Skip to content

Επίκαιρη η πρόταση της ΕΑΕΕ για ΣΔΙΤ μετά τις μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή

Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες άφησαν μεγάλες ζημιές (κάποιοι τις υπολογίζουν σε περίπου 5 εκατ. ευρώ) στις αγροτικές καλλιέργειες σε ολόκληρη την Ελλάδα που επλήγη.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Οι ζημιές αυτές θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ σε χρονικό ορίζοντα που ξεπερνά τους 9 μήνες και ουσιαστικά αφήνει ακάλυπτες τις γεωργικές υποδομές. Εάν οι αγρότες ήταν ασφαλισμένοι σε κάποιες από τις ασφαλιστικές που έχουν προϊόντα αγροτικών ασφαλίσεων, τότε οι αποζημιώσεις θα έβγαιναν μέσα σε 1 ή 2 εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Βορίδης είχε μιλήσει το 2019 για προώθηση μέσα στο α’ εξάμηνο 2020, νομοσχεδίου για ΣΔΙΤ στις αγροτικές ασφαλίσεις. Όμως τα θέματα που ανέκυψαν λόγω covid-19 έχουν καθυστερήσει το νομοσχέδιο αυτό.

Επίκαιρη η πρόταση της ΕΑΕΕ για ΣΔΙΤ

Οι καταστροφές κάνουν πιο επίκαιρες τις προτάσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για ΣΔΙΤ στις αγροτικές ασφαλίσεις. Μία πρόταση που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και πλέον κινείται μεμονωμένα από λίγες ασφαλιστικές εταιρείες. Η πρόταση της ΕΑΕΕ είναι να θεσμοθετεί και επίσημα η συνασφάλιση της αγροτικής παραγωγής (ζωϊκής και φυτικής) κατά τα πρότυπα ξένων κρατών. Εάν στις συγκεκριμένες καταστροφές που δημιούργησε μία κακοκαιρία μερικών ωρών, υπήρχε η ασφάλιση με εγγύηση του Κράτους τότε οι αποζημιώσεις στους αγρότες θα γίνονταν άμεσα και θα απελευθέρωναν πόρους για τη στήριξη των αγροτών και την επόμενη χρονιά.

Εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ που βοηθά και τις ασφαλιστικές

Ο ΕΛΓΑ μελετά τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που θα καταγράφει κάθε καταστροφή στην παραγωγή και θα την επεξεργάζεται με τεχνολογικά μέσα, ώστε ο εκτιμητής να μπορεί να αξιολογεί τη ζημιά και να υπολογίζει τη σχετική αποζημίωση.

Πρόσβαση στο εν λόγω σύστημα θα μπορούν να έχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να κοστολογούν ευκολότερα τις αποζημιώσεις που θα καλούνται να καταβάλουν σε αγρότες, οι οποίοι θα έχουν επιλέξει για την ασφάλισή τους την ιδιωτική αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό έργο πρόκειται να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Μεγάλη η υστέρηση των ιδιωτικών αγροτικών ασφαλίσεων στην Ελλάδα

Η ασφαλιστική αγορά δεν έχει μεγάλη παρουσία στο συγκεκριμένο χώρο (σ.σ. αγροτικές ασφαλίσεις) ο οποίος αντιπροσωπεύει σε επίπεδο ασφαλίστρων σημαντικά κάτω του 1% της ελληνικής ασφαλιστικής παραγωγής. Ο εγχώριος αγροτικός τομέας απασχολεί περί το 13% του ενεργού εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα και η σημασία του ενισχύεται από τις έμμεσες επιπτώσεις που έχει στη βιώσιμη αγροτική και περιβαλλοντική ανάπτυξη, καθώς και σε άλλους τομείς, όπως η μεταποίηση τροφίμων και ο τουρισμός. Η συμμετοχή του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ είναι περίπου 3,5%, όταν όμως αντιστοίχως το 1995 ήταν 10%. Παρά τη σημαντική συμβολή του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία, οι διαφορές μεταξύ Ελλάδος και Ε.Ε.-25 είναι εμφανείς.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα συνεισφέρει λιγότερο από 3% στο ΑΕΠ του αγροτικού τομέα της Ε.Ε.-25, ένα ποσοστό χαμηλό συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, με συνεισφορά πάνω από 19% ή άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες συνεισφέρουν 15% και 12,2% αντίστοιχα, στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν τα περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν και μπορεί να διεκδικήσει η ιδιωτική ασφάλιση στον συγκεκριμένο χώρο, όταν μάλιστα πολύ λίγες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα ασκούν τον συγκεκριμένο κλάδο ασφάλισης.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *