Skip to content

Ελευθερίες στον καταναλωτή δίνει η νέα Οδηγία για την Διαμεσολάβηση

Διαφάνεια, Προστασία,  δυνατότητα Επιλογής. Με τελικό αποδέκτη τον Καταναλωτή, αυτοί είναι οι τρεις στόχοι βάση των οποίων σχεδιάστηκε η νέα  Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση με τίτλο Insurance Distribution Directive (IDD για συντομία), η οποία έλαβε πρόσφατα (24/11) την έγκριση, δια της ψήφου, του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Οδηγία επικεντρώνεται στους κανόνες διανομής των ασφαλιστικών προϊόντων σε όλα τα κανάλια, ακόμη και τα απευθείας και σε όλα τα κράτη-μέλη.

Στόχος είναι να υπάρχει ίσος ανταγωνισμός σε όλα τα πεδία και ανάμεσα σε όλα τα δίκτυα διανομής, να ισχυροποιηθεί η θέση του ασφαλισμένου (μέσα από πληρέστερη ενημέρωση και πλήρη ελευθερία επιλογής) καθώς και να διευκολυνθούν οι διασυνοριακές συναλλαγές των εταιρειών. 

Η Οδηγία αναμένεται να επικυρωθεί επισήμως και από το Συμβούλιο της Ευρώπης μέχρι το τέλος του χρόνου. Έως τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχει δημοσιευθεί στην European Official Journal  (κάτι σαν ευρωπαϊκή “εφημερίδα της κυβερνήσεως”) και θα αρχίσει να ισχύει 20 μέρες μετά. Από εκείνη τη στιγμή τα κράτη μέλη θα έχουν δύο χρόνια στη διάθεσή τους προκειμένου να μετατρέψουν την Οδηγία σε νέους νόμους.

Μέχρι τότε βεβαίως θα έχουν δημοσιευθεί τεχνικές οδηγίες για τις διαδικασίες υλοποίησης.

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη ισχύος, η Οδηγία θα αναθεωρηθεί.

Και η ίδια άλλωστε, δεν είναι παρά επικαιροποίηση της IMD, της προηγούμενης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ασφαλιστική αιαμεσολάβηση που τέθηκε σε εφαρμογή το 2002.

Στην IDD μεταξύ άλλων τίθονται αυστηρότερες απαιτήσεις για την πιστοποίηση, αυστηρότεροι κανόνες για το cross selling, αυστηρότερες απαιτήσεις σχετικά με τη διάθεση προϊόντων συνδεδεμένων με επενδύσεις (PRIIPs), καθώς  και μια σειρά από κανόνες που αφορούν κάθε είδους οικονομική συναλλαγή μεταξύ πελάτη και ασφαλιστή: κοστολόγηση, αποζημιώσεις, προμήθειες και αμοιβές.

Σε επόμενες αναρτήσεις το Underwriter.gr θα αναφερθεί διεξοδικά σε όλες τις νέες κατευθύνσεις και οδηγίες που αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την εργασιακή πραγματικότητα.

Διαβάστε εδώ για την πρόσφατη επίσκεψη του Προεδρείου της ΕΑΔΕ στις Βρυξέλλες και τις επαφές με μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου στο μέλλον να υπάρξει συντονισμένη δράση και εκπροσώπηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε συνεργασία με άλλα κράτη μέλη, για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και που αγγίζει η νέα Οδηγία.

(Κεντρική φωτό: το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες)

1 Comment

  1. Avatar

    Porca miseria!
    Γίνονται τόσο σημαντικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό χώρο της Ιδιωτικής Ασφάλισης και μεις ασχολούμαστε με το σκάνδαλο της ΑΣΠΙΣ, με το Δικαίωμα Συμβολαίου και την Προμήθεια του Κλάδου υποχρεωτικής Ασφάλισης Αυτοκινήτου και διάφορα άλλα, παραβλέποντας τις εξελίξεις …

    Ίσως η νέα ελληνική “επανάσταση” για την κοινωνική και οικονομική μεταρρύθμιση, θα πρέπει να ξεκινήσει από το χώρο της Ιδιωτικής Ασφάλισης ….


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *