Skip to content

Η επίταξη ιδιωτικών κλινικών δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στις σχέσεις ιδιωτικών κλινικών και ασφαλιστικών  

Το Underwriter.gr είχε γράψει από το καλοκαίρι ότι οι ασφαλιστικές ανησυχούσαν για ενδεχόμενες εξελίξεις

Του Νίκου Σακελλαρίου

Σε δύσβατους δρόμους διαπραγμάτευσης με τις ιδιωτικές κλινικές ξαναμπαίνουν οι ασφαλιστικές που έχουν κλάδους υγείας μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας για επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Το Underwriter είχε από το καλοκαίρι ενημερώσει ότι πολλά ανώτατα στελέχη των κλάδων υγείας είχαν μπει σε διαπραγματεύσεις με τις ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να εξασφαλίσουν θέσεις νοσηλείας για τους ασφαλισμένους τους στην περίπτωση που η πανδημία εξελισσόταν αρνητικά. Μάλιστα πριν από μία εβδομάδα είχαμε γράψει ότι το ελληνικό δημόσιο θα πλειοδοτήσει σε πληρωμές έναντι των ασφαλιστικών στην περίπτωση που χρειαστεί κλίνες ΜΕΘ. Τα πράγματα εξελίχθηκαν χειρότερα και ουσιαστικά οδήγησαν στο Κράτος σε επιτάξεις κλινικών.

Επιτάχθηκαν δύο κλινικές στη Θεσσαλονίκη

Την αναγκαστική επίταξη για χρήση από το ελληνικό Δημόσιο της γενικής κλινικής Λυσίμαχος Γρηγ. Σαραφιανός και της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την έξαρση του κοροναϊού COVID-19, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, το οποίο είχε ζητήσει τη διάθεση 200 κλινών για νοσηλεία σθενών covid-19, κάτι που χτες αρνήθηκαν οι ιδιοκτήτες των κλινικών.

Αυτό δυσκολεύει πλέον και την θέση των ασφαλιστικών απέναντι στους πελάτες τους οι οποίοι πληρώνουν τα ασφάλιστρα τους και απαιτούν να έχουν στη δύσκολη στιγμή την  καλύτερη δυνατή περίθαλψη.  Μαθαίνουμε ότι τα ‘επιτελεία’ των ασφαλιστικών βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και επικοινωνία με τις ιδιωτικές κλινικές ώστε να διαμορφωθούν εναλλακτικές επιλογές στην περίπτωση που επεκταθούν οι επιτάξεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Μάλιστα σε τηλεφωνήματα που έγιναν προς το Υπουργείο Υγείας, ανώτατα πολιτειακά στελέχη , φέρεται ότι δεν  θέλησαν να δεσμευτούν για καποιες συμφωνίες αφού δεν μπορoύν να γνωρίζουν την εξέλιξη του ιού.

Τακτική ‘βλέποντας και κάνοντας’ μέχρι το τέλος του έτους

Εξαιτίας της απρόβλεπτης κατάστασης που δημιουργεί ο κορωνοιός στα συστήματα υγείας (ιδιωτικά και δημόσια), οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς και των ιδιωτικών κλινικών βρίσκονται στη φάση της επαγρύπνησης και της αναζήτησης εναλλακτικών επιλογών. Τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα υγείας. Αυτό θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου και μέχρι να περιοριστεί η επιδημία.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *