Skip to content

Επιτροπή μελέτης ΙDD: ευκαιρία να διορθωθούν τα κακώς κείμενα

Οριστικοποιήθηκε τελικά την περασμένη εβδομάδα η συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΑΔΕ στην νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την Οδηγία IDD. Όπως συνέβη και στην περίπτωση του Solvency II, η IDD θα πρέπει να εναρμονιστεί στο νομοθετικό πλαίσιο της κάθε χώρας  – για το σκοπό αυτό είχε από τον Νοέμβριο γίνει γνωστό ότι θα συστήνονταν μια “επιτροπή μελέτης” με έναν εκπρόσωπο από κάθε ενδιαφερόμενο μέρος: από το Υπουργείο Οικονομικών, από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, από τα Επιμελητήρια και από την ΕΑΔΕ  (η συγκεκριμένη Οδηγία αφορά ως επι το πλείστον τα κανάλια διανομής των ασφαλιστιών προϊόντων).

Κάπου στην πορεία ωστόσο η τελευταία με έκπληξή της ενημερώθηκε ότι η Επιτροπή είχε ξεκινήσει τις συνεδριάσεις χωρίς ούτε να ενημερωθεί, ούτε βεβαίως να προσκληθεί να συμμετάσχει – γεγονός που τότε είχε αναδείξει και με σχετικό άρθρο το Underwriter.gr

Η ΕΑΔΕ ενοχλήθηκε όπως ήταν φυσικό και αντέδρασε αποστέλλοντας σχετική επιστολή – αίτημα διμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας μάλιστα και τη συνδρομή του ΕΕΑ σε αυτή της την κίνηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η θετική ανταπόκριση της Πολιτείας και να συμπεριληφθεί εκπρόσωπός της στην Επιτροπή.

Η συμμετοχή στην οποία κανονικά θα έπρεπε να θεωρούνταν από όλους αυτονόητη και δεδομένη. 

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω η IDD απευθύνεται και αφορά πρωτίστως την διαμεσολάβηση – επιπλέον έχει γίνει γνωστό ότι σκοπός της Επιτροπής μελέτης δεν είναι μόνο η προσαρμογή στην Οδηγία αλλά γενικότερα η νομοθετική αναθεώρηση ζητημάτων σχετικών με την διαμεσολάβηση.

Η διαδικασία είναι σοβαρή – τα όσα θα αποφασίσει, τα όσα θα τροποποιήσει, θεσπίσει ή καταργήσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα αποτελέσουν το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς για πολλά χρόνια ακόμα. Είναι άρα λογικό και απαραίτητο να συμμετέχει σε αυτήν ο κατ’ εξοχήν και γνώστης και ενδιαφερόμενος.

Άλλωστε η ΕΑΔΕ έχει καιρό τώρα αποδείξει ότι είναι ισάξιος και ισότιμος ομιλητής με τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Ειδικά για τη συγκεκριμένη Οδηγία όλα τα Σωματεία έχουν κάνει επαρκή μελέτη και μπορούν κάλλιστα να συνεισφέρουν ουσιαστικά όχι μόνο στη σωστή μεταφορά της στην ελληνική πραγματικότητα αλλά και στην διευθέτηση άλλων θεμάτων τα οποία “χρονίζουν” στην ελληνική αγορά και η επίλυση των οποίων θα μπορούσε να εξαλείψει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.

Από την άλλη, η εκπροσώπηση των Επιμελητηρίων στην επιτροπή, η οποία από την πρώτη στιγμή είχε οριστικοποιηθεί, ίσως αποτελέσει τελικά τον καταλύτη για να υλοποιηθεί και να αρχίσει επιτέλους να λειτουργεί το ενιαίο μητρώο των Διαμεσολαβούντων. Αυτό με τη σειρά του,  θα βοηθήσει να εξορθολογιστεί το επάγγελμα σε πολλά επίπεδα, αρχής γενομένης της καταπολέμησης των μαύρων κωδικών.

Η IDD, όπως και η επιτροπή εργασίας που τελικά συστάθηκε με τη συμμετοχή όλων, είναι ευκαιρία για να ολοκληρωθεί το “λίφτινγκ” της αγοράς που άρχισε με το Solvency II. Ώστε μετά από όλες αυτές τις παρεμβάσεις και τις τροποποιήσεις και τις αναθεωρήσεις, η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα να αποκτήσει το σύγχρονο, δίκαιο και δομημένο πρόσωπο που της αξίζει.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *