Skip to content

Εξαπατούσαν επί μήνες ασφαλιστικές για δήθεν καθυστέρηση & φθορά αποσκευών

Μία γυναίκα από τη Σιγκαπούρη καταδικάστηκε για ασφαλιστική απάτη εις βάρος 12 εταιρειών ύψους 31.000 δολαρίων, αφού πλαστογράφησε μια σειρά από ψεύτικες ασφαλιστικές απαιτήσεις για καθυστέρηση αποσκευών. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχε πάει καν ταξίδι.

Η Wendy Tan Phaik Sim

Η 46χρονη Wendy Tan Phaik Sim υπέβαλε τις απαιτήσεις ασφαλιστικών αποζημιώσεων στο δικό της όνομα, καθώς και στα ονόματα του συζύγου και της κόρης της, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν. Προκειμένου να εξαπατήσει τους ασφαλιστές, πλαστογραφούσε επιστολές από τις αεροπορικές εταιρείες που επιβεβαίωναν την καθυστέρηση των αποσκευών.

Η γυναίκα καταδικάστηκε το Νοέμβριο σε φυλάκιση ενός έτους και δύο μηνών, αφού δήλωσε ένοχη για τις πέντε από τις 20 κατηγορίες που της είχαν απαγγελθεί, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες θα ληφθούν υπόψη κατά την επιβολή της ποινής.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, οι ψευδείς απαιτήσεις είχαν υποβληθεί μέσα σε οκτώ μήνες, το 2018. Η φαεινή ιδέα για τις απάτες ήρθε στην Wendy Tan ένα χρόνο πριν, όταν ταξίδεψε στη Νότια Κορέα με τις αερογραμμές Cathay Pacific, όπου όντως σημειώθηκε καθυστέρηση αποσκευών. Χρησιμοποιώντας τη γνήσια επιστολή και το δρομολόγιο των αερογραμμών ως πρότυπο, δημιούργησε ψεύτικες λεπτομέρειες πτήσεων και σημάνσεων αποσκευών και τις υπέβαλε σε διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες, ακόμη κι αν η ίδια ο σύζυγος και η κόρη της δεν είχαν πραγματοποιήσει κανένα ταξίδι. Σε κάποιες περιπτώσεις η οικογένεια είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, αλλά η 46χρονη υπέβαλε ψευδείς απαιτήσεις αποζημίωσης, καθώς δεν είχε υπάρξει καθυστέρηση αποσκευών.

Μεταξύ των 12 ασφαλιστικών που εξαπατήθηκαν ήταν η AXA Singapore, η AIG Asia Pacific Insurance, η Aviva, η ERGO Insurance κ.α..

Ένας υπάλληλος της ασφαλιστικής Sompo Insurance ήταν εκείνος που παρατήρησε πρώτος ότι κάτι δεν πήγαινε καλά σε μία από τις περιπτώσεις που η Wendy Tan χρησιμοποίησε το όνομα του συζύγου της. Στη συνέχεια έλεγξε τα αρχεία της εταιρείας και βρήκε διάφορες αντίστοιχες ασφαλιστικές απαιτήσεις που είχαν υποβληθεί με το ίδιο όνομα. Αφού συμβουλεύτηκε και άλλους ασφαλιστές ανακάλυψε ότι τουλάχιστον 12 απαιτήσεις ταξιδιωτικής ασφάλισης είχαν υποβληθεί στο όνομα της ίδιας ή του συζύγου της από το 2017. Μετά την επιβεβαίωση από τις αεροπορικές εταιρείες ότι δεν υπήρξαν οι συγκεκριμένες καθυστερήσεις αποσκευών, ο υπάλληλος κατήγγειλε τη γυναίκα στην αστυνομία και το κουβάρι της απάτης ξετυλίχτηκε.

Η Wendy Tan αποζημίωσε πλήρως και τις 12 εταιρίες που εξαπάτησε με ποσά που κυμαίνονταν από 1.000 έως και 3.600 δολάρια την κάθε μία. Ίσως γι’ αυτό να έπεσε «στα μαλακά», αφού για κάθε κατηγορία απάτης θα μπορούσε να της έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια μαζί βεβαίως με τα πρόστιμα.

Ποινή φυλάκισης για ψευδείς ασφαλιστικές απαιτήσεις προς την AXA

Ο 52χρονος Goh Tian Lee καταδικάστηκε τον Οκτώβριο σε επτά εβδομάδες φυλάκιση για την υποβολή ψευδών απαιτήσεων αποζημίωσης στην AXA ασφαλιστική, αξίας άνω των 3.000 δολαρίων, για αποσκευές που υπέστησαν καταστροφές.

Ο 52χρονος Goh Tian Lee

Ο Goh Tian Lee παραδέχτηκε ότι έστελνε φωτογραφίες της ίδιας αποσκευής, σε διαφορετικές αιτήσεις αποζημίωσης, ζητώντας επανειλημμένα χρήματα για φθορές λόγω κακομεταχείρισης από την αεροπορική εταιρεία.

Ο 52χρονος παραδέχτηκε την ενοχή του για τρεις κατηγορίες ύψους 1.600 ευρώ, ενώ δύο ακόμη κατηγορίες για απάτη ύψους 1.775 δολαρίων θα ληφθούν υπόψη για τον τελικό καθορισμό της ποινής του.

Ο κατηγορούμενος φωτογράφιζε την ίδια αποσκευή από διαφορετικές γωνίες και αφαιρώντας τις ταξιδιωτικές ετικέτες για να παραπλανήσει την εταιρεία ότι επρόκειτο για διαφορετικά περιστατικά φθοράς των αποσκευών του.

Τον Αύγουστο του 2018 υπέβαλε αίτημα για αποζημίωση για φθορά στις αποσκευές του σε μία πτήση από το Βιετνάμ στη Σιγκαπούρη. Η AXA του κατέβαλε τότε 800 δολάρια. Το Μάρτιο του 2019 υπέβαλε νέο αίτημα για πτήση από τη Μιανμάρ στη Σιγκαπούρη. Χρησιμοποίησε φωτογραφία της ίδιας αποσκευής και έλαβε άλλα 800 δολάρια από την AXA.

Ωστόσο όταν υπέβαλε ξανά παρόμοιο αίτημα το Σεπτέμβρη του 2019, η AXA πραγματοποίησε εσωτερικό έλεγχο, καθώς ο Goh είχε καταθέσει πάνω από τέσσερα ξεχωριστά αιτήματα αποζημίωσης μέσα σε εννέα μήνες. Η εταιρεία βρήκε ομοιότητες στις φωτογραφίες που είχε καταθέσει ο 52χρονος, πράγμα που δημιούργησε υποψίες. Όταν επικοινώνησε μαζί του ζητώντας περισσότερες φωτογραφίες, εκείνος δήλωσε ψευδώς ότι είχε πετάξει τη βαλίτσα, η οποία αργότερα βρέθηκε σπίτι του. Η AXA έκανε καταγγελία στην αστυνομία εναντίον του τον Οκτώβριο του 2019.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή αποτρεπτικής ποινής, ενώ η δικηγόρος υπεράσπισης είπε ότι ο πελάτης της δήλωσε μεταμέλεια και ότι είχε προβεί σε πλήρη οικονομική αποκατάσταση της AXA. Για περιπτώσεις απάτης οι ποινές που προβλέπονται είναι φυλάκιση μέχρι τριών ετών, ή επιβολή προστίμων ή και τα δύο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *