Skip to content

Ευνοϊκή για συνταξιοδοτικά Unit Linked & προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου η άρση των capital controls

Τα επενδυτικής υφής ασφαλιστικά προϊόντα για συντάξεις ή για εφάπαξ, τα γνωστά unit linked και τα επενδυτικά προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου των μεγάλων ξένων ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα θα είναι οι πλέον κερδισμένοι από τη μελλοντική απελευθέρωση της οικονομίας από τους κανόνες των capital controls.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Oι πρόσφατες δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρα σχετικά με την άρση των capital controls μόνο ευχαρίστηση μπορεί να έφερε στις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον κλάδο των συντάξεων και με προϊόντα unit linked ή με προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου.

Τα προϊόντα unit linked βρέθηκαν στο απόγειό τους πριν από την έκρηξη της ελληνικής κρίσης (το 2009) και βρέθηκαν στο χειρότερο σημείο τους το 2015 με την εμφάνιση των capital controls που ουσιαστικά έβαλαν φραγμό στη μετακίνηση κεφαλαίων από παλαιούς λογαριασμούς προς τα νέα προϊόντα και μόνο με εισροές νέων κεφαλαίων ή μερισμάτων μπορούσε κάποιος να τοποθετηθεί σε αυτά.

Ο κλάδος βρίσκεται στο 20% σε σχέση με την παραγωγή που είχε προ κρίσης και με χαμηλό ποσοστό επί της συνολικής παραγωγής των κλάδων ζωής. Μόνο συγκεκριμένες εκδόσεις προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν από ξένες πολυεθνικές τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να κρατήσουν σε αξιοπρεπή επίπεδα την παραγωγή.

Τα προϊόντα υπάρχουν, οι εταιρείες έχουν την τεχνογνωσία και πλέον αναμένεται η άρση των capital controls για να προχωρήσει ταχύτερα και πιο οργανωμένα η πώλησή τους. Όπως μας ανάφερε στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς με προϋπηρεσία και στον τραπεζικό κλάδο, οι πωλήσεις προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου και unit linked προϊόντων εκτός από τα capital controls είχαν να αντιμετωπίσουν και τις εσωτερικές ανάγκες των τραπεζών για ρευστότητα.

Ενίοτε οι πελάτες σε κάποια τραπεζικά ιδρύματα μπορεί να ενδιαφέρθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν για κάποια προϊόντα unit linked, αλλά συνήθως οι τραπεζο-υπάλληλοι τους έστρεφαν προς προθεσμιακές καταθέσεις, τις οποίες είχαν ανάγκη να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα οι τράπεζες για τους δείκτες φερεγγυότητας.

Το κλίμα αυτό αλλάζει και πλέον μετά την άρση των capital controls (πιθανότατα μέσα στο φθινόπωρο) τόσο οι ασφαλιστικές όσο και οι τράπεζες που συνεργάζονται με ασφαλιστικές αναμένουν σημαντική αύξηση των πωλήσεων των συγκεκριμένων προϊόντων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *