κάλυψης. Η άνοδος της παραγωγής έγινε αισθητή και στις ελληνικές εταιρείες όπως η Ευρωπαϊκή Πίστη, η Ατλαντική Ένωση, οι Ασφάλειες Μινέττα, η Υδρόγειος, η NP Ασφαλιστική που είδαν τους κατά τόπους (τουριστικά μέρη) συνεργάτες τους να αυξάνουν τις παραγωγές τους. Οι πιέσεις που υπάρχουν μάλιστα από τους ξένους tour operators για την ασφάλιση των πελατών τους οδηγούσαν έστω και την ύστατη στιγμή τους επαγγελματίες του τουρισμού στα ασφαλιστικά γραφεία.

Ασφαλίσεις και για τις κρατήσεις

Οι ζημιές που μπορούν να προκληθούν στους επαγγελματίες του τουρισμού από ένα αιφνιδιαστικό ‘λουκέτο’ ενός ξένου tour operator ή μίας ξένης αεροπορικής εταιρείας είναι τεράστιες και μπορεί να κοστίσουν και τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεών τους. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, τα ‘λουκέτα’ σε ξένους tour operators που μετέφεραν μαζικά τουρίστες στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί δραματικά έχει οδηγήσει το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων να πραγματοποιήσουν ασφαλίσεις με αντίστοιχες καλύψεις για να προστατευθούν.

Και οι διαμεσολαβούντες κύριε;

Από την εκτίναξη της ασφαλιστικής παραγωγής στον τουριστικό κλάδο, λίγοι είναι οι διαμεσολαβούντες (μεσίτες και πράκτορες) οι οποίοι κατάφεραν να καρπωθούν κάποιο μέρος της αυξανόμενης παραγωγής. Κερδισμένοι είναι συνήθως οι μεγάλοι της διαμεσολάβησης που εδρεύουν στις τουριστικές περιοχές, όπως για παράδειγμα τα Χανιά και το Ηράκλειο στην Κρήτη, στη Ρόδο, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, στην Κέρκυρα και σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

1 Comment

  1. Avatar

    Ενδιαφέρον άρθρο που κεντρίζει το ενδιαφέρον της ασφαλιστικής αγοράς αλλά θέτει ταυτόχρονα και κάποια ερωτήματα σχετικά με την ασφάλιση του βασικού κινδύνου που είναι η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ των διαφόρων Φορέων που εμπλέκονται με την τουριστική βιομηχανία (Τουριστικοί Πράκτορες, Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, Διοργανωτές Εκδηλώσεων, Μεταφοράς Τουριστών κλπ).
    Πόσο άρτια και με τι επάρκεια καλύπτεται η Αστική Ευθύνη έναντι Τρίτων λαμβάνοντας υπόψη πως αυτοί που μπορεί να εγείρουν αξιώσεις είναι κάτοικοι εξωτερικού, συνήθως υψηλού οικονομικού επιπέδου πολίτες προηγμένων κρατών;


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *