Skip to content

Εργασία: Τι προσόντα θα χρειαζόμαστε σε λίγα χρόνια από σήμερα;

Σε δέκα μόλις χρόνια από σήμερα, μηχανήματα τεχνητής νοημοσύνης θα είναι μέρος του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιρειών. Τα σημερινά παιδιά θα αλλάξουν τελείως δουλειές τουλάχιστον 7 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους – εκ των οποίων οι 5 (δουλειές) ακόμη δεν…υπάρχουν.

Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει δραστικά και ταχύτατα, περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην πρόσφατη ιστορία. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το 35% των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για να προοδεύσει κανείς σε μια δουλειά σήμερα, θα είναι διαφορετικές σε πέντε χρόνια από τώρα.

Η ρομποτική και η αυτόνομη μετακίνηση, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και τα προηγμένα υλικά,  όλες αυτές οι εξελίξεις θα αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε και δουλεύουμε. Κάποιες δουλειές θα εξαφανιστούν, κάποιες άλλες θα γεννηθούν και κάποιες θα πολλαπλασιαστούν.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αποφασίζει για εμάς, με βάση την στιγμιαία ανάγνωση μεγάλου όγκου δεδομένων. Προβλέπεται ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα, μηχανήματα τεχνητής νοημοσύνης θα είναι μέρος του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιρειών.

3046332-poster-p-2-what-work-will-look-like-in-2025Πώς μπορεί λοιπόν κανείς να προετοιμαστεί για αυτό το άγνωστο εργασιακό περιβάλλον του μέλλοντος; Τι δεξιότητες θα πρέπει να έχει ο εργαζόμενος του αύριο; Την απάντηση δίνουν φυσικά, όσοι έχουν μελετήσει και αναλύσει το θέμα. Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ διεξήγαγαν έρευνα σε περίπου 900 εταιρείες. Δείτε τι έδειξαν τα αποτελέσματα:

Soft Skills:ομαδική δουλειά, γνώση των ψηφιακών εργαλείων, κατανόηση κανόνων και κανονισμών, υπευθυνότητα, αφοσίωση. Αυτά πρέπει να μάθουμε στους νέους και αυτές οι δεξιότητες θα είναι οι πιο αναγκαίες στο μέλλον.

Διαχείριση δεδομένων. Τα δεδομένα είναι μια από τις κινητήριες δυνάμεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης την οποία βιώνουμε τώρα. Πώς μπορεί κανείς να διαβάζει και να ερμηνεύει δεδομένα χωρίς να χάνει τον άνθρωπο πίσω από τους αριθμούς; Η τεχνολογία κινδυνεύει να μας κάνει να χάσουμε την συναισθηματική μας νοημοσύνη. Η μεγαλύτερη πρόκληση την επόμενη δεκαετία για τις επιχειρήσεις θα είναι να ξαναχτίσουν την ενσυναίσθηση που έχουμε ήδη χάσει ή θα χάσουμε ακόμη περισσότερο. Οι εταιρείες θα αναζητούν ηγέτες που συνδυάζουν τεχνικές, γλωσσολογικές και μαθηματικές ικανότητες και μπορούν να διαχειρίζονται τα μικρά…”τσουνάμι της πληροφόρησης” που θα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Εκπαίδευση σε αφηρημένες δεξιότητες. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το ένα τρίτο των ικανοτήτων που έχει ανάγκη σήμερα η οικονομία, θα αλλάξουν λόγω της αυτοματοποίησης. Αυτή είναι η 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι διαφορετικές δεξιότητες θα χρειάζεται να έχουν τα σημερινά παιδιά στο μέλλον. Μπορούμε όμως να πούμε ποιές δεξιότητες θα πρέπει να διατηρήσουν: αυτές που απαιτούν ιδιότητες του ανθρώπινου χαρακτήρα: ενσυναίσθηση, πειθώ και ομαδικότητα. Θετική και ανοιχτή διάθεση απέναντι στις αλλαγές, ικανότητα δια βίου μάθησης και επανεκπαίδευσης του εαυτού, ευελιξία και προσαρμοστικότητα στο νέο και το καινούργιο. Αυτές οι δεξιότητες είναι δύσκολο να τις διδάξει κανείς. Για αυτό θα χρειαστούμε εξαιρετικούς δασκάλους.

Κριτική αντίληψη: δεδομένου του όγκου και της ταχύτητας των δεδομένων οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζονται με κριτική αντίληψη τεράστιους όγκους πληροφοριών και να αποφασίζουν ποιές είναι σημαντικές και ποιες είναι ασήμαντες, ποιές έχουν αξία και ποιες δεν έχουν. Και μάλιστα να αποφασίζουν γρήγορα.

2 Comments

  1. Avatar

    ΕΥΓΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Undrwiter ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΣΤΟΧΟ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ τ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *