Skip to content

ΗΠΑ: Αναστέλλουν την ασφάλιση οχημάτων λόγω τυφώνων

Σε έξαρση οι ασφαλιστικές απάτες. Δοκιμασία για τις ασφαλιστικές το ύψος των ζημιών. 

Γράφει: Μαίρη Ιτσέγκο

Η Αμερική και οι πολίτες της έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα το τελευταίο διάστημα από την απίστευτη «επέλαση» των τυφώνων. Ακόμη και τα 200 δις δολάρια μπορεί να φτάσει το συνολικό κόστος των καταστροφών σύμφωνα με την CEO των Lloyd’s of London, Irma Beagle – καταστροφές που θα επωμιστούν  κράτος και ασφαλιστικές, άγνωστο σε τι ποσοστό η κάθε πλευρά.

Οι ζημιές είναι υψηλότερες από κάθε άλλη φορά για τις εταιρείες, οι οποίες ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν ν’ αντιμετωπίσουν δύο ιστορικές καταστροφές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα – σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν μήνες πριν φτάσουν σε ασφαλείς υπολογισμούς. Για την εκτίμησή των ζημιών θα χρησιμοποιηθούν ευρέως και drones ενώ αν η επιχείρηση πάει καλά οι «ιπτάμενοι πραγματογνώμονες» θα ενταχθούν μια και καλή στο δυναμικό των ασφαλιστικών.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι εταιρείες είναι ότι κάποιες από αυτές (Progressive, All State), εν αναμονή του δεύτερου τυφώνα (Irma) είχαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώσει ότι αναστέλλουν την ασφάλιση νέων οχημάτων. Στο Τέξας ο τυφώνας Harvey υπολογίζεται ότι ισοπέδωσε περί το 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα…

Από την άλλη, τα χέρια τους τρίβουν οι εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων αφού ο κόσμος ήδη στρέφεται σε αυτές.

Το χάος που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές ευνοεί φυσικά και την παρανομία. Είναι σχεδόν σίγουρο σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, ότι πολλοί ασφαλισμένοι θα υποκύψουν στον πειρασμό και θα δηλώσουν, χωρίς να ισχύει, καταστροφή αντικειμένων μεγάλης αξίας ή θα υπερεκτιμήσουν την αξία αντικειμένων που πράγματι έχασαν, προκειμένου να διασφαλίσουν όσο τον δυνατόν υψηλότερη αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Μάλιστα, επειδή αυτή τη στιγμή η ασφαλιστική κάλυψη, όπου υπάρχει, είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα, κυκλοφορούν, έγραψαν οι εφημερίδες, ηχητικές ηχογραφημένες κλήσεις που ενημερώνουν ψευδώς τους ζαλισμένους ασφαλισμένους κατοίκους πως τα ασφάλιστρά τους έχουν λήξει και πρέπει να προλάβουν το deadline για την ανανέωσή του συμβολαίου τους – όλα τα μεγάλα ΜΜΕ έβγαλαν ανακοινώσεις ότι αυτά τα μηνύματα είναι ψεύτικα και οι πολίτες δεν πρέπει να τα λαμβάνουν υπόψη τους.

Άλλη αναμενόμενη απάτη είναι η ψευδής δήλωση καταστροφής επιχείρησης και αξίωση ποσών αφενός για την αποκατάστασή της και αφετέρου για τα απολεσθέντα εισοδήματα.  Οι εργολάβοι οικοδομών είναι επίσης κατηγορία που ενδεχομένως θα επιδιώξει να επωφεληθεί της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, χρεώνοντας υψηλότερα ποσά.

Όσον αφορά στα αυτοκίνητα και την μεγάλη ζήτηση που θα εμφανιστεί στην αγορά, εκτιμάται ότι πολλοί επιτήδειοι θα σπεύσουν να αγοράσουν οχήματα που έπαθαν ζημιές με τις πλημμύρες, θα τα επισκευάσουν όπως όπως και θα τα μεταπουλήσουν για μεταχειρισμένα. Ήδη η Πολιτεία προτρέπει τους πολίτες να μπαίνουν σε ηλεκτρονικό αρχείο για να εντοπίζουν την ημερομηνία πώλησης του μεταχειρισμένου οχήματος.

Χαρακτηριστικό του ύψους της οικονομικής καταστροφής είναι ότι το Κογκρέσο ενέκρινε πόρους που προορίζονταν για άλλα δημόσια έργα να κατευθυνθούν προς την ανακούφιση των πληγέντων περιοχών.

Η ασφαλιστική αγορά υπολογίζεται ότι θα αντέξει το σοκ. Οι εταιρείες είναι ισχυρά κεφαλαιοποιημένες  – οι εποπτικές αρχές άλλωστε πάντα απαιτούν αποθέματα στα οποία έχουν συμπεριλάβει σενάρια φυσικών καταστροφών ακόμη και αυτής της έκτασης.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι σίγουρα οι ανασφάλιστοι  ή οι υποασφαλισμένοι. Η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τις δημόσιες υποδομές όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τις προσωπικές περιουσίες – τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, τις επιχειρήσεις. Εκεί όσοι δεν είχαν ασφάλιση πλημμύρας θα βρεθούν σε αδιέξοδο. Το κράτος θα παρέχει κάποια βοήθεια σε όσους ήταν παντελώς ανασφάλιστοι ωστόσο δεν πρόκειται να ξαναχτίσει το σπίτι τους από την αρχή, όπως θα έκανε η ασφαλιστική εταιρεία.

Για τον κίνδυνο αυτό είχε μάλιστα θεσπιστεί και ένα Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Πλημμύρας (National Flood Insurance Program) με προσιτό κόστος. Ο περισσότερος κόσμος ωστόσο δεν πίστευε ότι θα του συνέβαινε μια μεγάλη πλημμύρα  – και ιδού τα αποτελέσματα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *