Skip to content

Η ασφάλιση εργαλείο οικογενειακής βίας;

Τα φαινόμενο οικογενειακής βίας εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτό δεν παρατηρήθηκε μόνο στη χώρα μας.

Του Χρήστου Γαβαλά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο ασφαλιστικός γίγαντας Allianz Australia, δημοσίευσε μια απίστευτη έκθεση σύμφωνα με την οποία ακόμη και τα… ασφαλιστικά συμβόλαια, είναι ένας τρόπος για να ασκηθεί βία εντός της οικογένειας!

Και αυτό γιατί συχνά περιέχουν μεγάλα κεφάλαια ασφάλισης και εξίσου μεγάλες αποζημιώσεις. Τα χρήματα πάντα αποτελούσαν κίνητρο και αίτιο, όχι μόνο για εγκληματικές πράξεις, αλλά και ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση μεταξύ ατόμων. Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, όντας ένα χρηματοοικονομικό προϊόν συχνά μπορούν να αποτελέσουν το επίκεντρο κακόβουλων πράξεων.

Στις περιπτώσεις οικογενειακής βίας τα ασφαλιστήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ένα σύντροφο εναντίον του άλλου, εφόσον και οι δύο κατονομάζονται ως δικαιούχοι αποζημίωσης. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα της Allianz, ο ένας μπορεί να απαιτήσει το ήμισυ του διακανονισμού αποζημιώσεων απο τον άλλον, ακόμη και μετά την αποχώρησή του από την οικογένεια, μπορεί να υποδυθεί οτι είναι υπάλληλος της ασφαλιστικής για να μάθει προσωπικά στοιχεία, σκόπιμα να καταστρέψει περιουσία για να λάβει αποζημίωση ή και να ακυρώσει το συμβόλαιο χωρίς να το γνωρίζει το άλλο μέρος.

Η πλειοψηφία των Αυστραλών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν γνώριζαν ή αγνοούσαν εντελώς τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν η ασφάλιση παραποιείται, με σκοπό την πρόκληση οικονομικής ή ψυχολογικής βλάβης. Σίγουρα το ίδιο ισχύει και στην Ευρώπη. Οι Αυστραλοί αγνοούσαν, όπως φάνηκε στην έρευνα, το γεγονός ότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους μπορεί να αλλάξει χωρίς τη συγκατάθεσή τους εάν ένα μέλος της οικογένειας ή ένας πρώην σύντροφος εξακολουθεί να αναγράφεται σε αυτό!

«Τα θύματα οικογενειακής και ενδοοικογενειακής βίας αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια πίεση, και η πανδημία το μόνο που έκανε είναι να το εντείνει αυτό», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Allianz Australia, εξηγώντας στη συνέχεια το σκεπτικό πίσω από την διεξαγωγή της έρευνας:

«Η έρευνά μας έδειξε ότι πολλοί ασφαλισμένοι δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που προέρχονται απο την ασφάλιση σε μια κατάσταση οικογενειακής βίας και αυτό αφήνει τους ανθρώπους που είναι ήδη ευάλωτοι σε κίνδυνο για περαιτέρω βλάβη. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς, ότι υποστηρίζονται και ενημερώνονται σε σχέση με την ασφάλισή τους, και αυτό πρέπει να ξεκινήσει με την κατανόηση και μετά την εκπαίδευση».

Η Allianz συνεργάστηκε με το Gendered Violence Research Network (GVRN) στο UNSW για να αναλύσει περαιτέρω πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ασφάλιση για καταχρηστικούς σκοπούς και να ενισχυθεί η υποστήριξη της πρωτοβουλίας για ευάλωτους πελάτες.

Επί της ουσίας, η Allianz συμβουλεύει τους πελάτες της σε καταστάσεις οικογενειακής βίας να:

* Επικοινωνούν με τον ασφαλιστή τους για να τον ενημερώσουν για την κατάσταση.

* Συζητήσουν εφόσον είναι ασφαλές το πώς θα διαχωρίσουν στο συμβόλαιο τους όρους που αφορούν τους ίδιους από εκείνους που αφορούν στον σύντροφό ή το μέλος της οικογένειάς τους.

* Ρωτήσουν τον ασφαλιστή του εάν υπάρχει πρόσθετη υποστήριξη που μπορεί να παράσχει σε σχέση με την ασφάλιση και

*Να ζητήσουν ανεξάρτητη νομική συμβουλή.

Με τα χρόνια, ο ασφαλιστικός κλάδος αναζητούσε τρόπους για να προστατεύσει θύματα οικογενειακής και ενδοοικογενειακής βίας, ειδικά την περίοδο της πανδημίας.

Πέρυσι, η Insurance Australia Group (IAG) εισήγαγε μια πολιτική για την οικογενειακή και την ενδοοικογενειακή βία που περιγράφει πώς μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο πελάτες αλλά και υπαλλήλους που μπορεί να χρειάζονται υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης επιπλέον ενσυναίσθησης, φροντίδας και εχεμύθειας κατά τον χειρισμό αξιώσεων και την παροχή λεπτομερειών για οργανισμούς στους οποίους οι πελάτες μπορούν να απευθυνθούν εάν χρειάζονται επείγουσα βοήθεια.

Εν τω μεταξύ, στις αρχές του τρέχοντος έτους, η NRMA Insurance δώρισε 2 εκατομμύρια δολάρια στο Full Stop Foundation, έναν οργανικό βραχίονα συγκέντρωσης κεφαλαίων των Υπηρεσιών Βιασμού και Ενδοοικογενειακής Βίας στην Αυστραλία. Η δωρεά επέτρεψε στο ίδρυμα να λανσάρει μια δωρεάν και εμπιστευτική τηλεφωνική γραμμή παροχής συμβουλών κάθε μέρα και για όλο το 24ωρο, αλλά και μια διαδικτυακή συμβουλευτική υπηρεσία για άτομα που βιώνουν ενδοοικογενειακή και οικογενειακή βία.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *