Skip to content

Η έκρηξη του δημογραφικού προβλήματος στο επίκεντρο του συνεδρίου του Economist – Τι είπαν Χατζηδάκης – Αχτσιόγλου

Το πρόβλημα του δημογραφικού στην Ελλάδα είναι μέσα από την πόρτα και δεν βρίσκεται απλά έξω από αυτήν ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης στο συνέδριο του Economist* θέλοντας να περιγράψει γλαφυρά την έκταση του θέματος που παίρνει τη μορφή κρίσης. 

Του Χρήστου Γαβαλά

Όπως μάλιστα πρόσθεσε στην ομιλία του, η κρίση αυτή έχει τη δυνατότητα να φέρει στην επιφάνεια υπαρξιακούς κινδύνους για το συνταξιοδοτικό της χώρας αλλά και για το σύστημα υγείας, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια. 

Υπό αυτό το πρίσμα, έκανε εκτενή αναφορά σε πέντε μέτρα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και τα οποία όπως είπε εντάσσονται στην ολιστική προσέγγιση της κυβέρνησης για να επέλθει λύση στα βαθύτερα αίτια της υπογεννητικότητας. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην προώθηση εναλλακτικών μορφών φύλαξης παιδιών μέσα από το νέο πρόγραμμα “νταντάδες της γειτονιάς”, στη δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις, στη χρηματοδότηση της δημιουργίας 50.000 νέων θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, στη στήριξη -επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης- με στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης σε μητέρες που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, προκειμένου να φροντίσουν το παιδί τους ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 

«Μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τη νέα γενιά και τη σχετική παρέμβαση για τις επικουρικές συντάξεις των νέων από εδώ και στο εξής, βάζουμε φρένο στην υπερβολική έκθεση του συστήματος στο δημογραφικό κίνδυνο», είπε. 

Και πρόσθεσε: «Με τους ατομικούς κουμπαράδες οι επικουρικές συντάξεις της νέας γενιάς θωρακίζονται απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο, ενώ, ταυτόχρονα, διασφαλίζονται υψηλότερες συντάξεις για τους νέους. Το νέο σύστημα θα ισχύσει γι’ αυτούς που εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και, εφόσον το επιθυμούν, για τους νέους κάτω των 35 ετών».

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στις δράσεις που έχουν ήδη αναληφθεί για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, ανάμεσα σε αυτά και στην διεύρυνση των κριτηρίων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στην χορήγηση επιδόματος γέννησης 2.000 ευρώ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα, στην αύξηση αφορολογήτου ορίου στα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και στη μείωση του ΦΠΑ για βρεφικά είδη από 24% σε 13%. 

Παράλληλα, τόνισε ότι ενισχύθηκε η ισότητα των φύλων, που θεσπίστηκαν με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας, με διατάξεις όπως η αύξηση των προβλεπόμενων αδειών για γονείς και φροντιστές, η πληρωμένη γονική άδεια για δύο μήνες και για τους δύο γονείς από τον ΟΑΕΔ, το δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών και η θεσμοθέτηση νέου πλαισίου για την τηλεργασία, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα της ηλεκτρονικής αποσύνδεσης του εργαζομένου.

Επιπρόσθετα, χορηγήθηκαν κίνητρα για τον επαναπατρισμό επιστημόνων που έφυγαν από τη χώρα τα χρόνια της κρίσης, όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% για μια 7ετία, ένα μέτρο που όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης «αποδίδει καρπούς».

«Η αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης δεν είναι θέμα μίας κυβέρνησης. Απαιτεί μακρόπνοη στρατηγική και εθνική συνεννόηση. Σε αυτό το πνεύμα η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να εξετάσει και άλλες δράσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τα πορίσματα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής για το Δημογραφικό. Πάνω από όλα, όμως, η αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης ‘περνά’ μέσα από τη διαμόρφωση κλίματος αισιοδοξίας και ασφάλειας για το μέλλον. Η μείωση της ανεργίας στο 13,9%, το οποίο είναι και το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2010, δείχνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», τόνισε.

Αχτσιόγλου: Το δημογραφικό απαιτεί αξιοπρεπείς μισθούς

Από τη μεριά της, η Έφη Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαίτερα στις χαμηλές αποδοχές που λαμβάνουν οι Έλληνες νέοι, γεγονός που είναι εξόχως αποτρεπτικό για τη δημιουργία οικογένειας. 

Υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει το υπάρχον μοντέλο εργασίας και να αντικατασταθεί από ένα νέο που «θα εγγυάται ασφάλεια, αξιοπρεπές επίπεδο αποδοχών και αναγνώριση του ρόλου της εργασίας» και το οποίο θα φέρει «ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων, βελτίωση μισθών με αύξηση του κατώτατου και συλλογικές συμβάσεις, με περιορισμό των επισφαλών μορφών απασχόλησης, με 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών έστω πιλοτικά στην αρχή και με κρατική υποστήριξη ενός μέρους του εργατικού κόστους στις επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν, με κατάργηση της υπερεργασίας».

Κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση, τόνισε ότι «οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, με την κατάργηση του 8ώρου και τις απλήρωτες ή υπο αμειβόμενες υπερωρίες, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της προστασίας από απολύσεις, ουσιαστικά οδηγούν σε περαιτέρω μειώσεις αποδοχών και σε ακόμη μεγαλύτερη εργασιακή επισφάλεια». 

(Στην κεντρική φωτογραφία ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης)

*Δημογραφικές Προκλήσεις και Πολιτική για την Ισότητα των Φύλων: ο ρόλος της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας, 18-19 Οκτωβρίου 2021, Ξενοδοχείο Αθήναιον Ιντερκοντινένταλ, Αθήνα

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *