Skip to content

ΕΣΥ: Προχωρά η ολική ψηφιοποίηση – Άρνηση Τσίπρα να δοθεί χώρος στον ιδιωτικό τομέα

Για τα πολύ σημαντικά ψηφιακά βήματα που έχει κάνει ο χώρος της Υγείας τα τελευταία χρόνια, μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του στην ενότητα «Το Σύστημα Υγείας στην Ψηφιακή Εποχή», στο συνέδριο ygeiamou.

«Στην υγεία, η Ελλάδα είχε ένα καλό σύστημα, αυτό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ωστόσο, είχε δυο κενά. Προστέθηκε η άυλη συνταγογράφηση και απελευθέρωσε τη δυναμική του. Παράλληλα, φτιάξαμε το myhealth app, για να έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα υγείας, οι γιατροί και οι πολίτες. Δεν αρκεί αυτό. Αναβαθμίζουμε τα συστήματα των νοσοκομείων, να τα συνδέσουμε και με τα ιδιωτικά. Νέα συστήματα στην πρωτοβάθμια που τα αποκτούμε τώρα και νέα συστήματα στον ΕΟΠΥ, θέλουμε ένα μεγάλο κέντρο διαλειτουργικότητας ώστε να ενωθούν όλα μεταξύ τους» είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Και συνέχισε: «Στα επόμενα βήματα, εντός της εβδομάδας ξεκινάμε προληπτική ιατρική πάνω στην άυλη συνταγογράφηση. Την Πέμπτη θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα ‘Φώφη Γεννηματά’, για τον καρκίνο του μαστού, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα νοσήματα. Στα επόμενα βήματα, είναι και η σύνδεση των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων στο myhealth app. Προχωράμε βήμα-βήμα το χτίσιμο, με μια στρατηγική που είναι εξαιρετικά συμπαγής».

Αναφερόμενος στην ψηφιακή πολιτική που έχει χαράξει, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε: «Θα ήθελα να τονίσω ότι η ψηφιακή πολιτική αφορά δευτερευόντως την τεχνολογία, η τεχνολογία είναι το εύκολο κομμάτι. Αφορά, κυρίως, την εξυπηρέτηση του πολίτη, είναι κοινωνική πολιτική. Τον πιλότο τον έχουμε, είναι το myhealth, το επόμενο βήμα είναι να μπουν τα διαγνωστικά και τα δεδομένα των νοσοκομείων μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Συνολικά ,για να τα έχουμε όλα μέσα, θέλουμε μία τετραετία. Για κάθε ΑΜΚΑ ξέρουμε τι συνταγογραφεί ο κάθε γιατρός, αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Όλα υπό το πρίσμα του GDPR. Ό,τι δεν μπορώ να μετρήσω, δεν μπορώ να το μεταρρυθμίσω, άρα πρέπει να μετράμε τα πάντα».

Για τα επόμενα βήματα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε: «Οι μεταρυθμίσεις είναι σαν τις μεταμοσχεύσεις, πρέπει να υπάρχει συμβατότητα δότη και δέκτη. Όλοι θα καταλήξουμε στα ψηφιακά δεδομένα και τον ψηφιακό φάκελο. Το θέμα είναι ποια διαδρομή θα ακολουθήσει κάθε χώρα. Τα επόμενα βήματα αφορούν στην προληπτική ιατρική, τη διασύνδεση και νοσοκομείων για εξετάσεις μέσα στο καλοκαίρι και κάποιες πρώτες εφαρμογές τηλεϊατρικής».

Τσίπρας: «Ανήθικο να  κατακρεουργήσουμε κι άλλο τον δημόσιο τομέα»

Aσκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τα εξής: «Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε με τους δραματικούς δείκτες. Ήμασταν, είμαστε από τις χειρότερες χώρες στην Ευρώπη στους σκληρούς δείκτες. Χάσαμε 30.000 συμπολίτες μας».

Μίλησε, δε, για  ένα μεγάλο πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος στον χώρο της υγείας. «Μία από τις αιτίες που χρεοκόπησε η χώρα ήταν και αυτό. Από εκεί και πέρα όμως η πανδημία έδειξε σε όλο τον κόσμο την αξία των δημόσιων συστημάτων. Όλοι προστρέχαμε στο δημόσιο σύστημα για να σωθούμε, φτωχοί και πλούσιοι. Πρέπει να πάμε σε λελογισμένη αύξηση των δαπανών, αλλά δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται ολιστικός σχεδιασμός» είπε «το ΕΣΥ χρειάζεται ριζική ανασυγκρότηση» πρόσθεσε.

Τόνισε, ακόμη, ότι απαιτούνται «κίνητρα για τους νέους γιατρούς για να μένουν στη χώρα μας. Νέα παιδιά τα σπουδάζει το σύστημα και φεύγουν έξω». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σχέδιο που «περιλαμβάνει και τη μισθολογική αναβάθμιση και κίνητρα».

Όσον αφορά στο θέμα του εμβολιασμού και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, εξέφρασε την αντίθεσή του: «Εγώ που είμαι 3 φορές εμβολιασμένος έχω αντισώματα; Αρα και ο εμβολιασμένος υγειονομικός πρέπει να κάνει τεστ πριν χειρουργήσει. Εχω απόλυτη αντίθεση με τη συμπεριφορά όσων δεν εμβολιάστηκαν αλλά η πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργεί εκδικητικά».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την έκθεση του καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα και του αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, για τις ΜΕΘ στην Ελλάδα «κραυγή αγωνίας».

«Ο πρωθυπουργός έκανε ότι δεν την είχε δει ποτέ. Ένας από τους αρνητικούς δείκτες είναι και αυτός της παραμονής σε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ. Δείχνει την ανισότητα ανάμεσα στον ασθενή της Αθήνας με την περιφέρεια. Η επιστημονική κοινότητα κατόρθωσε να αρθρώσει λόγο σε δύσκολες συνθήκες. Δεν ξέρω κατά πόσο ο λόγος τους ακούστηκε και έγινε κυρίαρχος στον δημόσιο διάλογο στα ΜΜΕ» σημείωσε ειδικότερα.

Εκφράζοντας την αντίθεσή του στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης στο σύστημα υγείας, τόνισε τα εξής: «Πολιτικό κόστος θα υπάρχει πάντα στην πολιτική ζωή. Το κρίσιμο είναι αν οι κυβερνήσεις θα το αναλάβουν όταν κάτι είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Κι εμείς έχουμε μια άλλη άποψη για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το δημόσιο σύστημα υγείας. Εμείς δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χώρος στον ιδιωτικό τομέα.  Σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού υπάρχει και τώρα. Το θέμα είναι εάν θα κατακρεουργήσουμε κι άλλο το δημόσιο σύστημα για να δώσουμε έδαφος κερδοφορίας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό για εμάς είναι ανήθικο και παράλογο».

Γα τους συναταξιούχους, επεσήμανε: «Πέρα από τις ιδεολογικές διαφωνίες μας, σχετικά με το ρίσκο για την επικουρική σύνταξη, ας δούμε και το πρακτικό ζήτημα. Η αλλαγή θα κοστίσει 70 δισ. ευρώ. Ποιος θα το καλύψει; Βρισκόμαστε σε ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβεις, τώρα το να παίρνεις ενα δισ. από τον συνταξιούχο είναι έγκλημα».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η βασική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Στόχος μας από 128 να κάνουμε τις κλίνες 380 σε όλη την Ελλάδα. Η λογική είναι ότι φεύγουμε από ένα νοσοκομειοκεντρικο σύστημα και επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη, τις κινητές μονάδες, τις σχολικές μονάδες, με το εθνικό σχέδιο για την πρόληψη του καρκίνου και την οδοντιατρική στήριξη. Το πρόγραμμά μας δεν διαπνέεται μόνο από το μέτρο της αύξησης των μισθών, αλλά από μία διαφορετική φιλοσοφία για το ΕΣΥ».

Τοποθετήθηκε, ακόμη, και για το θέμα της ψηφιοποίησης λέγοντας τα εξής: «Κορυφαία μεταρρύθμιση η ψηφιοποίηση και ο ατομικός φάκελος ασθενή. Τα σωστά πράγματα θα έπρεπε να προχωράνε, το εμφανίζει ως καινούρια μεταρρύθμιση ο κ. Πιερρακάκης. Δεν πειράζει, ας την προχωρήσει. Να δούμε πώς μέσω της ψηφιοποίησης θα αρχίσουμε να βλέπουμε και πράγματα που γίνονται σε άλλες χώρες, π.χ ο ασθενής να παίρνει συμβουλές από τον γιατρό ακόμα και από το σπίτι του. Πρέπει να δούμε τις καλές πρακτικές άλλων χωρών».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *