Skip to content

Επανάσταση στην υγεία φέρνει η Ιατρική Ακριβείας

H ιατρική ακριβείας ή εξατομικευμένη ιατρική, είναι μια αναδυόμενη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τα γονιδιακά χαρακτηριστικά, τις διαφορές στο περιβάλλον και τον τρόπο ζωής προκειμένου να εντοπίσει στο άτομο προδιάθεση για σοβαρές ασθένειες ή να θεραπεύσει με μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας, αυτόν που ήδη νοσεί. Ο Φώτης Σακελλαρίδης*, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Qualia Pharma και της Theracell Advanced Biotechnology Ltd, εταιρείας που ειδικεύεται στην βιοτεχνολογία, μιλά στο Underwriter.gr για την πραγματική επανάσταση που μπορεί να δούμε, συντομότερα από όσο πιστεύουμε, στην ιατρική επιστήμη.

Γράφει: Χρ. Μωράκη

Τι σημαίνει ο όρος “ιατρική ακριβείας” ή αλλιώς “εξατομικευμένη ιατρική” που ακούμε τελευταία όλο και περισσότερο;

Είναι το είδος της ιατρικής που προσφέρει εξατομικευμένη θεραπεία σε επίπεδο κυττάρων. Κυτταρική θεραπεία ή μοριακές αναλύσεις σε προσωπικό επίπεδο μπορούν πλέον να καταδείξουν προδιάθεση σε συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά και να προσδιορίσουν ποια ακριβώς θεραπεία πρέπει ή μπορεί να πάρει ο ασθενής, ώστε να έχει το μέγιστο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα με τις μικρότερες δυνατές ανεπιθύμητες ενέργειες. Σήμερα τα φάρμακα είναι ελεγμένα και εγκεκριμένα ως προς τις παρενέργειες, ωστόσο σε κάποιους πληθυσμούς δεν παύουν να αναπτύσσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, ή σε κάποιους άλλους να μη φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα;

Ναι, αν αυτή τη στιγμή υπολογίσει κανείς το άμεσο και το έμμεσο κόστος στην οστεοαρθρίτιδα, για παράδειγμα, θα διαπιστώσει ότι κοστίζει τουλάχιστον 5.000-6.000 ευρώ ετησίως. Αν, όμως, κάποιος κάνει μια θεραπεία με βλαστοκύτταρα, αποφεύγει την επέμβαση, αποφεύγει τα φάρμακα που ελέγχουν εν μέρει τα συμπτώματα, αλλά παράλληλα πειράζουν το συκώτι, το στομάχι, τα νεφρά, και πληρώνει μεν 1.500-2.000 ευρώ σήμερ,α αλλά σταματά την εξέλιξη της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει γλυτώσει πάνω από 10.000 και 15.000 ευρώ. Σαφώς λοιπόν η εξοικονόμηση είναι τεράστια.

Όλα αυτά ακούγονται καταπληκτικά. Όμως, ισχύουν για κάθε είδους πάθηση; Για όλες τις αρρώστιες;

Οι γονιδιακές κυτταρικές θεραπείες, επειδή έχουν αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία, απευθύνονται κυρίως σε ανίατες παθήσεις. Όμως, σε μια δεκαετία από τώρα, η πλειονότητα των παραδοσιακών φαρμακευτικών θεραπειών θα έχει αντικατασταθεί με στοχευμένες κυτταρικές γονιδιακές θεραπείες. Και αν δεν είναι η πλειονότητα, σίγουρα μιλάμε για αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης ή ανίατες ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον.

Μας λέτε δηλαδή ότι σε μία δεκαετία θα έχει τόσο πολύ διευρυνθεί η εφαρμογή αυτού του είδους της θεραπείας και της διάγνωσης που θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό;

Φώτης Σακελλαρίδης: “Οι ασφαλιστικές εταιρείες τώρα ξεκινάνε να ενημερώνονται και να βλέπουν τη δεύτερη εναλλακτική. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, όταν θα κατανοήσουν το μέγεθος εξοικονόμησης πόρων θα αρχίσουν να καλύπτουν τέτοιου είδους θεραπείες. Ήδη υπάρχουν ακόμη και δημόσια ασφαλιστικά συστήματα στο εξωτερικό που αρχίζουν και τα εντάσσουν πλέον και τα αποζημιώνουν.”

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2.500 χιλιάδες θεραπείες που είναι στη φάση της κλινικής ανάπτυξης. Δεν θα καταλήξουν όλες στην αγορά, αλλά στην πλειοψηφία τους σύντομα θα είναι διαθέσιμες.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες πόσο ανοιχτές ή πόσο κοντά είναι στο να υιοθετήσουν αυτές τις θεραπείες;

Οι ασφαλιστικές εταιρείες τώρα ξεκινάνε να ενημερώνονται και να βλέπουν αυτή την εναλλακτική. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, όταν θα κατανοήσουν το μέγεθος εξοικονόμησης πόρων, θα αρχίσουν να καλύπτουν τέτοιου είδους θεραπείες. Ήδη υπάρχουν ακόμη και δημόσια ασφαλιστικά συστήματα στο εξωτερικό, που αρχίζουν και τις εντάσσουν στο σύστημά τους και τις αποζημιώνουν.

Μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο για το κόστος, για να αποκτήσουμε μια ακριβέστερη εικόνα;

Σήμερα οι γονιδιακές θεραπείες ξεκινούν από 300.000 και 400.000 ευρώ και μπορούν να φτάσουν τα 2 εκατομμύρια. Πρόκειται όμως για θεραπείες που αντιμετωπίζουν ανίατες παθήσεις, όπως την υποτροπιάζουσα παιδική λευχαιμία, η οποία έχει ποσοστό θνησιμότητας που ξεπερνά το 90%. Εδώ μπαίνει, βεβαίως, το θέμα κατά πόσο η κοινωνία είναι έτοιμη να πληρώσει το μισό εκατομμύριο ευρώ για να γλυτώσει η ζωή ενός παιδιού. Ευτυχώς η τεχνολογία θα δώσει τη λύση. Τώρα τέτοιες θεραπείες είναι απολύτως στο αρχικό στάδιο και για να παραχθούν μπορεί να εργάζονται 10-20 βιολόγοι για ένα μήνα.

Η εταιρεία σας τι προσφέρει;

Η Theracell με τεχνογνωσία στη μοριακή βιολογία, δουλεύει στην αυτοματοποίηση κυτταρικών γονιδιακών θεραπειών, σε συνεργασία με αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας. Στόχος είναι να μην χρειάζονται να απασχολούνται 20, αλλά 2 βιολόγοι γιατί μεγάλο μέρος της θεραπείας θα γίνεται από μηχανήματα, ώστε κάτι που σήμερα κοστίζει 500.000, πιθανώς σε τρία χρόνια να κοστίζει 50.000. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει πάρα πολύ φιλική και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Και σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως χάρη σε εσάς η έδρα της κοινοπραξίας για ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται στην Ελλάδα, σωστά;

Ναι, πρέπει να σημειώσω ότι η προσπάθεια στην Ευρώπη για αυτό το θέμα ξεκινάει από την Ελλάδα. Και αυτό γιατί κατορθώσαμε και φέραμε αυτή την κοινοπραξία στην Ελλάδα, ενώ θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Μιας και βρισκόμαστε στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τα σχέδιά σας για το 2021;

Την επόμενη χρονιά στοχεύουμε να τοποθετήσουμε κινητές μονάδες έξω από τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, οι οποίες με αυτοματοποιημένη διαδικασία θα μπορούν να κάνουν παραγωγή κυτταρικών ή γονιδιακών θεραπειών. Η εξοικονόμηση που θα έχει το εθνικό σύστημα υγείας θα είναι τεράστια και δεδομένου ότι εμείς είμαστε η πρώτη χώρα που θα το εφαρμόσει, φιλοδοξούμε τα ελληνικά νοσοκομεία να μπορέσουν να τραβήξουν ένα μεγάλο όγκο ιατρικού τουρισμού. Αυτό θα αποτελέσει μία τρομακτική ένεση στην ελληνική οικονομία. Αντί να έχεις ένα εργαστήριο 1.000 τετραγωνικών με 60 βιολόγους, έχεις μια κινητή μονάδα, η οποία θα είναι έξω από το νοσοκομείο και θα κάνει την ίδια δουλειά με δύο μόνο ανθρώπους. Ο ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και απλώς η μονάδα θα είναι δίπλα για να μπορεί να κάνει την παραγωγή.

*Ο Φώτης Σακελλαρίδης θα συμμετέχει στην Ημερίδα για την ασφαλιστική απάτη με τίτλο «Data Analytics and Machine Learning for Insurance Fraud Detection» που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς μεθαύριο Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.

[box]Για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την Ημερίδα:

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.

Μεταξύ των εισηγητών της Ημερίδας, στην οποία θα παραστεί ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ομότιμος Καθηγητής κ. Αθανάσιος Κυριαζής, η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων κ. Μιχαήλ Τζωρτζωρής και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος. Επίσης, θα λάβουν το λόγο ο Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, o Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδoς κ. Ιωάννης Καντώρος, ο Υποστράτηγος ε.α. και τέως Βοηθός Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο McCoy College of Business του Πανεπιστημίου του Τέξας κ. Tahir Ekin και ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Σωτήριος Μπερσίμης.

Διαβάστε εδώ περισσότερα. [/box]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *