Skip to content

Η ιδιωτική ασφάλιση πρωταγωνίστησε στο 1ο Ασφαλιστικό Συνέδριο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο ασφαλιστικό συνέδριο της Ναυτεμπορικής στο οποίο σημαντική συμμετοχή είχε η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά. Το Συνέδριο προλόγισαν ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην Υπ. Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης. Στη συνέχεια υπήρξαν τρεις σημαντικές ενότητες με τρία διαφορερικά πάνελ, τα οποία κάλυψαν όλες τις μεγάλες πτυχές του ζητήματος: τα επαγγελματικά ταμεία, την σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, καθώς και το ρόλο του τρίτου πυλώνα, δηλαδή της ιδιωτικής ασφάλισης για την συμπλήρωση των ατομικών συντάξεων.

Ο Υπουργός επανέλαβε για άλλη μια φορά την πεποίθηση της Κυβέρνησης σχετικά με το ασφαλιστικό. Ότι δηλαδή με την πρόσφατη μεταρρύθμιση επιτυγχάνεται ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων ως προς τις εισφορές όπως επίσης και προστασία των συντάξεων, με τη θέσπιση της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης και των σημαντικών ποσοστών αναπλήρωσης, ιδιαίτερα στα χαμηλά εισοδήματα. Χωρίς να θεωρηθεί ότι η τοποθέτησή του ήταν αρνητική για την ασφαλιστική βιομηχανία, εντούτοις περιόριζε σημαντικά την αναγνώριση του ρόλου της. Ταυτόχρονα “άνοιξε μια πόρτα” όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, προς διαβούλευση, για την δυνατότηα μετατροπής των ταμείων επικουρικής ασφάλισης των επιστημόνων επαγγελματιών σε επαγγελματικά ταμεία.

Απο πλευράς του, ο εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης υπεραμύνθηκε των επιλογών της διακυβέρνησής του στο θεμα του ασφαλιστικού και υπογράμμισε τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε, ασκώντας έντονη κριτική στην Κυβέρνηση διότι πολλές από αυτές τις διέκοψε ή αν μη τι άλλο δεν τις ανέπτυξε περισσότερο, με ενδεικτικό παράδειγμα την δημοσιοποίηση των στοιχείων του συστήματος Ήλιος.

Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του ως προς την επιλογή ενός ταμείου έναντι τριών αλλά και ως προς το ύψος των εισφορών, προειδοποιώντας για τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η εφαρμογή τους το 2017, ιδιαίτερα στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η αναγκαιότητα, οι κανόνες και το πλαίσιο λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων αναπτύχθηκαν διεξοδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου πάνελ, ενώ για άλλη μια φορά εκδηλώθηκε προβληματισμός για το ότι ο θεσμός δεν έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα με ρυθμούς ανάλογους της Ευρώπης. Παρουσιάστηκαν τα σημεία της νομοθεσίας που χρειάζονται μεταρρύθμιση αλλά και το πως μπορεί στο μέλλον να δομηθεί ο δεύτερος πυλώνας, εντός της ελληνικής  πραγματικότητας.

Στο πάνελ, εκτός από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εργασίας, Άρτεμις Δεδούλη, του Επιστημονικού Συνεργάτη του Υπουργείου Μενέλαου Θεοδωρουλάκη και της καθηγήτριας Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ο καθηγητής Ιδιωτικής Ασφάλισης Μιλτιάδης Νεκτάριος, και ο Πρόεδρος της ΕΑΔΕ Δημήτρης Γαβαλάκης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του κ. Σαρρηγεωργίου ο οποίος προσπάθησε να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα της ασφάλισης παγκοσμίως, τη διαφορά της ανάπτυξης των Επαγγελματικών Ταμείων στην Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα αλλά και τις προκλήσεις για την ανάπτυξη του πυλώνα, με ξεκάθαρο βεβαίως το ρόλο της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Δεικτικός για την τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου περί της μέριμνας μόνο για τους λεγόμενους επιστήμονες, δηλαδή γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς  ως προς τα βάρη των εισφορών, ήταν ο κ. Γαβαλάκης. Ο ασφαλισμένος θα έπρεπε να δικαιούται να καταβάλει μέρος των εισφορών του σε όποιον φορέα κρίνει, είτε του δεύτερου, είτε του τρίτου πυλώνα, εξασφαλίζοντας ανταποδοτικότητα στη σύνταξή του, τόνισε.

Ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος με οξύ λόγο περιέγραψε τα προβλήματα του ασφαλιστικού καυτηριάζοντας το γεγονός ότι οι πολιτικοί δεν τα αντιμετωπίζουν, μεταφέροντας απλώς το πρόβλημα στο μέλλον, προκαλώντας έτσι, το χειροκρότημα του κοινού.

Αρνητική εντύπωση, αντίθετα, προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η στάση του Συμβούλου του Υπουργού. Στον αντίποδα των υπόλοιπων ομιλητών, ο κ. Θεοδωρουλάκης υπεραμύνθηκε του πρόσφατου νομοσχεδίου και υποστήριξε με σθένος την λογική της επίλυσης του ασφαλιστικού κυρίως από τον δημόσιο φορέα, επιμένοντας να περιορίζει αισθητά το ρόλο και τις δυνατότητες της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η περίφημη σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας απασχόλησε το δεύτερο πάνελ στο οποίο επίσης αισθητή ήταν η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης με τους κ.κ. Ερρίκο Μοάτσο, Διευθύνων Σύμβουλο ΑΧΑ, Γιώργο Βελιώτη, Γενικό Διευθυντή Ζωής Interamerican και Γ. Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου ΕΕΑ.

Συμμετείχαν ακόμη ο Δρ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ, ο Αθανάσιος Λοπατατζίδης, Σύμβουλος Διοίκησης Βιοιατρικής και ο Νίκος Μανιαδάκης, Αναπληρωτής Κοσμήτορας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης περιγράφηκαν αναλυτικά οι παθογένειες της δημόσιας υγείας όσο και οι δυσκολίες και τα προβλήματα στην αντιμετώπισή τους. Παράλληλα, ξεδιπλώθηκαν σκέψεις και προτάσεις για τους τομείς στους οποίους θα μπορούσε η ιδιωτική ασφάλιση να συναντηθεί με την κρατική υγεία και να βρει λύσεις.

Το βάρος δόθηκε στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και ιδιαίτερα στην παροχή φαρμάκων και λιγότερο όπως προέκυψε από την συζήτηση, στην παροχή νοσοκομειακής κάλυψης – όπου φάνηκε ξεκάθαρα ότι η συμφωνία του 2011 εν μέσω μνημονιακών απαιτήσεων για σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έγινε γρήγορα, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και χωρίς ξεκάθαρη θέληση και των δύο πλευρών.

Στο τρίτο πάνελ, όπου συμμετείχαν αμιγώς άνθρωποι της Ιδιωτικής Ασφάλισης ( Νίκος Δελένδας, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων Eurolife, Γιάννης Καντώρος, Γενικός Διευθυντής Ασφαλιστικών Εργασιών Interamerican, Γιώργος Καραβίας, Πρόεδρος ΣΕΜΑ και Νάντια Σταυρογιάννη, Διευθύνουσα Σύμβουλος D.A.S. Hellas), αναπτύχθηκαν και παρουσιάστηκαν διεξοδικά οι δυνατότητες που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες να δώσουν λύση, συζητήθηκαν οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες των καταναλωτών και το πώς η αγορά ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να απαντήσει σε αυτές, ενώ τέθηκαν και τα δεδομένα τα οποία εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών συμβολαίων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *