Skip to content

ΕΦΚΑ: Πόσες πιθανότητες έχει να αλλάξει ο νόμος για τους Ασφαλιστές;

Τι ακριβώς σημαίνει η “επιστολή διαμαρτυρίας” που παροτρύνει η ΕΑΔΕ να υποβάλουν τα μέλη της στον ΕΦΚΑ;

Σε πρόσφατη ανάρτηση το Underwriter.gr κατέγραψε τις υπέρογκες εισφορές που καλείται να πληρώσει σημαντική μερίδα Διαμεσολαβητών με το νέο ασφαλιστικό νόμο.

Aπέναντι σε αυτή την κατάσταση, η μόνη άμυνα και για τους Διαμεσολαβητές, αλλά και για όλα τα άλλα επαγγέλματα που πλήττονται είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προκειμένου να κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου.

Αυτού του είδους οι προσφυγές γίνονται από μεμονωμένα άτομα, κατόπιν εφαρμογής του εκάστοτε νόμου που επηρεάζει αρνητικά τη ζωή τους. Υπό αυτή την έννοια, είναι τώρα η κατάλληλη περίοδος να γίνει κάτι τέτοιο, εξ’ ου και άρχισαν να δημοσιοποιούνται ανάλογες σκέψεις και προθέσεις.

ste
Συμβούλιο της Επικρατείας

Η προσφυγή μπορεί να γίνει και μέσω συλλογικών οργάνων αλλά από ότι λένοι οι νομικοί σύμβουλοι, και πάλι ατομικά.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και μια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “επιστολή διαμαρτυρίας”, το περιεχόμενο της οποίας κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα με ανακοινώσεις τους οι σύλλογοι των Διαμεσολαβούντων.

Σκοπός είναι η πανομοιότυπη αυτή επιστολή, να υποβάλλεται υπογεγραμμένη προς τον ΕΦΚΑ κάθε φορά που καταβάλεται μια εισφορά, προκειμένου να μη θεωρηθεί η καταβολή της οφειλής, ως αποδοχή του συγκεκριμένου νόμου, όπως ίσως θα μπορούσε σύμφωνα με τους όρους της νομικής.

Τέτοια επιστολή πρότεινε καταρχήν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στα μέλη του, και με τη σειρά της η ΕΑΔΕ όπως είπαμε με πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Βεβαίως το συγκεκριμένο έντυπο σε καμία περίπτωση δεν είναι αναγκαίο, για να έχει κάποιος επαγγελματίας όφελος σε περίπτωση που μια απόφασή του ΣτΕ κρίνει το συγκεκριμένο νομο και ιδιαίτερα στον τομέα των εισφορών, αντισυνταγματικό. Αυτό αν γίνει, θα αφορά φυσικά, όλους.

Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί, που μπροστά στο υψηλότατο τίμημα που καλούνται να καταβάλουν, επιζητούν να έχουν και μια επιπλέον νομική κατοχύρωση, σε περίπτωση που ανατραπεί το νομοσχέδιο.

Το θέμα όμως είναι, πόσες πιθανότητες έχει να παρθεί μια τέτοια απόφαση.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν στο Underwriter.gr νομικοί κύκλοι, ενδεχομένως να υπάρχουν κάποια σοβαρά “στηρίγματα” , τουλάχιστον όσον αφορά τον τομέα των εισφορών, που είναι αυτό που καίει όλους τους επαγγελματίες.

Και αυτό γιατί το νομοσχέδιο κάνει λόγο για “ενιαία αντιμετώπιση επαγγελματιών και μισθωτών” – αυτή είναι η φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίχτηκε.

Ωστόσο αυτή η “ενιαία αντιμετώπιση” είναι αυτή που μπορεί να αμφισβητηθεί, εφόσον οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να καταβάλουν μόνοι τους το σύνολο των εισφορών, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μόλις το ένα τρίτο – το  υπόλοιπο καλείται ως γνωστόν να το καταβάλει ο εργοδότης.

Αυτό πασιφανώς δεν σημαίνει “ενιαία αντιμετώπιση” και έρχεται σε αντιπαράθεση με την αρχή της ισότητας όπως αυτή ορίζεται και κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.

Από την άλλη, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν εύκολη μια απόφαση ανατροπής του νόμου από το ΣτΕ – όπως επίσης ότι το άνω επιχείρημα δεν υποδεικνύει ξεκάθαρη παραβίαση των αρχών και διατάξεων του Συντάγματος…

Τα πράγματα είναι περίπλοκα λοιπόν, όμως το σίγουρο είναι ότι ο αγώνας θα δοθεί από μεγάλο εύρος επαγγελματιών και άρα και από τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, όσες πιθανότητες και αν δίνονται για μια απόφαση υπέρ ή κατά.

Προς το παρόν, όσοι το επιθυμούν μπορούν και σίγουρα είναι θετικό να παραδίδουν την επιστολή στον ΕΦΚΑ, όσοι πάλι δεν το επιθυμούν, δεν χρειάζεται να φοβούνται ότι σε περίπτωση ανατροπής του νόμου, δεν θα συμπεριληφθεί η περίπτωσή τους επειδή δεν παρέδωσαν επιστολή.

1 Comment

  1. Avatar

    Που πρέπει να απευθυνθώ?


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *