Skip to content

Επικουρικό: Eκποίηση ακινήτων στις αρχές του 2019

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr

Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 φαίνεται πως «κλειδώνει» η εξυγίανση του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων, οπότε και θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία τιτλοποίησης και πώλησης των απαιτήσεων στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο (run off), όπως επίσης και η συνολική εκποίηση των περιουσιακών του στοιχείων.

Η λειτουργική ρευστότητα, η τεχνογνωσία και η τεχνολογική αναβάθμιση θα είναι οι επόμενοι στόχοι προκειμένου το Επικουρικό Κεφαλαίου να ξαναβρεθεί σε ρυθμούς κανονικότητας, αποζημιώνοντας τις απαιτήσεις που βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα (και υπολογίζονται στα 400 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στους επόμενους 4 μήνες πρόκειται να «ανοίξει» η ψηφιακή πλατφόρμα για την εκποίηση 200 ακινήτων, τα οποία και υπολογίζεται πως θα συνδράμουν κατά 10% περίπου στις συνολικές υποχρεώσεις του Επικουρικού.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η εκποίηση των ακινήτων αναμένονταν εντός του 2018, μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας που θα δημιουργούνταν για αυτό το σκοπό. Όμως οι καθυστερήσεις στην αναζήτηση υποψήφιων επενδυτών, μεταθέτουν αναγκαστικά την όλη διαδικασία.

Εξ’ αρχής υπήρχαν ερωτηματικά για το κατά πόσο θα μπορούσε να εξασφαλιστεί το ενδιαφέρον από επενδυτικά funds προκειμένου να κλείσουν οι οφειλές του Επικουρικού. Οι προτάσεις δύο υποψήφιων επενδυτών, που εν τέλει κρίθηκαν ως μη συμφέρουσες για το Επικουρικό «μεταθέτουν» τη διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότη που θα αναλάβει το run off.

Διαχρονικά ο ρόλος του Επικουρικού Κεφαλαίου ήταν να καταβάλει αποζημιώσεις στα πρόσωπα που ζημιώθηκαν (λόγω θανάτου, σωματικών βλαβών ή υλικών ζημιών) λόγω εμπλοκής σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα, κυρίως όταν το ατύχημα προήλθε από ανασφάλιστο αυτοκίνητο ή όταν η ασφαλιστική εταιρεία πτώχευσε/ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω των δυσμενών συνθηκών έχει μεγαλώσει το έλλειμμα του Επικουρικού, με αποτέλεσμα την εξαιρετικά καθυστερημένη καταβολή των αποζημιώσεων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *