Skip to content

Ελπίδες για αναβάθμιση της ασφαλιστικής αγοράς και κάλεσμα για συνεργασία με το κράτος

Προτάσεις για φορολογικά κίνητρα, μείωση ΦΠΑ και ΦΚΕ στα ασφάλιστρα

του Νίκου Σακελλαρίου

Την ελπίδα για έναρξη μίας νέας και καλύτερης περιόδου μετά τις πολλαπλές κρίσεις που πέρασε η ελληνική ασφαλιστική αγορά εξέφρασαν τα ανώτερα στελέχη ασφαλιστικών επιχειρήσεων (ελληνικών και ξένων) που δρουν στην Ελλάδα, στο πρόσφατο Συνέδριο Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Επιχειρήσεων στην Ύδρα. Oι προσδοκίες για σημαντική ανάκαμψη της αγοράς έρχονται και από το εν δημιουργία νομοσχέδιο (εκτιμάται ότι θα είναι από τα πρώτα που θα ψηφιστούν από τη νέα κυβέρνηση είτε αυτή είναι αυτοδύναμη είτε συνεργασίας) για την έκπτωση 10% από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που θα ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών.

Σε συζήτηση που έγινε ανάμεσα στους διευθύνοντες συμβούλους της Εθνικής Ασφαλιστικής (R. Gauchi), Ergo (Ν. Αντιμησάρη), και τον Chief Insurance Officer της Allianz-Ευρωπαική Πίστη (N. Xαλκιόπουλο) καλύφθηκαν όλα τα ανοικτά θέματα που απασχολούν την ασφαλιστική αγορά και προτάθηκαν οι γενικές γραμμές πορείας που πρέπει να ακολουθήσει ο κλάδος για να ξεφύγει από τη στασιμότητα των τελευταίων 12 ετών που εν πολλοίς οφείλετο και στην ελληνική οικονομική κρίση και κατόπιν στην πανδημία αλλά και σε δομικά προβλήματα του κλάδου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Γκωσί τόνισε ότι η ελληνική αγορά είναι υποασφαλισμένη και ότι οι εταιρείες έχουν τις δικές τους ευθύνες γι’ αυτό. Ο κ. Γκωσί τόνισε ότι πρέπει να στραφούν οι ασφαλιστικές στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων σε μία περίοδο που οι αβεβαιότητες είναι μεγαλύτερες. “Πρέπει να προσφέρουμε απλά προγράμματα που είναι κατανοητά στο ευρύ κοινό”. “Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει φοβερές προοπτικές αρκεί να μπορέσουμε να φέρουμε τα προϊόντα μας κοντά στον μέσο πολίτη”. Σε ότι αφορά τις επαγγελματικές ασφαλίσεις , η πρόταση που έκανε ο κ. Γκωσί είναι να ανοίξει η ασφαλιστική αγορά προς όλους τους επαγγελματικούς κλάδους με συνεχείς επαφές και επικοινωνία προκειμένου και οι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι να κατανοήσουν τα μεγάλα οφέλη που τους προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση και οι ασφαλιστικές να βρεθούν κοντά στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ergo κ. Αντιμησάρης, αναφέρθηκε στους σημερινούς κινδύνους που προκαλεί ο πληθωρισμός στους ισολογισμούς των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, οι αυξήσεις επιτοκίων ενώ οι νέες προκλήσεις είναι οι κίνδυνοι που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και οι κυβερνοεπιθέσεις. Θεωρεί ότι το momentum για την ασφαλιστική αγορά είναι εξαιρετικό , η ζήτηση για νέα ασφαλιστικά προιόντα (πλην αυτοκινήτου και υγείας) είναι αυξημένη και τόνισε ότι σ’ αυτή τη συγκυρία θα πρέπει και το Κράτος να βοηθήσει με μία πιο φιλική πολιτική και συνεργασίες με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. “Υπάρχει μεγάλο κενό προστασίας στα σπίτια-στην υγεία-στις συντάξεις και οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά”

Ο κ. Χαλκιόπουλος τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί κουλτούρα ασφάλισης στην Ελλάδα όπως υπάρχει στο εξωτερικό και είναι σωστό να περάσει και μέσα από την σχολική εκπαίδευση. Κάλεσε το ελληνικό κράτος να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της ασφαλιστικής αγοράς γιατί έχει μόνο να κερδίσει απ’ αυτήν , άμεσα ή έμμεσα, και τόνισε ότι το νομοσχέδιο με την έκπτωση 10% επί του ΕΝΦΙΑ για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών κινείται στη σωστή κατεύθυνση. “Πρέπει να υπάρχει συνεργασία Κράτους και Ασφαλιστικής αγοράς” τόνισε με έμφαση. Επεσήμανε ότι ο κλάδος Υγείας πάσχει από την απόφαση του Κράτους να αυξήσει το ΦΠΑ στο 24% (μετά από μία περίοδο μείωσης) και τόνισε ότι αυτό πρέπει να καταργηθεί. Επίσης χρειάζεται να δοθούν και φορολογικά κίνητρα για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και να επιστρέψει ο Φόρος Ασφαλίστρων (πρώην ΦΚΕ) στο 10%.

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν σε θέματα τεχνολογίας, εποπτείας και διαμεσολάβησης. Σε ότι αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις, ο κ. Gauchi τόνισε ότι η ασφαλιστική αγορά άργησε να καταλάβει την δυναμική των τεχνολογικών εξελίξεων και επεσήμανε ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν είναι ανταγωνιστική απέναντι στον ασφαλιστή, αλλά μπορεί να τον κάνει πιο παραγωγικό. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας στον ασφαλιστικό κλάδο θα βοηθήσει στην μείωση της υπασφάλισης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο της αυτοκίνησης είναι τεράστιες και ταχύτατες (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, leasing αυτοκινήτων, car sharing κά).

Ο κ. Αντιμησάρης αναφερόμενος στην Εποπτεία, εστίασε στο εποπτικό πλαίσιο που πολλές φορές είναι πολύ απαιτητικό και επισήμανε ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι από τις πλέον φερέγγυες και αξιόπιστες αγορές εξαιτίας της εποπτείας αυτής. Στο σημείο αυτό έγιναν αρκετές παρατηρήσεις από τους παρευρισκόμενους ότι χρειάζεται να γίνει πιο χαλαρή η εποπτεία και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να κατευθυνθεί η αναθεώρηση των Solvency.

Στο θέμα της διαμεσολάβησης, ο κ. Χαλκιόπουλος τόνισε ότι η τεχνολογία δεν είναι απειλή για τον διαμεσολαβητή αλλά ένα πολύτιμο εργαλείο. Η ανθρώπινη διαμεσολάβηση στηρίζει διαχρονικά τις πωλήσεις, δίνει προστιθέμενη αξία και διαμορφώνει μεγαλύτερες συνέργειες.

Για το κρίσιμο θέμα των δεδομένων (DATA) ο κ. Γκωσί τόνισε ότι “είναι θησαυρός για τις ασφαλιστικές” αρκεί να γίνει σωστή χρήση τους. Πολλές φορές οι ασφαλιστικές δεν χρησιμοποιούν σωστά τα δεδομένα του πελάτη. Απαιτείται ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για την διαφάνεια και από εκεί και πέρα, οι ασφαλιστικές μπορούν να κάνουν σωστή χρήση των δεδομένων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *