Skip to content

Η κατάρρευση της FTX δείχνει ότι τα κρυπτονομίσματα θέλουν ρυθμιστικό πλαίσιο

Η κρυπτογράφηση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα διαμορφώσει το μέλλον των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της χώρας και ως εκ τούτου πρέπει να ληφθεί υπόψη η προστασία των καταναλωτών.

Η τρανταχτή πτώχευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX δείχνει την ανάγκη να ενταχθεί ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Τζον Κάνλιφ.

του Χρήστου Γαβαλά

Η FTX, η οποία έχει καταθέσει αίτηση για προστασία από το πτωχευτικό δικαστήριο των ΗΠΑ, αναγνώρισε ότι χρωστάει στους 50 μεγαλύτερους πιστωτές της σχεδόν 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ενώ ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων, όπως αποδείχθηκε κατά τον περσινό χειμώνα και την κατάρρευση του FTX την περασμένη εβδομάδα, δεν είναι προς το παρόν αρκετά μεγάλος ή αρκετά διασυνδεδεμένος με μια συγκεκριμένη οδό χρηματοδότησης, ώστε να απειλήσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι δεσμοί του με την mainstream χρηματοοικονομική σκηνή εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς», είπε ο Κάνλιφ.

Πρόσθεσε ότι τα δεινά της FTX έφεραν στην επιφάνεια την ανάγκη οι ρυθμιστικές αρχές να θέσουν σε εφαρμογή αυστηρότερους ελέγχους το συντομότερο δυνατό. Αναφορικά με την επίδραση στην αγγλική οικονομία, αυτή δεν επήλθε καθώς δεν είχε η εταιρεία άδεια λειτουργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να γίνει μεγάλο και να είναι συνδεδεμένο με την κύρια οικονομία, για να αναπτύξουμε τα ρυθμιστικά πλαίσια που είναι απαραίτητα για να αποτρέψουμε ένα κρυπτογραφικό σοκ που θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερο απόσταθεροποιητικό αντίκτυπο», είπε ο κ. Κάνλιφ.

Επί του παρόντος, οι εταιρείες κρυπτογράφησης στη Βρετανία οφείλουν μόνο να αποδεικνύουν ότι μπορούν να θέτουν σε εφαρμογή επαρκείς ελέγχους για να σταματούν το ξέπλυμα χρήματος, αν και πολλές εταιρείες έχουν απορρίψει αιτήσεις αδειών από την Αρχή Οικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (FCA). Το υπουργείο Οικονομικών θα διαβουλευθεί σύντομα για το πώς η προστασία των επενδυτών θα επεκταθεί περαιτέρω, μαζί με τα άλλα ρυθμιστικά πλαίσια που καλύπτουν την προώθηση και την εμπορία χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε δραστηριότητες και οντότητες που αφορούν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, πρόσθεσε.

Ξεχωριστά, η Τράπεζα της Αγγλίας και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τις δυνατότητες για την υιοθέτηση της ψηφιακής λίρας.

Ο κ. Κάνλιφ είπε ότι η αρχική του άποψη ήταν ότι η αποτυχία του FTX δεν θα είχε καμία επίπτωση στο πιθανό χρονοδιάγραμμα για ένα ψηφιακό νόμισμα. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι η διασυνδεδεμένη φύση του ψηφιακού κόσμου θα παίξει και αυτή τον ρόλο της.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η καινοτομία μπορεί να πραγματοποιηθεί αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο στο οποίο οι κίνδυνοι αντιμετωπίζονται σωστά», δήλωσε.

Όπως προκύπτει από την πληροφόρηση, η FTX, υπό τη νέα διοίκηση του Τζον Ρέι, θέλει να εξασφαλίσει την έγκριση για μία σειρά από προτάσεις που αφορούν την αναδιοργάνωση της εταιρείας στο πλαίσιο του Άρθρου 11 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ οι νέοι διευθυντές επιδιώκουν να εξοφλήσουν έναν πάροχο υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας και άλλους προμηθευτές απολύτως αναγκαίους για τη λειτουργία του ανταλλακτηρίου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *