Skip to content

Οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για τη νέα επικουρική σύνταξη

Δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών που εξετάζει τη διαδικασία μετάβασης στο νέο υποχρεωτικό, κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Όπως ήδη είχε γίνει γνωστό από το Συνέδριο της Ύδρας, το νέο σύστημα θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2021 και σε αυτό θα υπάγονται όλοι οι νεοεισερχόμενοι και πρωτασφαλισμένοι στην αγορά εργασίας. Συζητείται ακόμη, η προαιρετική ένταξη ήδη ασφαλισμένων, σε κλάδους που μέχρι πρότινος δεν υπάγονταν στην επικουρική ασφάλιση.

Οι εισφορές διατηρούνται στο σημερινό 6,5% ενώ στο τραπέζι είναι και η πρόταση για εισφορά επί του κατώτατου μισθού, για νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τις εισφορές θα εισπράττει το ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, πρώην ΕΤΕΑ) το οποίο και θα καταβάλλει μηνιαίες επικουρικές συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και χηρείας στους δικαιούχους ασφαλισμένους και σε ηλικιακό εύρος 62-70 ετών.

Διαβάστε: Νέα πνοή δίνουν στην αγορά όσα ακούστηκαν στην Ύδρα

Το ΕΤΕΑΕΠ θα κατανέμει τις εισφορές στους ατομικούς κεφαλαιοποιητικούς λογαριασμούς του κάθε ασφαλισμένου, ο οποίος θα έχει προηγουμένως επιλέξει ανάμεσα σε τρία επενδυτικά πακέτα: χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου.

Το κεφάλαιο που θα συσσωρεύεται από τις εισφορές θα επενδύεται από διαχειριστές επενδύσεων κατ’ εντολή και για λογαριασμό του ΕΤΕΑΕΠ, βάσει της μεταξύ τους σύμβασης. Το ΕΤΕΑΕΠ θα αναπτύξει επενδυτικούς κανόνες που θα ισχύουν για τον διαχειριστή κεφαλαίων και θα περιγράφονται αναλυτικά στην εκάστοτε σύμβαση.

Ανά συγκεκριμένες χρονικές περιόδους ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει επενδυτικό πακέτο, ενώ ποσοστό έως 25% της σύνταξης θα μπορεί να το λαμβάνει ως προκαταβολή, με τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Σκοπός είναι τα δημιουργούμενα «αποθεματικά» κεφάλαια να επενδύονται «προς όφελος της εθνικής οικονομίας».

Το νέο σύστημα θα φορολογείται όπως το υφιστάμενο ενώ συζητείται το αν θα εξαιρείται της φορολόγησης ή θα καταβάλλεται ειδική φορολόγηση στην περίπτωση της προκαταβολής του 25%.

Το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα δεν φαίνεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, να ανάγεται σε «κρίσιμα και ανησυχητικά επίπεδα».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *