Skip to content

Επαγγελματικά Επιμελητήρια: Ψηφίστε Υπεύθυνα!

Σε δύο εβδομάδες περίπου, στις 2, 3 & 4 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι εκλογές στα Επιμελητήρια όλης της χώρας – σε κάποιες περιπτώσεις μια εβδομάδα μετά, όπως στο Επιμελητήριο Πειραιά.

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτές τις εκλογές μιας και πολλοί διαμεσολαβητές είναι υποψήφιοι, σε διάφορους Συνδυασμούς, ενώ κάποιοι είναι και επικεφαλής Συνδυασμών.

Για το λόγο αυτό από εδώ και στο εξής είναι σίγουρο ότι θα πυκνώσουν οι αναρτήσεις, τα μηνύματα, οι δημοσιεύσεις των υποψηφίων, με επίκεντρο την ψήφο των συναδέλφων τους.

Εύλογα σε αυτή την περίπτωση, μπορεί σε κάθε ψηφοφόρο να δημιουργηθεί το ερώτημα, με ποιο κριτήριο να διαλέξει Συνδυασμό – με ποιο κριτήριο να δώσει τον «σταυρό» του, μιας και οι σταυροί, είναι περιορισμένοι.

Φυσικά, σε κάθε είδους εκλογική αναμέτρηση, ένα κριτήριο είναι πάντα η προσωπική επαφή. Κατά πόσο όμως θα πρέπει αυτό, να είναι το κυρίαρχο κριτήριο επιλογής;

Τα Επιμελητήρια είναι ΝΠΔΔ που στόχο έχουν από τη μια να αναπτύσσουν δράσεις ωφέλιμες προς τα μέλη τους – επιμορφωτικές, ενημερωτικές και πολλές άλλες, και από την άλλη, ως θεσμικοί σύμβουλοι του κράτους, να απευθύνονται στην Πολιτεία προτείνοντας λύσεις είτε για επιμέρους, είτε για το σύνολο των επαγγελματικών ομάδων του Επιμελητηρίου, που στόχο θα έχουν την αύξηση της παραγωγής και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Άρα είναι θεσμοί που απαιτούν σοβαρή ενασχόληση αυτών που εμπλέκονται στην διοίκησή τους. Απαιτούν χρόνο, άποψη και πραγματικό ενδιαφέρον. Σίγουρα ανάμεσα στους υποψηφίους υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εκτεθεί δημόσια ήδη και άρα καθείς μπορεί να κρίνει την αποτελεσματικότητά τους και τις προθέσεις τους, τον τρόπο που λειτουργούν και τα επιτεύγματά τους. Ένα τέτοιο στοιχείο αξιολόγησης, έχει αξία.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και υποψήφιοι που φαίνεται να επιθυμούν να εμπλακούν για πρώτη φορά. Ίσως εδώ δεν είναι τόσο εύκολο να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα ή το ενδιαφέρον που θα επιδείξουν. Αυτό που θα μπορούσε κανείς να λάβει υπόψη του είναι η ενεργή συμμετοχή τους σε δημόσιες δράσεις ή και η διάθεση συνεισφοράς τους, σε αυτές.

Αυτή η περίοδος των τελευταίων έξι ετών άλλωστε, που έχουν γίνει εκλογές στα Επιμελητήρια, ήταν μια ιδιαίτερα «ζωντανή» περίοδος για την διαμεσολάβηση, με αγώνες σε πολλά επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και στο δρόμο κατέβηκαν οι διαμεσολαβητές αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια: στις περιπτώσεις που διαμαρτυρήθηκαν μόνοι, ως κλάδος, έναντι στις αθέμιτες πρακτικές του bancassurance (έξω από τράπεζες, στην Αθήνα και σε πολλές άλλες πόλεις) αλλά και στις περιπτώσεις που συμμετείχαν σε ευρύτερες κινητοποιήσεις – αυτές για το ασφαλιστικό, δύο πριν και μια μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου…

Η αλήθεια είναι ότι τα Επιμελητήρια συνολικά, και ειδικά αυτό της Αθήνας, έχουν τα τελευταία χρόνια επιδείξει σημαντικό έργο στον κλάδο της διαμεσολάβησης – σε συνεργασία και με τους φορείς της. Αξίζει, δίπλα στις όποιες προσωπικές επαφές, να μπαίνουν και κριτήρια αντικειμενικής αξιολόγησης της ικανότητας των ανθρώπων που επιλέγει ο καθένας να στηρίξει.

Έτσι οι διαμεσολαβητές, με την υπεύθυνη ψήφο τους, θα τιμήσουν αυτό το θεσμό και θα του δώσουν την δυνατότητα να αναδείξει ακόμη περισσότερο την αξία του στο μέλλον.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *