Skip to content

Ηράκλειο: Ανησυχία για το 2017 – Ανοδικά κλάδοι Υγείας και Πυρός

της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

Με τα προγράμματα Ζωής-ιδιαίτερα τα Υγείας-Νοσοκομειακά σε ανοδική τροχιά υποδέχτηκε τη νέα χρονιά στο Ηράκλειο της Κρήτης, με τον νεοσύστατο τοπικό Σύλλογο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών να προωθεί δράσεις κατάρτισης-εκπαίδευσης των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και ενημέρωσης του κοινού. 

Με τον τουρισμό σε ρόλο «ατμομηχανής» για την τοπική οικονομία και σημαντικές «ανάσες», επίσης, από την ελαιουργία και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, το Ηράκλειο της Κρήτης και η ασφαλιστική αγορά του σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας παρουσιάζει μάλλον μεγαλύτερες αντοχές. Δεν λείπουν όμως τα σημάδια κόπωσης και η ανησυχία για το 2017.

«Αν το 2016 τα πράγματα ήταν λίγο πιεσμένα, λόγω των μειωμένων ασφαλίστρων στα αυτοκίνητα, του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις Τράπεζες, της οικονομικής δυσχέρειας του κόσμου κ.ο.κ., το 2017 προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα είναι πιο δύσκολη χρονιά και για τον κόσμο και για τους ασφαλιστές λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας, του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού πλαισίου, του αυξημένου ΕΝΦΙΑ και των νέων υποχρεώσεων προς το νέο-ενοποιημένο  ασφαλιστικό ταμείο τον ΕΦΚΑ ακόμη και για τους κατόχους μετοχών», επισημαίνει ο κ.Στέλιος Τσακίρης, ασφαλιστικός διαμεσολαβητής και πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Νομού Ηρακλείου (ΣΑΔΝΗ), που συμπληρώνει αισίως εντός του Ιανουαρίου τον πρώτο χρόνο δραστηριοποίησής του.

maxresdefaultΠαρά τις δυσκολίες αυτές, ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ.Τσακίρης, αφενός ο κόσμος εκδηλώνει ενδιαφέρον για ασφαλίσεις ζωής και κυρίως Υγείας και η κακή κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, όπου λ.χ. πρόσφατα δεν υπήρχαν ούτε ράντσα για να καλύψουν τους πάσχοντες από γρίπη ασθενείς, επιτείνει την τάση  αυτή, αλλά πολλές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε συμβόλαια. Αφετέρου είναι διακριτό ότι οι επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου που δούλευαν και τα προηγούμενα χρόνια με πρόγραμμα και έχουν κάνει προετοιμασία τα προηγούμενα έτη, συνεχίζουν να δουλεύουν.

Ο Σύλλογος αριθμεί πάνω από 90 μέλη. Μόλις το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας, που συνοδεύτηκε από σεμινάριο ανάπτυξης τεχνικών πωλήσεων με εισηγητή τον διεθνώς καταξιωμένο εισηγητή-αναλυτή κ.Μανούσο Μαροπάκη. Η βάση, που δίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε θέματα κατάρτισης, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΑΔΝΗ,  είναι  μεγαλύτερη στα agencies σε σχέση με τα πρακτοριακά δίκτυα, οι εταιρείες προσπαθούν να κάνουν σεμινάρια αλλά κυρίως προϊοντικά, οπότε στόχος του Συλλόγου είναι να μπορέσει μέσα από σεμινάρια και συναφείς δράσεις να δώσει στην αγορά αυτό που της λείπει:  την κατάρτιση.

Παράλληλα, οι εποπτικές αρχές, όπως υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας, θα έπρεπε να είναι πιο οργανωμένες και να εποπτεύουν πιο σοβαρά τις  δράσεις τόσο των ασφαλιστικών εταιρειών, όσο και των διαμεσολαβούντων και ων τραπεζών και οι   κανόνες που έχουν θεσμοθετηθεί λ.χ. η εγκύκλιος της ΤτΕ για τον τρόπο λειτουργίας των Τραπεζών  θα έπρεπε και να τηρούνται.

boreio-tmima-kentro-heraklion«Δεν τολμώ να πω ότι είμαστε σε καλύτερη κατάσταση στο Ηράκλειο από την υπόλοιπη χώρα, η κατάσταση γενικώς δεν είναι καλή, λόγω της οικονομικής δυσκολίας του  κόσμου μαζί με την κακή «κουλτούρα»  μας ως λαού από τα πρώτα πράγματα που κόβουμε να είναι η ασφάλιση και ειδικά οι ασφάλειες Ζωής, επισημαίνει από την πλευρά του ο ασφαλιστικός πράκτορας, κ.Λεωνίδας Περάκης-ιδιοκτήτης του πρακτορείου «Ευρωασφάλιση», που συνεργάζεται με επτά εταιρείες, με την κύρια παραγωγή του να προέρχεται από την συνεργασία με την  ασφαλιστική εταιρεία Interlife. Το 2016, όπως σημειώνει, για τον ίδιο έκλεισε μεν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά αλλά με πολύ περισσότερο «τρέξιμο» και πιο πολλές ώρες εργασίας.

 Μικρή αύξηση στον κλάδο αυτοκινήτου, αύξηση επίσης στον κλάδο πυρός και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στον κλάδο Υγείας διαπιστώνει για το 2016 και προβλέπει και για το 2017 ο κ.Μάριος Γιαλιτάκης, Ασφαλιστικός Σύμβουλος της Interamerican και πράκτορας άλλων τεσσάρων εταιρειών. Ο ίδιος δηλώνει αρκετά αισιόδοξος, καθόσον διαπιστώνει καλύτερη πορεία κάθε χρόνο από το 2013 και εξής.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *