Skip to content

Εργαζόμενοι – Ασφαλιστικές: Σκληρές διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση

Η ΕΑΕΕ βρίσκεται εδώ και μήνες σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους στις ασφαλιστικές εταιρείες όπως εκπροσωπούνται από την ΟΑΣΕ για να διαμορφώσουν την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ωστόσο -και όπως ήταν αναμενόμενο- οι δύο πλευρές φαίνεται ότι δεν έχουν βρει ακόμη κοινά σημεία και έχουν σημαντικές διαφορές σε θέματα, όπως είναι το μισθολογικό και τα κλιμάκια, αλλά και επιμέρους θέματα που συνθέτουν την “εργασιακή ειρήνη”.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η υπόθεση της υπογραφής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης έχει οδηγηθεί στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας), ο οποίος δεν έχει καταλήξει σε κάποιες αποφάσεις. Την ΕΑΕΕ εκπροσωπούν στις διαπραγματεύσεις 3 ανώτερα στελέχη από 3 ασφαλιστικές (Generali, Ατλαντική Ένωση και Allianz) καθώς και η Γενική Διευθύντρια, κα Μαργαρίτα Αντωνάκη. Η πλευρά των εργαζομένων εκτιμά ότι οι προτάσεις που έχει καταθέσει η Ένωση δια των εκπροσώπων της απέχουν παρασάγγας από τις δικές τους προτάσεις.

Ιδιαίτερα χαμηλός ο κατώτατος μισθός

Το γεγονός ότι η πρόταση για το βασικό μισθό διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα πιέζοντας ακόμη χαμηλότερα και τα υπόλοιπα κλιμάκια και απέχοντας πολύ από τις αντίστοιχες συμβάσεις που υπέγραψαν με τους τραπεζοϋπαλλήλους είναι για τα Σωματεία των εργαζομένων (ΟΑΣΕ) “κόκκινες γραμμές”. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε εκπρόσωπος εργαζομένων σε μεγάλη ξένη ασφαλιστική εταιρεία “δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα για μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 10-20%  σε σχέση με την προηγούμενη κλαδική συλλογική σύμβαση, τη στιγμή που οι περισσότερες εταιρείες καταγράφουν αυξήσεις κερδών και παραγωγής”.

Τι λένε οι ασφαλιστικές – Σπρώχνουν προς εταιρικές και ατομικές συμβάσεις

Από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών προτάσσεται η υπογραφή εταιρικών συμβάσεων και ατομικών συμβάσεων με τους εργαζομένους  με πολλούς εκπροσώπους των εταιρειών – μελών της ΕΑΕΕ να δηλώνουν ότι με τις εταιρικές συμβάσεις οι εργαζόμενοι έχουν υψηλότερες απολαβές, επιδόματα και πρόσθετες ασφαλίσεις. Οι ασφαλιστικές εταιρείες τονίζουν ότι οι προτάσεις τους είναι προσαρμοσμένες στις οικονομικές τάσεις και συνθήκες της εποχής και ακολουθούν πλήρως και νομότυπα τις αντίστοιχες συμβάσεις που έχουν υπογράψει άλλοι κλάδοι εργαζομένων με τους δικούς τους εργοδοτικούς φορείς.

Πιέσεις και από τα κόμματα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις  γίνονται μέσα σε περιβάλλον προεκλογικής πόλωσης και όπως μαθαίνουμε ανάμεσα στις δύο πλευρές (εργοδότες και εργαζόμενοι) έχουν παρεισφρήσει και κομματικά επιτελεία που θέλουν να αποκομίσουν τα δικά τους εκλογικά οφέλη.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *