Skip to content

Ελπίδα – “Μη συνταγματικό” μπορεί ν’ αποδειχθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Την προηγούμενη Πέμπτη κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή σύμφωνα με την οποία στα απαιτούμενα δικαιολογητικά εγγραφής των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στο οικείο επιμελητήριο, δεν περιλαμβάνεται πλέον και η  φορολογική ενημερότητα. Στη θέση της ο Διαμεσολαβητής θα προσκομίζει το εκκαθαριστικό της εφορίας.

Για να υπάρξει η συγκεκριμένη τροπολογία προηγήθηκαν αντιδράσεις και από τα τρία μεγάλα Επιμελητήρια της χώρας και από την Διαμεσολάβηση.

Για όσους το θυμούνται το Επιμελητήριο Αθηνών είχε ανακοινώσει ότι δεν θα εφάρμοζε τη συγκεκριμένη απόφαση ενώ και τα Σωματεία συμβούλευαν τους Διαμεσολαβητές να μην προσκομίζουν το συγκεκριμένο έγγραφο.

Η διάταξη, εκτός του ότι είχε πάρα πολλά κενά και στη διατύπωση και στη νομική ισχύ, αφαιρούσε το δικαίωμα εργασίας σε χιλιάδες Διαμεσολαβητές που ενδέχεται να έχουν διακανονισμό στις εφορίες και άρα δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.

Ήταν συνεχείς οι προσπάθειες να γίνει αντιληπτό το παράλογο της ρύθμισης στο ΥΠΟΙΚ – το ΕΕΑ ειδικά έχει καταφέρει να έχει καλές επαφές με Υπουργούς της Κυβέρνησης. Ταυτόχρονα υπήρξε βοήθεια και από το μέλος του Δ.Σ. του ΠΣΑΣ κ. Στασινόπουλου, ο οποίος έχοντας καλές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη προώθησε επίσης το αίτημα.

Τις επόμενες μέρες  η τροπολογία θα ψηφιστεί βάζοντας τέρμα και σε μια παραφιλολογία σχετικά με το ποιός ήταν ο αρχικός εμπνευστής της και ποιές οι σκοπιμότητες που ενδεχομένως εξυπηρετούσε…

Η επόμενη μεγάλη μάχη αφορά, τι άλλο, παρά την δυνατότητα νομικής αντίδρασης στον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και το Τεχνικό Επιμελητήριο διερευνούν τις δυνατότητες να θιχτεί ο νόμος ως μη συνταγματικός – εννοείται πώς στη συγκεκριμένη δράση θα εμπλακούν ΕΕ – Διαμεσολάβησης μιας και τα μέλη τους, Ασφαλιστικοί  Διαμεσολαβητές, θίγονται άμεσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.  

Η απόδειξη της μη συνταγματικότητας είναι δύσκολη και χρονοβόρα – μέχρι να έρθει οποιοδήποτε νέο από αυτό το μέτωπο οι ασφαλιστές με καθαρά εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ θα υποστούν σημαντική επιβάρυνση στις εισφορές τους. Εξωπραγματική, θα υποστούν αυτοί που τα καθαρά τους εισοδήματα υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ ετησίως…

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *