Skip to content

“Η ασφαλιστική αγορά δεν σηκώνει 65 εταιρείες”

του Νίκου Σακελλαρίου

«Μόνο με εξαγορές και συγχωνεύσεις θα εκτοξευτεί η ασφαλιστική αγορά που μοιάζει πλέον να βρίσκεται σε τέλμα» μας είπε πρόσφατα γνωστό στέλεχος από την μεσιτική αγορά ο οποίος με το υπάρχον σκηνικό δεν βλέπει μεγάλη προοπτική στο μέλλον.

« Όλοι οι σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας οφείλουν να μεταλλάσσονται ανάλογα με τις συνθήκες και η ασφαλιστική αγορά πλέον δεν μπορεί να σηκώσει 65 εταιρείες , ούτε η διαμεσολάβηση τόσους ανεξάρτητους επαγγελματίες. Το μέλλον βρίσκεται στα ισχυρά σχήματα που θα προκύψουν μετά από εξαγορές και συγχωνεύσεις στις επιχειρήσεις» μας είπε  παράγοντας της διαμεσολάβησης που αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται με άλλες δύο μικρότερες πρακτορειακές εταιρείες.

Το γεγονός ότι το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας 5ετίας -κυρίως από επενδυτικής πλευράς αφού και τα ομόλογα και οι μετοχές έδωσαν κέρδη ενώ και η αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων έφερε λεφτά στις ασφαλιστικές- δημιουργεί προοπτικές για τη δημιουργία μεγάλων σχημάτων. Οι προτάσεις υπάρχουν και οι συζητήσεις γίνονται αλλά μένουν μέχρι εκεί. Η περίπτωση της Υδρογείου με την Vienna insurance Group φαίνεται ότι δεν προχωρά και πλέον υπάρχουν άλλες εταιρείες που συζητούν μεταξύ τους για πιθανές εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Καθοριστική η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και για τις υπόλοιπες εξαγορές και συγχωνεύσεις

Κομβικής σημασίας θα είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Εάν και όταν επιτευχθεί θα ανάψει το ‘πράσινο φως’ για νέες εξαγορές και μάλιστα το τίμημα της συγκεκριμένης συμφωνίας θα αποτελέσει μέτρο σύγκρισης για οποιαδήποτε άλλη πώληση στην ασφαλιστική αγορά. Θεωρητικά όλες οι υγιείς εταιρείες και όσες έχουν ισχυρούς μητρικούς ομίλους θα αναζητήσουν εξαγορές για να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους status. Για παράδειγμα, η Eurolife έχει και το μέγεθος και την τεχνογνωσία για να κάνει εξαγορές. Το θέμα είναι ότι θέλει να βάλει και προστιθέμενη αξία σε ότι αφορά τους στόχους εξαγοράς της. Η Allianz αν και έχει χαμηλό μερίδιο αγοράς στην ελληνική ασφαλιστική αγορά εντούτοις έχει ισχυρή στήριξη από τον γερμανικό όμιλο και η διευθύνουσα σύμβουλός της δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη τύπου ότι δεν αποκλείει την εξαγορά αρκεί να υπάρξουν οι συνθήκες. Άλλωστε, η Allianz είχε πρωταγωνιστήσει στον μεγάλο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων της δεκαετίας του ’90.

Εξαγορές αλλά με δυσκολίες στις συγχωνεύσεις  

H εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την Ergo ήταν μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές (σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους) της προηγούμενης δεκαετίας. Η εξαγορά ανέβασε πολύ τα μερίδια αγοράς της Ergo ωστόσο η όλη διαδικασία της συγχώνευσης προσέθεσε κόστη.  Η Ergo δείχνει να έχει ολοκληρώσει την απορρόφηση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής αλλά έχει πληρώσει το κόστος σε όλους τους τομείς (οργανογράμματα-συνεργασίες-παλιά συμβόλαια υγείας κά). Βεβαίως πλέον μπορεί  από άλλη, ισχυρότερη βάση και με μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *